Youmag.gr
Για να δει κάποιος τους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Παρίσι, μόνο για τη διαμονή, θα πρέπει να δώσει μια μικρή περιουσία. Οι τιμές ξενοδοχείων και...

Για να δει κάποιος τους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Παρίσι, μόνο για τη διαμονή, θα πρέπει να δώσει μια μικρή περιουσία. Οι τιμές ξενοδοχείων και Airbnb έχουν ανέβει στα ύψη, ενώ η γαλλική οργανωτική επιτροπή και κυβέρνηση έχουν σημάνει συναγερμό για την ασφάλεια της ανοιχτής τελετής έναρξης, που θα γίνει με υδάτινη παρέλαση στον Σηκουάνα και αναμένεται να την παρακολουθήσουν 400-500.000 θεατές!..

Θέλετε να πάτε στο Παρίσι και να δείτε τους Ολυμπιακούς Αγώνες, το ερχόμενο καλοκαίρι; Ξεχάστε το! Εκτός αν το βαλάντιο σας αντέχει τις υπερβολικές αυξήσεις στις τιμές των ξενοδοχείων και στις απαιτήσεις των ιδιοκτητών AirBnb! Καθώς ακόμα δεν έχουν ανοίξει οι πλατφόρμες για το κλείσιμο των δωματίων οι ενδείξεις δεν είναι καθόλου ενθαρρυντικές για τους όχι και τόσο ευκατάστατους φιλάθλους που θα ήθελαν να βρεθούν στη γαλλική πρωτεύουσα και να παρακολουθήσουν τη μεγάλη γιορτή του αθλητισμού (26 Ιουλίου-11 Αυγούστου).

Άνοιξε τον λογαριασμό σου δωρεάν στην Freedom24 και λάβε μια εντελώς δωρεάν μετοχή αξίας έως και $800

Συν τοις άλλοις οι φετινοί Ολυμπιακοί έχουν την καινοτομία της ανοιχτής τελετής έναρξης, κατά μήκος του Σηκουάνα και τα ξενοδοχεία ή τα διαμερίσματα με θέα στη διαδρομή των 6χλμ στο ποτάμι, θα στοιχίσουν μια ολόκληρη περιουσία. Μια τελετή με ως επί το πλείστον ελεύθερη πρόσβαση (!) και η οποία έχει θέσει σε συναγερμό τις αρχές ασφαλείας.

Οκτώ μήνες πριν από την παρέλαση των bateux mouches (τα περίφημα καραβάκια) που θα μεταφέρουν τις αποστολές των χωρών μέσα στον Σηκουάνα, τα δυο πολύ καυτά θέματα της φιλοξενίας και της ασφάλειας, προκαλούν ένα μικρό πανικό στη γαλλική κυβέρνηση, την οργανωτική επιτροπή και τη ΔΟΕ!

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των τουριστικών πρακτόρων στο Παρίσι, αλλά και των επίσημων αρχών, μεταξύ του καλοκαιριού του 2023 κι εκείνου του 2024 (των Ολυμπιακών Αγώνων δηλαδή) η αύξηση της τιμής των δωματίων στα ξενοδοχεία στην Πόλη του φωτός μπορεί να αγγίξει το 314%. Αν σκεφτούμε ότι ο μέσος όρος διαμονής για ένα βράδυ κυμαίνεται μεταξύ 150-180, μπορείτε να κάνετε τους υπολογισμούς: “Θέλουμε Αγώνες για όλο τον κόσμο, αφιβάλλω όμως αν 700 ευρώ τη βραδιά είναι μια τιμή για όλο τον κόσμο” σχολίασε ο Φεντερίκ Οκάρ, αντιδήμαρχος και υπεύθυνος τουρισμού και διασκέδασης του Δήμου των Παρισίων.

Ε, εντάξει θα μείνουν στη … Ναντ!

Το πρόσφατο ρεπορτάζ του Reuters επικαλείται πηγές από τον Οργανισμό Τουρισμού που εδρεύει στο Παρίσι σύμφωνα με τις οποίες από τα 169 ευρώ που κόστιζε -κατά μέσο όρο- ένα δίκλινο στην ευρύτερη περιοχή της γαλλικής πρωτεύουσας το προηγούμενο καλοκαίρι, τον Ιούλιο του 2024 θα ανέβει στα 699! “Η αύξηση στα ξενοδοχεία δυο αστέρων αναμένεται στο 366%, για εκείνα των τριών, μπορεί να ανέβει στο 475%” σχολίασε άνθρωπος του Οργανισμού. Σημειώστε ότι το Παρίσι δεν φημίζεται για την … άνεση των δωματίων που προσφέρουν τα ξενοδοχεία του, κάτι που κάνει τις τιμές ακόμα πιο τσουχτερές. Τουλάχιστον να πληρώσεις, αλλά να έχεις ένα χώρο να ακουμπήσεις τη βαλίτσα σου.

Τι λέει ο φίλτατος αντιδήμαρχος; “Ορισμένοι φίλαθλοι προτιμούν να μένουν στη Ναντ, στη Λιλ, ή στη Ρεν, πληρώνοντας 150-200 ευρώ τη βραδιά και να πηγαινοέρχονται στο Παρίσι με το τρένο. Ακόμα κι έτσι θα εξοικονομήσουν χρήματα”. Ένα δίκιο το έχει ο μεσιέ Οκάρ. Μπορεί η Ναντ, ας πούμε, να είναι 365 χιλιόμετρα μακριά από την πρωτεύουσα, βρίσκεις όμως φτηνά εισιτήρια τρένου για το Παρίσι και σε δυο ώρες βρίσκεσαι στη Gare Montparnasse όπου με το Μετρό θα πας σε οποιοδήποτε ολυμπιακή εγκατάσταση.

Οι Ολυμπιακοί Κύκλοι έξω από το Δημαρχείο του Παρισιού

Την ίδια ώρα η πλειοψηφία των ξενοδοχείων δεν έχει ανοίξει τη διαθεσιμότητα τους για τις ημέρες των Αγώνων. Οι μέχρι τώρα εκτιμήσεις κάνουν λόγο για ένα 66% που κρατάει κλειστές τις on line κρατήσεις. Κι όσες είναι ανοιχτές δίνουν τιμές, που δεν πλησιάζονται.

Εθελοντές, άστεγοι και φόρος στο Airbnb

Ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα είναι η στέγαση των 30.000 εθελοντών, που αποτελούν -όπως σε κάθε Ολυμπιακούς- την ψυχή της διοργάνωσης. Η γαλλική κυβέρνηση αναζητά δωμάτια και έχει ήδη στραφεί στη λύση της ενοικίασης των φοιτητικών εστιών. Πάνω από 3.000 φοιτητές ζουν αυτή τη στιγμή στις εστίες και έχουν σαφή οδηγία να τις εγκαταλείψουν το καλοκαίρι, εκτός αν είναι οι ίδιοι εθελοντές. Ακόμα και αυτά τα δωμάτια, ωστόσο, δεν φτάνουν για να στεγάσουν τους ανθρώπους που θα δουλέψουν εθελοντικά στους Αγώνες (και οι περισσότεροι θα μείνουν και για τους Παραολυμπιακούς, που ακολουθούν). Προσωρινή στέγαση -έξω από το Παρίσι- θα πρέπει να βρουν και οι άστεγοι της πόλης, που δεν είναι και λίγοι, συνήθως βρίσκουν καταφύγιο σε ανοιχτούς χώρους στο Μετρό και στις εισόδους των πολυκαταστημάτων, όμως η γαλλική κυβέρνηση έχει αποφασίσει να τους απομακρύνει το ερχόμενο καλοκαίρι.

Για τους ιδιοκτήτες Airbnb οι Ολυμπιακοί Αγώνες μοιάζουν με μια ευκαιρία γρήγορου πλουτισμού. Ακόμα και τα διαμερίσματα των 15 και 20 τετραγωνικών θα ενοικιαστούν με χρυσάφι. “Τουλάχιστον 700 ευρώ τη βραδιά” λένε οι Παριζιάνοι οικοδεσπότες τέτοιων χώρων. Για πολυτελείς κατοικίες με άνεση χώρου και θέα, 25.000 ευρώ για μια εβδομάδα είναι μια συνηθισμένη τιμή με βάση τις συμφωνίες που έχουν γίνει μέχρι τώρα.

H Airbnb διαδικασία στη Γαλλία έχει ορισμένους περιορισμούς, αφού σύμφωνα με το νόμο κανείς δεν μπορεί να χρησιμοποιεί το διαμέσιμα του για ενοικίαση περισσότερο από 120 ημέρες ετησίως. Ένας νόμος που υφίσταται τύποις, αφού όπως υπολογίζουν κυβερνητικοί παράοντες, στο Παρίσι τουλάχιστον, υπάρχουν 20.000 διαμερίσματα τα οποία νοικιάζονται όλο τον χρόνο. Και τι γίνεται στην “παρανομία”; Έρχεται η εφορία. Η γαλλική κυβέρνηση είναι έτοιμη να προωθήσει τις επόμενες ημέρες νομοσχέδιο με το οποίο θα θεσπίζεται η φορολόγηση όλων των ενοικιαστών Aibnhb. Μέχρι τώρα – σε όσους παρανομούν- επιβάλλονται μόνο πρόστιμα το ύψος των οποίων τα τελευταία δυο χρόνια ανήλθε σε 6.5 εκατομμύρια ευρώ. Μάλλον τα έσοδα από την έκτατη εισφορά θα είναι μεγαλύτερα…

Ο πονοκέφαλος της ανοιχτής τελετής

O πιο μεγάλος πονοκέφαλος των Γάλλων, ωστόσο, δεν είναι η στέγαση των τουριστών που θα επισκεφτούν το Παρίσι για τους Αγώνες, αλλά η μεγάλη καινοτομία που αποφασίστηκε από τους διοργανωτές και την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή. Η ανοιχτή τελετή έναρξης με σχεδόν ελεύθερη πρόσβαση εκατοντάδων χιλιάδων θεατών, όσο να’ ναι, εγείρει πολλά ερωτηματικά και σηκώνει μεγάλη συζήτηση για τα μέτρα ασφαλείας, τα οποία λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών θα ξεπεράσουν κάθε προηγούμενο.

Στις 26 Ιουλίου 2024, ακριβώς στις 20:24 (τοπική ώρα) θα ξεκινήσει η φετινή πρωτοποριακή τελετή έναρξης την καλλιτεχνική διεύθυνση της οποίας έχει ο θεατρικός σκηνοθέτης και ηθοποιός Τομά Ζολί, ενώ του όλου πρότζεκτ ηγείται ο Τιερί Ρεμπούλ. Για πρώτη φορά στην ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων, η τελετή θα διεξαχθεί έξω από το Ολυμπιακό Στάδιο, η παρέλαση των αθλητών θα γίνει μέσα σε ένα ποτάμι και σχεδόν μισό εκατομμύριο κόσμος θα παρακολουθήσει αυτή τη φαντασμαγορία που ετοιμάζουν οι Γάλλοι.

Με αφετηρία το εμβληματικό κτίριο της Εθνικής Βιβλιοθήκης, ή αν προτιμάτε τη γέφυρα του Αούστερλιτς και τερματισμό στο Τροκαντερό, κοντά στον Πύργο του Αϊφελ, μια διαδρομή 6 χιλιομέτρων μέσα στο Σηκουάνα η οποία θα αντικαταστήσει την καθιερωμένη παρέλαση των 10.000 θεατών. Υπολογίζεται ότι 160 καραβάκια που καθημερινά εξυπηρετούν τουρίστες στο ιστορικό ποτάμι που διατρέχει το Παρίσι θα χρησιμοποιηθούν για να μεταφέρουν τις αποστολές των χωρών που θα πάρουν μέρος στους Αγώνες.

O πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής των Αγώνων και τρεις φορές χρυσός Ολυμπιονίκης στο κανόε,Tόνι Ενσταγκέ  

Η ιδέα αν μη τι άλλο είναι φανταστική, καθώς οι αθλητές θα “παρελάσουν” μέσω του Σηκουάνα, περνώντας κάτω από οκτώ-δέκα γέφυρες του ποταμού και σταματώντας σε εκείνη της Ιένα, όπου θα υπάρχουν οι υπόλοιπες εγκαταστάσεις για το σόου της τελετής και την κήρυξη της έναρξης των Αγώνων (η φλόγα δεν ξέρουμε ακόμα πότε και με ποιον τρόπο θα ανάψει ο βωμός στο Ολυμπιακό Στάδιο). Ουσιαστικά οι Γάλλοι θέλησαν με αυτόν τον τρόπο να αναδείξουν την ιστορία του Παρισιού, αφού η διαδρομή-παρέλαση γίνεται γύρω από τα νησάκια Ιλ Σεν Λουί και Ιλ ντε λα Σιτέ  όπου “γεννήθηκε” η πόλη.

Αρχικά είχε υπολογιστεί ότι 600.000 άνθρωποι θα παρακολουθούσαν την τελετή, οι περισσότεροι χωρίς να πληρώσουν, αφού η πρόσβαση στις άνω υποβάθρες και τις γέφυρες θα είναι ελεύθερη. Κοντά στις δυο όχθες του Σηκουάνα όσοι θέλουν να πάνε θα πληρώσουν εισιτήρια τα οποία ξεκινούν από 90 ευρώ τα φτηνότερα. Θα στηθούν διαδοχικές μικρές εξέδρες, με τον συνολικό αριθμό των θεατών που θα βρεθούν εκεί να αγγίζουν τους 100.000

Η τελευταία σύσκεψη για τα μέτρα ασφαλείας μείωσε αρχικά τον αριθμό των ατόμων που θα παρακολουθήσουν δωρεάν την όλη εκδήλωση. Το μισό εκατομμύριο κόσμος κρίθηκε λίαν υπερβολικό και ενδεχομένως μη ελέγξιμο με βάση τους μηχανισμούς των Γάλλων. Γι αυτό και όπως αποφασίστηκε οι θεατές με ελέυθερη πρόσβαση να μειωθούν κατά διακόσιες χιλιάδες. Φυσικά δεν πρόκειται να πηγαίνουν όπου θέλουν, αντίθετα θα βρίσκονται σε προκαθορισμένους χώρους, με τους τελικούς υπολογισμούς να θέλουν τρία άτομα ανά τετραγωνικό μέτρο.

Σημειώνεται ότι η τελετή έναρξης των παραολυμπιακών αγώνων θα γίνει στα Ηλύσια Πεδία, πάλι δηλαδή εκτός Ολυμπιακού Σταδίου.

Πάνοπλη αστυνομία να αντιμετωπίσει ακόμα και drones

Όλα αυτά, όπως καταλαβαίνετε, προϋποθέτουν πολύ αυστηρά μέτρα ασφαλείας. Θυμίζουμε ότι έξω από το Στάδιο Σεν Ντενί το 2015 πριν από τον φιλικό αγώνα ποδοσφαίρου ανάμεσα στη Γαλλία και τη Γερμανία είχαν σημειωθεί εκρήξεις βομβών, σε μια συντονισμένη τρομοκρατική επίθεση η οποία κατέληξε στο μακελιό στο θέατρο Μπατακλάν. Εδώ δεν έχουμε να κάνουμε με ένα φιλικό ποδοσφαιρικό παιχνίδι, αλλά την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων που θα παρακολουθήσουν, κατ’ αναλογία κόσμου πέντε-έξι Ολυμπιακά Στάδια των 60.000 θεατών!

Η εξάλειψηξ κάθε κινδύνου αποτελεί προτεραιότητα της γαλλικής οργανωτικής επιτροπής, με τους Παριζιάνους πάντως να έχουν πάρει πολύ κακό βαθμό στη μετακίνηση των φιλάθλων στον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ το 2022, ανάμεσα στη Λίβερπουλ και τη Ρεάλ Μαδρίτης. Αυτή τη φορά όλοι ελπίζουν να αποφευχθεί μια παρόμοια ταλαιπωρία, να κυλήσουν τα πάντα ομαλά και κυρίως με ασφάλεια. Χιλιάδες αστυνομικοί θα επιστρατευτούν στο διάστημα των αγώνων,ενώ μέσα στις επόμενες μέρες ολοκληρώνεται ο διαγωνισμός για την τεχνολογική υποστήριξη της ασφάλειας.

Από την πρώτη πρόβα της τελετής έναρξης. Αυτά τα καραβάκια θα μεταφέρουν στον Σηκουάνα τις αποστολές με τους αθλητές όλων των χωρών 

Τα πιο εξελιγμένα software που ανιχνεύουν την παραμικρή κίνηση, εγκαταλελειμμένα αντικείμενα, ακόμα και τα οργισμένα πρόσωπα φιλάθλων, έχουν προταθεί από διάφορες γαλλικές και διεθνείς εταιρείες, πλην των γνωστών “εχθρών” Ρώσων και Κινέζων. Τα διάφορα λογισμικά παρακολούθησης θα κοστίσουν ένα πακτωλό εκατομμυρίων, αλλά όπως ξέρετε μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες θα μπορεί να τα χρησιμοποιήσει με διάφορες προφάσεις και η γαλλική κυβέρνηση. Περίπου 700 τέτοια προγράμματα έχουν μελετηθεί από την επιτροπή των Αγώνων, που αναμένεται να πάρει τις τελικές αποφάσεις. Το Παρίσι, για να πάρετε μια ιδέα των μεγεθών που συζητάμε, στη διάρκεια των Αγώνων αναμένεται να επισκεφθούν 16 εκατομμύρια τουρίστες

Η γαλλική αστυνομία, εν τω μεταξύ, εξοπλίστηκε και με ειδικά όπλα που μπορούν να αποκρούσουν επίθεση από drones και μάλιστα σε ύψος 1.000 μέτρων! Θαυμάσια που θα’ λεγε και ο Μανώλης Μαυρομμάτης. Γαλλιστί, για να προσαρμοζόμαστε σιγά-σιγά, merveilleux…

news247.gr