Youmag.gr
Το πλεξιγκλάς που μερικές φορές το συναντάμε και ως διαφανές θερμοπλαστικό, ακρυλικό, Lucite ή Perspex είναι ένα πολυμερές, που συχνά χρησιμοποιείται ως υποκατάστατο του γυαλιού/ εναλλακτική λύση...

Το πλεξιγκλάς που μερικές φορές το συναντάμε και ως διαφανές θερμοπλαστικό, ακρυλικό, Lucite ή Perspex είναι ένα πολυμερές, που συχνά χρησιμοποιείται ως υποκατάστατο του γυαλιού/ εναλλακτική λύση για το γυαλί. Εξαιτίας της πολύτιμης ιδιότητάς του ως ανθεκτικό στη θραύση, το plexiglass  χρησιμοποιείται σε κατασκευαστικά έργα που απαιτούν ανθεκτικό και ελαφρύ πλαστικό αλλά και σε άλλα ποιο απλά έργα όπως δημιουργία πλαισίων για εικόνες κλπ.

Δυστυχώς, κάτω από συγκεκριμένη δύναμη μπορεί κι αυτό να καταστεί εύθραυστο και να γδαρθεί εύκολα, γι` αυτό το λόγο πρέπει να το χειρίζεται κάποιος με προσοχή, ενόσω εργάζεται με αυτό. Υπάρχει ένας αριθμός εργαλείων και τεχνικών που παρέχουν ασφάλεια για την επεξεργασία του πλεξιγκλάς, και μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να αποφευχθεί το ράγισμα ή η τήξη του υλικού/για την αποφυγή ρωγμών ή της τήξης του υλικού. Το άρθρο αυτό θα σας δείξει πως να τρυπήσετε το πλεξιγκλάς.

ΒΗΜΑΤΑ 

1.Φορέστε γυαλιά ασφαλείας. Τα ακρυλικά ρινίσματα μπορούν εύκολα να πεταχτούν μακριά κατά τη διάρκεια της διάνοιξης των οπών και να αποτελέσουν κίνδυνο για την υγεία.

2. Αγοράστε ένα τρυπάνι για πλεξιγκλάς, ή εξαρτήματα από τρυπάνι για πλεξιγκλάς που μπορούν να χρησιμοποιηθούν με ένα κανονικό τρυπάνι. Αυτά τα τρυπάνια έχουν μια διαφορετική γεωμετρική δομή η οποία είναι σχεδιασμένη για να τρυπάει το ακρυλικό πιο εύκολα και είναι λιγότερο πιθανό να λιώσουν το πλεξιγκλάς. Είναι διαθέσιμα σε καταστήματα σιδηρικών και στο διαδίκτυο.

Μπορείτε ακόμα να χρησιμοποιήσετε ένα τρυπάνι-εργαλειομηχανή, μία πρέσα,η οποία στηρίζεται σε ένα σταθερό βάθρο και δουλεύει στα 500 περίπου με 1000 RPM. Ακρυλικά εξαρτήματα είναι διαθέσιμα και για τις πρέσες αυτές.

3. Εξασκηθείτε με μικρότερα κομμάτια άχρηστου ακρυλικού πριν επιχειρήσετε να τρυπήσετε ένα μεγαλύτερο φύλλο.

4. Τοποθετείστε το φύλλο πλεξιγκλάς πάνω σε ένα κομμάτι άχρηστο πλεξιγκλάς (κάποιο  που     έχει ήδη καταστραφεί), ή σε ένα κομμάτι MDF(Medium Density Fiberboard, Φύλλο Πεπιεσμένων Ινών Μεσαίας Πυκνότητας). Έτσι θα έχετε λιγότερες πιθανότητες να  χτυπήσετε   και να χαλάσετε το πίσω μέρος του φύλλου, ή να το γραντζουνίσετε όταν το τρυπάνι το διαπεράσει.

5. Στερεώστε σφιχτά και τα δύο φύλλα σε μία ασφαλή επιφάνεια. Χρησιμοποιείστε όσους συσφιγκτήρες/ όσες μέγγενες έιναι απαραίτητοι/απαραίτητες για να σταθεροποιηθεί με ασφάλεια το φύλλο. Για τα μεγαλύτερα φύλλα θα χρειαστείτε περισσότερους συσφιγκτήρες/μέγγενες.

Με κάθε burger, δώρο αναψυκτικό 330ml!

6. Βεβαιωθείτε ότι η τρύπα που θα ανοίξετε δεν είναι κοντά στην άκρη του κομματιού του πλεξιγκλάς. Το ακρυλικό είναι γνωστό ότι έχει την ιδιότητα να θρυμματίζεται – αποκολλάται όταν η διάτρηση γίνεται κοντά στην άκρη του τεμαχίου.

7. Συνδέστε το τρυπάνι σας στο ρεύμα, ή τοποθετήστε μια φορτισμένη μπαταρία στο εσωτερικό του, και ενεργοποιείστε το.

8. Αρχίστε να τρυπάτε αργά προς τα μέσα το φύλλο του πλεξιγκλάς. Δεν χρειάζεται να χρησιμοποιήστε ζουμπά/πόντα (εργαλείο διάτρησης) όπως κάνετε με το μέταλλο.

9. Διατηρείστε έναν σταθερό, αργό ρυθμό. Στοχεύστε σε έναν ρυθμό τροφοδοσίας περίπου 3.5 ίντσες (89 χιλιοστά) το λεπτό. Το ακρυλικό τρυπάνι θα παράγει πλαστικά ροκανίδια. Μόλις αρχίσουν να περιβάλλουν το τρυπάνι, μπορείτε να σταματήσετε και να τα αφαιρέσετε, για να έχετε μια καλύτερη άποψη για το τι κάνετε

10. Εάν το φύλλο σας είναι χοντρό, κάντε «τσιμπητό» τρύπημα, προχωρώντας λίγο-λίγο κάθε φορά, έτσι ώστε να μπορείτε να αφαιρείτε τα ροκανίδια από την οπή και ταυτόχρονα να δίνετε το χρόνο στο τρυπάνι να κρυώσει. Αυτό επίσης θα εμποδίσει την τήξη.

Συμβουλές

Είναι δυνατόν να χρησιμοποιήσετε τα συνήθη μεταλλικά τρυπάνια για να τρυπήσετε το ακρυλικό. Όμως, η πιθανότητα να λυώσει, να αποκολληθεί, να ραγίσει, ή να σπάσει το ακρυλικό είναι πολύ μεγαλύτερη. Σιγουρευτείτε ότι προχωράτε αργά, σταματάτε συχνά για κρυώνει το τρυπάνι και στηρίζετε πάντα το ακρυλικό φύλλο.

Για πιο καθαρές οπές, σταματήστε τη διάτρηση αμέσως μόλις αυτή φτάσει στην απέναντι/πίσω πλευρά, ξεσφίξτε/απασφαλίστε το φύλλο, αναποδογυρίστε το και τρυπήστε από την άλλη πλευρά στο ίδιο μέρος.

Προειδοποιήσεις

Μην αγγίζετε τα ακρυλικά κομμάτια αμέσως μετά τη διακοπή της διάτρησης. Είναι πολύ ζεστά. Βγάλτε τα μόνο με εργαλείο.

Υλικά  που χρειάζεστε:

  • Γυαλιά ασφαλείας
  • Τρυπάνια πλεξιγκλάς ή ακρυλικά (εξαρτήματα)
  • Μέγγενες
  • Τρυπάνι πλεξιγκλάς (προαιρετικά)
  • MDF (Νοβοπάν, προαιρετικά)