Youmag.gr
Η απόφαση να ξεκινήσει κανείς ψυχοθεραπεία, από τη στιγμή που η σκέψη θα φυτευτεί στο μυαλό, έως την εύρεση του κατάλληλου θεραπευτή, την ολοκλήρωση...

Η απόφαση να ξεκινήσει κανείς ψυχοθεραπεία, από τη στιγμή που η σκέψη θα φυτευτεί στο μυαλό, έως την εύρεση του κατάλληλου θεραπευτή, την ολοκλήρωση της συνεδρίας γνωριμίας και έπειτα της δέσμευσης στη διαδικασία και της ένταξης στη ρουτίνα μας, είναι από μόνη της δύσκολη και συναισθηματικά απαιτητική. 

Έτσι, όταν στους προσωπικούς μας φόβους και ενδοιασμούς, έρχονται να προστεθούν και πιο πρακτικά εμπόδια, ενδέχεται να δυσκολευόμαστε ακόμη περισσότερο να κάνουμε αυτό το ωφέλιμο βήμα.

Χάρη στην τεχνολογία όμως, και την εποχή της ψηφιοποίησης που διανύουμε, ανάμεσα στην πληθώρα λειτουργιών και διαδικασιών που έχουν απλοποιηθεί, προστίθεται και η δυνατότητα της απομακρυσμένης ψυχολογικής υποστήριξης, μέσω διαδικτυακών συνεδριών.
Ποια είναι τα οφέλη της και γιατί κάποιος να τα προτιμήσει την online ψυχοθεραπεία με τον Dr. Γρηγόρη Βασιλειάδη και όσους επαγγελματίες προσφέρουν αντίστοιχη υπηρεσία, έναντι των δια ζώσης συνεδριών;

  1. Προσβασιμότητα

Όπως είναι εύκολα κατανοητό, το μεγαλύτερο πλεονέκτημα βρίσκεται στην πρόσβαση από οποιοδήποτε σημείο και ανεξαρτήτων συνθηκών. Για παράδειγμα, αν γνωρίζεις ήδη ότι πρόκειται να βρεθείς σε άλλη χώρα τους επόμενους μήνες, και διστάζεις να ξεκινήσεις ψυχοθεραπεία καθώς θα αναγκαστείς να τη διακόψεις, αυτός ο περιορισμός πλέον αίρεται. Αλλά και για πιο ειδικές περιπτώσεις, που μια κινητική δυσκολία μόνιμη ή προσωρινή δυσχεραίνει τις μετακινήσεις σου, δε χρειάζεται να βρεις επαγγελματία που να κάνεις επισκέψεις κατ’οίκον, κάτι που θα έχει και αυξημένο κόστος. 

  1. Εξοικονόμηση Χρόνου 

Απαλλασσόμενος από τη μετακίνηση προς και από τον ψυχοθεραπευτή σου, γλυτώνεις και το χρόνο που απαιτείται για αυτήν. Κάτι τέτοιο είναι σωτήριο για τους κατοίκους μεγαλουπόλεων και τους ρυθμούς που τις χαρακτηρίζουν, αφού πολλές φορές μπορεί αυτός ο παράγοντας να επηρεάσει έως και την απόφαση να κάνουμε αυτό το μεγάλο βήμα. Η εξοικονόμηση αυτού του χρόνου, και η απαλλαγή από την κούραση που προσθέτει, μπορεί να αυξήσει την αποτελεσματικότητα των συνεδριών, αφού πλέον θα έχουμε μεγαλύτερη προθυμία.

  1. Η Απόλυτη Άνεση

Η φυσική ανθρώπινη αλληλεπίδραση, σε όλους τους τομείς, προσωπική ζωή, παρακολούθηση μαθημάτων και κατ’επέκταση ψυχοθεραπευτικών συναντήσεων, έχει για ένα αρκετά μεγάλο μέρος του πληθυσμού καλύτερα αποτελέσματα. Αυτό όμως δε σημαίνει ότι είναι μια πραγματικότητα που τους αφορά όλους ανεξαιρέτως. Ειδικά για το κομμάτι της ψυχοθεραπείας, η συνάντηση σε ένα νέο περιβάλλον με ένα νέο άνθρωπο, για να εξερευνήσουμε τις πιο ενδόμυχες πτυχές μας, αποτελεί καίριο ανασταλτικό παράγοντα. Αντίθετα, με τις online συνεδρίες, εξασφαλίζεις την παραμονή σε ένα οικείο χώρο, κάτι που ωφελεί τη διαδικασία και σε απαλλάσσει από αχρείαστο άγχος.

  1. Αίσθημα Ασφάλειας

Τέλος, είναι πιθανόν  να συντρέχουν άλλες συνθήκες που δε σχετίζονται με την ικανότητα της μετακίνησής μας, αλλά μας θέτουν σε κίνδυνο και μπορούν να αντιμετωπιστούν με την τηλεδιάσκεψη.Για παράδειγμα, όπως βιώσαμε και πρόσφατα με την παγκόσμια πανδημία, δεν υπάρχει ο φόβος μετάδοσης ασθενειών και εξάπλωσης μικροβίων, κάτι σημαντικό ειδικά αν υπάρχουν σχετικές φοβίες. Επίσης, κάτι που αφορά κυρίως σχολικές ηλικίας, είναι το μη-υποστηρικτικό περιβάλλον, και η αδυναμία αιτιολόγησης της εξόδου. Σε αυτή την περίπτωση βέβαια θα πρέπει να εξασφαλιστεί για τη διαδικτυακή συνεδρία, η δυνατότητα της ελεύθερης έκφρασης.