Youmag.gr
Η μετακόμιση δεν είναι μια εύκολη υπόθεση, ακόμα κι όταν αφορά το γειτονικό τετράγωνο, πόσο μάλλον δε όταν αφορά σε αλλαγή πόλης ή και...

Η μετακόμιση δεν είναι μια εύκολη υπόθεση, ακόμα κι όταν αφορά το γειτονικό τετράγωνο, πόσο μάλλον δε όταν αφορά σε αλλαγή πόλης ή και χώρας. Όσο δύσκολη είναι για εμάς τους ενήλικες μια τέτοια αλλαγή, τόσο και ίσως ακόμα περισσότερο δύσκολη είναι και για τα παιδιά μας. Για εμάς είναι ένα ξερίζωμα που γίνεται για πολύ συγκεκριμένους λόγους. Για τα παιδιά είναι επίσης ένα ξερίζωμα που τους είναι σχεδόν αδύνατο να κατανοήσουν και απολύτως αδύνατο να αποφύγουν. 

Όσοι από εμάς είχαν ως παιδιά την εμπειρία να αλλάξουν έστω και σχολείο, θα θυμούνται την αγωνία (που πολλές φορές έφτανε και σε διαστάσεις τρόμου) που ένιωσαν μπαίνοντας για πρώτη φορά στην καινούργια τους τάξη. Φανταστείτε, λοιπόν το καινούργιο να μην είναι μόνο οι συμμαθητές μας, αλλά και η γειτονιά μας, η διαδρομή μας προς το σχολείο, οι άνθρωποι που μπαίνουν στο σπίτι μας.

Με το pigogo.gr παίρνεις λεφτά πίσω από τις online αγορές σου στα πιο γνωστά καταστήματα

Συμμετοχή στην διαδικασία της μετακόμισης

Με ποιό τρόπο μπορούμε να βοηθήσουμε τα παιδιά μας να προσαρμοστούν ευκολότερα σε μια τόσο μεγάλη αλλαγή; Μια καλή στρατηγική είναι να βάλουμε τα παιδιά να συμμετέχουν ενεργητικά στην διαδικασία της μετακόμισης. Να επιλέξουν ποια από τα πράγματά τους θα πετάξουν, να βάλουν τα ίδια τα πράγματά τους σε κούτες, να ψάξουν στο internet πληροφορίες για το μέρος όπου θα ζήσουν (ίσως και να δουν την καινούργια τους πόλη ή γειτονία στο Google Earth), να κάνουν ένα αποχαιρετιστήριο πάρτυ για τους φίλους τους, να οργανώσουν μια σελίδα κοινωνικής δικτύωσης ή να βρουν κάποιον άλλο τρόπο για να διατηρήσουν στενές τις επαφές με τους σημαντικούς φίλους τους.

Μια μόνο εξαίρεση προτείνω από αυτόν τον κανόνα της συμμετοχής. Πολυάριθμοι ασθενείς, ενήλικες πια, εξακολουθούν να θυμούνται το λυπηρό θέαμα των προσωπικών τους αντικειμένων στοιβαγμένων στο πίσω μέρος ενός φορτηγού- εικόνα δύσκολη στη διαχείρισή της. Προφυλάξτε τα παιδιά σας από μια τέτοια δυσάρεστη, αν όχι τραυματική, εικόνα: στείλτε τα σε κάποιον φίλο ή συγγενή για την στιγμή της μετακόμισης.

Ακόμα και παιδιά που προσαρμόστηκαν καλά και γρήγορα σε προηγούμενες μετακομίσεις μπορεί να εμφανίσουν προβλήματα σε μια μετακόμιση. 

Βλέπετε, τα παιδιά σε κάθε χρονική στιγμή της ζωής τους αποδίδουν διαφορετική σημασία στο «σύμπαν» από φίλους, ασχολείες, συμμαθητές κλπ που τα περιτρυγιρίζουν, ενώ και η κάθε ηλικία έχει να αντιμετωπίσει τις δικές τις δυσκολίες όσον αφορά στην αφομίωση σε ένα καινούργιο περιβάλλον και την αποδοχή. Έτσι, τα παιδιά προσαρμόζονται (ή δεν προσαρμόζονται) με διαφορετικούς ρυθμούς. Επιπλέον, ενώ κάποιο παιδί στην αρχή μπορεί να δείχνει ότι τα καταφέρνει καλά, στην πορεία οι βαθμοί του να πέσουν και η δυσφορία του να είναι πολύ μεγάλη, ενώ άλλα παιδιά που στην αρχή συναντούσαν δυσκολίες, στην πορεία να προσαρμοστούν άριστα στην καινούργια ζωή τους.

Παρότι το κάθε παιδί βιώνει διαφορετικά την μεταγκατάσταση, η μεγάλη πλειοψηφία τους στην αρχική φάση αυτής της αλλαγής βιώνουν μια μεγάλη απώλεια που εκδηλώνεται με πολλούς και διαφορετικούς, ανάλογα με την ηλικία και τον χαρακτήρα, τρόπους. Κάποια παιδιά δυσκολεύονται να κοιμηθούν, άλλα πέρνουν ή χάνουν βάρος, άλλα παιδιά εμφανίζουν δυσκολίες στο σχολείο, κάποιοι έφηβοι μπλέκουν σε περίεργες παρέες. Οι δυσκολίες αυτές, σημειωτέον, μπορεί να γίνουν κλινικά εμφανείς μέχρι και 6 μήνες μετά την μετακόμιση, οπότε οι γονείς θα πρέπει να είναι ενήμεροι για το χρονικό βάθος στο οποίο χρειάζεται να επαγρυπνούν.

Online Φαρμακείο – Super προσφορές σε προϊόντα αδυνατίσματος,καλλυντικά,βιταμίνες & βρεφικά είδη

Μετακόμιση ανάλογα με την ηλικία

Επίσης, να έχουμε στο μυαλό μας ότι τα παιδιά, ιδίως τα παιδιά κάτω των 10 ετών, αλλά και τα λίγο μεγαλύτερα, μπορεί να βιώνουν βασανιστικό άγχος για θέματα που στον ενήλικα φαντάζουν απλά. Θυμάμαι χαρακτηριστικά κάποιο αγόρι που δεν μπορούσε να κοιμηθεί τα βράδια από το άγχος του πως θα βρει το δρόμο για το σχολείο. Χρειάστηκε η στοργική συνοδεία του πατέρα του για καμιά εβδομάδα, μέχρι το παιδί να μάθει με ασφάλεια το δρομολόγιό του.

Η μετακόμιση είναι ένα οικογενειακό βίωμα και γι’ αυτό καλό θα ήταν η διαχείρηση των ψυχολογικών δυσκολιών που προκύπτουν κατά την μετεγκατάστασή μας να γίνει οικογενειακή υπόθεση. Τα παιδιά πρέπει να αντιληφθούν με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο ότι η μετεγκατάσταση είναι μια πολύ στρεσσογόνος διαδικασία για όλους- είτε το ομολογούν είτε όχι- και πως οι δυσκολίες που συναντούν είναι ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΕΣ και όχι κάποια προσωπική τους «αναπηρία». Πολλές οικογένειες βρίσκουν χρήσιμο να συζητούν ανοιχτά τις δυσκολίες αυτές σε «οικογενειακά συμβούλι᫨. Στις περιπτώσεις που θα επιλεγεί μια τέτοια τακτική καλό θα ήταν την συζήτηση να ξεκινά ο ένας από τους δύο γονείς, περιγράφοντας τη δική του δυσκολία π.χ. με τον καινούργιο συνάδελφο, και κατόπιν περιγράφοντας το πως σκέφτεται να το διαχειριστεί.

Ουσιαστικά πρόκειται για μια τεχνική που δείχνει στο παιδί

1. ότι η δυσκολία που νιώθει είναι φυσιολογική– «να το περνάει και ο μπαμπάς»
2. ότι έχει δικαίωμα να μιλήσει ανοιχτά γι’ αυτό χωρίς να επικριθεί (στα μικρότερης ηλικίας παιδιά τέτοιες τεχνικές συχνά λογοθετούν ανησυχίες που νιώθουν αλλά είναι πολύ μικρά για να εκφράσουν λεκτικά)
3. ότι οι λύσεις δεν είναι αυτόματες αλλά αναπτύσονται με τον καιρό και συχνά με σχεδιασμό, σκέψη και βοήθεια
4. ότι η οικογένειά μας είναι η δύναμή μας, οι άνθρωποι με τους οποίους επικοινωνούμε ανοιχτά και αμφίδρομα στηρίζουμε και μας στηρίζουν

Βεβαίως, και εδώ θα πρέπει οι γονείς να μην ξεφύγουν από τον γονεικό τους ρόλο. Η διεργασία αυτή δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να εκθέσει στο παιδί έναν γονιό έτοιμο να καταρρεύσει ή έναν γονίο έτοιμο να βγάλει χολή για μια μετακόμιση στην οποία «σύρθηκε» κ.ο.κ. Αν κάποιος από τους δύο γονείς βιώνει τόσο σημαντικές δυσκολίες, τα οικογενεικά συμβούλια μπορεί να δημιουργήσουν πολύ σημαντικό πρόβλημα ανασφάλειας στα παιδιά. Αυτός που είναι εκεί για να τους δείξει το δρόμο, νιώθει ο ίδιος χαμένος- και ούτε για μισή στιγμή να μην σας περάσει από το μυαλό ότι μπορείτε να ξεγελάσετε τα παιδιά σας ότι δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο. Τα παιδιά σας σας παρατηρούν από την πρώτη στιγμή που άνοιξαν τα μάτια τους. Δεν ξέρουν τίποτε στον κόσμο αυτό καλύτερα από εσας, οπότε δεν υπάρχει περίπτωση να τα ξεγελάσετε- μόνο να αυξήσετε την ανασφάλεια που νιώθουν.

Αν βρίσκεστε σε τέτοια κατάσταση είναι σαφώς προτιμότερο να μιλήσετε ανοιχτά γι’ αυτό στα παιδιά σας: δυσκολεύομαι να προσαρμοστώ, όμως ζήτησα (ή θα ζητήσω) τη βοήθεια ενός ειδικού και σύντομα θα βρω την άκρη (προσοχή, η δήλωση πρέπει εκτός από την παρουσίαση του προβλήματος να περιέχει και το σχέδιο λύσης του, ακόμα κι αν η λύση αυτή δεν γίνεται να είναι άμεση).