Youmag.gr
Η ιδιοκτησία ενός ακινήτου συνεπάγεται κάποιες υποχρεώσεις συντήρησης, μεταξύ των οποίων και η μόνωση ταράτσας. Πρόκειται για υποχρεώσεις που αν δεν τηρηθούν ζημιώνουν την...

Η ιδιοκτησία ενός ακινήτου συνεπάγεται κάποιες υποχρεώσεις συντήρησης, μεταξύ των οποίων και η μόνωση ταράτσας. Πρόκειται για υποχρεώσεις που αν δεν τηρηθούν ζημιώνουν την τσέπη σας ενώ είναι επίσης πιθανό να αναστατώσουν την καθημερινότητά σας.

Κι αυτό είναι ένα μάθημα που είναι προτιμότερο να το πάρετε πριν γίνει πάθημα. Διαβάστε λοιπόν τι θα μπορούσε να σας συμβεί αλλά και τι πιθανώς συμβαίνει ήδη στο κτίριό σας, ώστε να δείτε με άλλο μάτι την ανάθεση της μόνωσης της ταράτσας σας σε κάποιο επαγγελματικό συνεργείο.

Παράδειγμα πικρής πείρας αποτελεί η δυσάρεστη έκπληξη που αντιμετώπισαν πριν από μερικούς μήνες  οι ιδιοκτήτες παραθαλάσσιου εξοχικού, το οποίο είχε μείνει κλειστό κατά τους χειμερινούς μήνες.

Θέλεις να μειώσεις τον λογαριασμό του ρεύματός σου; Είναι απλό!

Επιστρέφοντας το περασμένο Πάσχα για ολιγοήμερες διακοπές στο εξοχικό τους, βρέθηκαν μπροστά στο χάος.

Ανοίγοντας την πόρτα, η μυρωδιά της μούχλας ήταν το πρώτο σημάδι ότι κάτι δεν πήγαινε καλά. Η υγρασία είχε διαπεράσει το ταβάνι με αποτέλεσμα να μουχλιάσουν στρώματα και οι ξύλινες ντουλάπες με όλα τα περιεχόμενά τους. Η ζημιά ήταν ολοκληρωτική. Το πρόβλημα εντοπίστηκε αμέσως στην οροφή και συγκεκριμένα στην διάβρωση της ταράτσας.

Τίποτα δεν είχε προϊδεάσει τους άτυχους εκδρομείς για το πρόβλημα που υπήρχε στην ταράτσα. Τι είχε συμβεί; Πευκοβελόνες είχαν φρακάρει τις υδρορροές με αποτέλεσμα να λιμνάσουν τα νερά μετατρέποντας την ταράτσα σε μικρή πισίνα. Λόγω ελλιπούς στεγανοποίησης και μόνωσης, το νερό διέβρωσε το οπλισμένο σκυρόδεμα και άρχισε να στάζει πάνω στα έπιπλα, ενώ τα ερμητικά κλειστά παράθυρα φυλάκισαν την υγρασία για εβδομάδες δημιουργώντας ιδανικές συνθήκες για ανάπτυξη μούχλας και μυκήτων.

Με κάθε burger, δώρο αναψυκτικό 330ml!

Το περιστατικό αυτό επιβεβαιώνει πως το κόστος της μόνωσης ταράτσας δεν μπορεί να αποφευχθεί.

Μπορεί όμως να αποφευχθεί η ζημιά που θα προκληθεί από τυχόν αμέλεια. Επομένως, ίσως ήρθε η ώρα να ανεβείτε στην ταράτσα σας και να κάνετε μια επιθεώρηση της κατάστασης που επικρατεί.

Αν το κτίριο είναι παλιό, είναι πολύ πιθανό πως δεν θα έχουν ληφθεί τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία του από τα καιρικά φαινόμενα. Τα τελευταία χρόνια, ο Εθνικός Κτιριοδομικός Κανονισμός καθιστά υποχρεωτική την θερμομόνωση σε κάθε νέο κτίριο, οπότε ανάλογα με την ημερομηνία ανέγερσης μπορείτε να υποψιαστείτε κατ’ αρχήν αν χρειάζεται να προβείτε σε κάποια ενέργεια.

Σε απολύτως λειτουργικά κτίσματα, προστίθεται και ένας επιπλέον λόγος μόνωσης της ταράτσας: ο ενεργειακός που μεταφράζεται σε λογαριασμούς ρεύματος ή πετρελαίου.

Τα πραγματικά «πράσινα σπίτια» που είναι χτισμένα με γνώμονα την ενεργειακή επάρκεια είναι πολύ σπάνια, κυρίως λόγω της απουσίας σχετικής κουλτούρας στον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό και αλλά και λόγω της πολυετούς απουσίας σχετικού νομοθετικού πλαισίου. Σχεδόν το σύνολο των οικοδομών που ανεγέρθησαν τις περασμένες δεκαετίες αγνοούσε παντελώς την βιοκλιματική αρχιτεκτονική.

Το αποτέλεσμα είναι πως απαιτείται ιδιαίτερη προσπάθεια για τη διατήρηση της θερμοκρασίας στο εσωτερικό των κτιρίων αυτών σε σταθερά επίπεδα. Τι μπορεί να κάνει η μόνωση της ταράτσας; Ουσιαστικά μπορεί να μειώσει ακόμη και κατά το ένα τέταρτο το κόστος κλιματισμού, μειώνοντας δραστικά τις απώλειες. Φυσικά, αν υποστηριχτεί η μόνωση της ταράτσας και με ενέργειες μόνωσης ολόκληρου του κτιρίου, τα ευεργετικά αποτελέσματα θα ενισχυθούν ακόμη περισσότερο.

Δεν έχει νόημα να αναρωτιέστε για την ποιότητα ζωής και την οικονομία που θα είχατε αν το ακίνητό σας είχε σχεδιαστεί με άλλο σκεπτικό.

Μπορείτε να πετύχετε σημαντικά οφέλη, με μια απλή κίνηση. Όσο παλιό ή νέο κι αν είναι το κτίριό σας, προστατεύστε την αξία του και ενισχύστε την άμυνά του για μεγαλύτερη οικονομία και ασφάλεια. Δείτε την μόνωση της ταράτσας στην πραγματική της διάσταση: ως μία επένδυση που θα αποσβέσετε πιο γρήγορα από όσο φαντάζεστε.