Youmag.gr
Κοιτάζετε το ρολόι επίμονα, αλλά ο χρόνος μοιάζει να μην κυλάει … Είναι σαν οι δείκτες να κόλλησαν, ενώ εσείς βυθίζεστε όλο και περισσότερο...

Κοιτάζετε το ρολόι επίμονα, αλλά ο χρόνος μοιάζει να μην κυλάει … Είναι σαν οι δείκτες να κόλλησαν, ενώ εσείς βυθίζεστε όλο και περισσότερο στην πολυθρόνα, προσπαθώντας να γίνετε αόρατοι…Πώς πας με τη δουλειά; Θα παντρευτείς; Παίρνεις καλά λεφτά; Ερωτήσεις που μονοπωλούν το «ενδιαφέρον» της συζήτησης με τους συγγενείς. Κι όσο και αν προσπαθείς να είσαι ευγενικός, η υπομονή γρήγορα εξαντλείται…

Τα πράγματα γίνονται ακόμη χειρότερα, όταν ξεκινούν οι παραινέσεις και οι νουθεσίες, που –φυσικά- αφορούν τομείς που εκτείνονται από το μαγείρεμα μέχρι το μεγάλωμα των παιδιών, την εργασία και τις σπουδές και άλλα πολλά…

Μην πανικοβάλλεστε… Όλοι μας έχουμε έστω και έναν «ενοχλητικό» συγγενή.

Το πιο σημαντικό είναι να μάθουμε πώς να αντιμετωπίζουμε αυτές τις καταστάσεις με ευγένεια και υπομονή, αφού «το αίμα νερό δεν γίνεται» και φυσικά να μάθουμε να βάζουμε τα όριά μας, για να μην νιώθουμε εγκλωβισμένοι κάθε φορά που βρισκόμαστε ανάμεσα στους οικείους μας.

Με το pigogo.gr παίρνεις λεφτά πίσω από τις online αγορές σου στα πιο γνωστά καταστήματα

Περίπτωση 1η: Γονείς & πεθερικά- Ανακατεύονται παραπάνω απ’ όσο αντέχετε;

Όσο είμαστε ακόμη παιδιά, ακούμε και σχεδόν αναγκαστικά «συμμορφωνόμαστε» στις υποδείξεις των γονιών μας. Τι γίνεται όμως όταν έχουμε ήδη φτιάξει την δική μας οικογένεια και οι γονείς μας αλλά και αυτοί του/ της συντρόφου μας επιμένουν να «χώνουν τη μύτη» τους στις προσωπικές μας υποθέσεις; Είναι περίεργοι; Μήπως δεν έχουν με τι άλλο να ασχοληθούν ή απλά δεν έχουμε θέσει σαφή όρια σ’ αυτούς που αγαπάμε και μας αγαπούν;

Αυτό που δεν πρέπει να ξεχνάμε, είναι πως οι άνθρωποι αυτοί μας ανέθρεψαν και μας προσέφεραν όλα τα εφόδια που μας έχουν κάνει αυτό που είμαστε σήμερα. Και βεβαίως το να λένε απλώς τη γνώμη τους δεν είναι καθόλου κακό. Αντιθέτως, μπορεί να αποδειχθεί άκρως βοηθητικό, όταν έχουμε να αντιμετωπίσουμε νέες καταστάσεις στη ζωή μας, όπως για παράδειγμα όταν φέρνουμε στον κόσμο το δικό μας παιδί.

Φυσικά, αυτό δεν σημαίνει ότι θα τους επιτρέψουμε να έχουν για όλα γνώμη και να την επιβάλλουν μετατρέποντάς μας σε μαριονέτες, που απλώς ακολουθούν τις εντολές των «γνωστικών» γονιών και πεθερικών.

Ας έρθουμε όμως για λίγο στη θέση τους. Οι ίδιοι έχουν κάνει τις δικές τους οικογένειες, έχουν μεγαλώσει τα παιδιά τους –δηλαδή εμάς- με έναν συγκεκριμένο τρόπο και ως μεγαλύτεροι έχουν κάποιες –ίσως λιγάκι παλιές για την εποχή μας- παγιωμένες απόψεις για το πώς λειτουργεί και οργανώνεται η οικογένεια, για το πώς πρέπει να μεγαλώσουν τα παιδιά, αλλά και γενικότερα για όλους τους τομείς της οικογενειακής ζωής. Και όσο πιο τρομαγμένο ή άπειρο στον χειρισμό συγκεκριμένων καταστάσεων βλέπουν το ζευγάρι, τόσο πιο χρήσιμοι και απαραίτητοι νιώθουν, ακόμη και αν στα μάτια σας φαντάζουν ως ο χειρότερος εφιάλτης.

Μην τους κακολογείτε και μην τους αποπαίρνετε, αν νιώθετε ότι σας πιέζουν. Εξηγήστε τους ότι σέβεστε τις απόψεις τους και τις συμβουλές τους -έχετε και εσείς τα δικά σας πιστεύω και θέλω. Το πιο σημαντικό σε όλων των ειδών τις σχέσεις είναι να μπαίνουν όρια: με το να εξηγήσετε σε γονείς και πεθερικά ότι επιθυμείτε να κάνετε οι ίδιοι «κουμάντο» στα «του οίκου σας» τα θέτετε με τον πιο σαφή τρόπο.

Αν συνεχίσουν να επιμένουν, απλώς αγνοήστε τους. Σύντομα θα καταλάβουν ότι προτιμούν να έχουν θέση στη ζωή σας, χωρίς να σας καταπιέζουν, παρά να μην έχουν καθόλου λόγω της συμπεριφοράς τους. Σύμμαχο σε αυτό, φυσικά θα πρέπει να έχετε και τον/τη σύντροφό σας, καθώς και την υπομονή και επιμονή σας, που αποτελούν τα πιο ισχυρά όπλα στη μάχη για την αρχηγία του σπιτιού.

Το insurancemarket.gr είναι η μεγαλύτερη και πιο αποτελεσματική πλατφόρμα σύγκρισης ασφαλειών από την Νο1 εταιρεία online διαμεσολάβησης στην Ελλάδα

Περίπτωση 2: Λοιποί συγγενείς- Ο …πονοκέφαλος των οικογενειακών συναθροίσεων

Ονομαστικές εορτές, γενέθλια συγγενών αλλά και οι εορταστικές περίοδοι, όπως τα Χριστούγεννα και το Πάσχα, μοιάζουν με πραγματικό εφιάλτη. Το σκηνικό γεμίζει με ξαδέρφια, ανίψια ή αλλιώς τους ταραξίες της ημέρας, θείους και θείες και λοιπούς συγγενείς και η ανάκριση ξεκινά πριν ακόμη και από τους καθιερωμένους εναγκαλισμούς.

Έχεις μόνιμη σχέση; Κι αν όχι γιατί; Πήρες προαγωγή; Μήπως δεν σε πληρώνουν στη δουλειά σου;

Δεν θέλεις να μιλάς για τα προσωπικά σου ζητήματα με τους συγγενείς κι αυτό είναι απόλυτα λογικό. Νιώθεις ότι προσπαθούν να εισβάλουν στη προσωπική σου ζωή και αισθάνεσαι άβολα κάθε φορά που ξεπερνούν τα όρια.

Το χιούμορ είναι ο καλύτερος τρόπος για να αποφύγεις να δώσεις απάντηση σε τέτοιου είδους ερωτήσεις. Αν, για παράδειγμα, ερωτηθείς πότε σκοπεύεις να παντρευτείς, πες μεταξύ αστείου και σοβαρού πως περιμένεις τον πρίγκιπα που πάνω στο λευκό άλογό του θα έρθει να σε κλέψει… Στη συνέχεια πρόσθεσε πως για να αργεί τόσο… μάλλον κόλλησε στην κίνηση! Θα ακουστεί τόσο αστείο που οι περισσότεροι θα σκάσουν από τα γέλια και θα ξεχάσουν την αρχική ερώτηση.

Με το που κάθισαν στο τραπέζι ξεκίνησε και η κριτική. Κριτική για τα ρούχα που φοράς, τον τρόπο ζωής σου, τη διατροφή σου, τα λάθη της σημερινή γενιάς. Σε αυτό σιγοντάρουν φυσικά και οι γονείς σου. Σιχαίνεσαι να πρέπει να απολογείσαι για τη ζωή σου και τις επιλογές σου και δεν πρόκειται να το κάνεις παρουσία συγγενών.

Όπως σε κάθε περίπτωση συγγενικής «παρέμβασης», έτσι και εδώ, μην ξεχνάς ποτέ να βάζεις τα όριά σου. Τις περισσότερες φορές, οι συγγενείς που μας φέρνουν εκτός εαυτού, δεν καταλαβαίνουν ότι το κάνουν. Κάθε φορά που εκνευριζόμαστε, καλό θα ήταν να προσπαθούμε να μένουμε όσο το δυνατόν πιο ήρεμοι και να σκάσουμε ένα όλο νόημα χαμόγελο που και την κατάσταση θα εκτονώσει και θα δείξει πως έχουν ξεπεράσει τα όριά μας και παραβιάσει τα επιτρεπτά στεγανά.

Περίπτωση 3: Οι δανειολήπτες- Μήπως κάποιοι συγγενείς κάνουν κατάχρηση της ευγένειας σου;

Οι εποχές είναι δύσκολες και σίγουρα οι περισσότεροι –αν όχι όλοι- προσπαθούμε να είμαστε αλληλέγγυοι προς αυτούς που μας έχουν ανάγκη. Πόσο μάλλον όταν πρόκειται για συγγενικά μας πρόσωπα…

Δεν είναι σπάνιο φαινόμενο, κάποιος από το οικογενειακό μας περιβάλλον να μας ζητήσει κάποια στιγμή «δανεικά». Τι γίνεται όμως όταν η μία φορά γίνεται δύο, τρεις και εν τέλει συνήθεια; Και κατά πόσο η συγγένεια μας «υποχρεώνει» να ενδίδουμε;

Σύμφωνα με έρευνες του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών (ΕΚΚΕ), που πραγματοποιήθηκαν την περίοδο 2003-2004, καθώς και με πιο πρόσφατες, 7 στα 10 νοικοκυριά, με το ακριβές ποσοστό να ανέρχεται σε 72,16%, σε περίπτωση οικονομικής και κοινωνικής ανάγκης προστρέχουν στον οικογενειακό κύκλο, ζητώντας βοήθεια είτε από συγγενείς (γονείς, θείοι, παππούδες) -το 56,4%, είτε από κάποιο μέλος του ίδιου του νοικοκυριού (π.χ. εργαζόμενο παιδί) – το 15,76%. Tο 21,46% των ελληνικών νοικοκυριών ζητεί βοήθεια από φίλους, ενώ μόλις το 2,36% από τις κοινωνικές υπηρεσίες.

Ένα πολύ χαρακτηριστικό συμπέρασμα των ερευνών αυτών συνοψίζεται στο σημαντικό έλλειμμα των κοινωνικών υπηρεσιών, ακόμη και στις περιπτώσεις των νοικοκυριών για τα οποία –θεωρητικά- η ανάγκη του κοινωνικού κράτους είναι πολύ μεγαλύτερη. Ίδια εικόνα προκύπτει και για τα νοικοκυριά που αποτελούνται από έναν γονέα με παιδιά. Mε βάση τα στοιχεία, το 67,79% των γονιών με δύο παιδιά προστρέχει σε συγγενείς, το 24,63% σε φίλους και γείτονες, ενώ κανείς δεν αναζητεί τη βοήθεια των κοινωνικών υπηρεσιών.

Τι κάνουμε όμως τελικά σε αυτή την περίπτωση; Πρέπει να αρνηθούμε ευγενικά ή να δεχτούμε -κι ας έχουμε τις επιφυλάξεις μας;

Μία λύση είναι να αρνηθείτε. Σε αυτή την περίπτωση, κάντε το ευγενικά, λέγοντας κάποια δικαιολογία, όπως ότι είναι αρχή σας να μην δανείζετε χρήματα ή ότι αυτή τη στιγμή δυσκολεύεστε κι εσείς. Αν όμως δεν σας πάει η καρδιά να αρνηθείτε να δανείσετε τα χρήματα, προετοιμαστείτε για παν ενδεχόμενο.

Κατ’ αρχήν, καλό θα ήταν να μάθετε για ποιο λόγο δανείζετε τα χρήματα. Αν πρόκειται για κάτι πολύ σοβαρό, προχωρήστε. Αν πρόκειται για κάτι που δεν είναι αναγκαίο, αρνηθείτε ευγενικά. Επιπλέον, μην παραλείψετε να συζητήσετε τις εναλλακτικές λύσεις. Πολλές φορές τα δανεικά μπορεί να φαίνονται η μόνη λύση αλλά ίσως να μην είναι, αφού απλώς διαιωνίζουν ένα πρόβλημα. Σκεφτείτε μήπως υπάρχουν άλλοι τρόποι να προσφέρετε, όπως για παράδειγμα να βοηθήσετε το συγγενικό σας πρόσωπο να βρει δουλειά, να εκμεταλλευτείτε τις γνωριμίες σας, ώστε να αυξήσει την πελατεία του, σε περίπτωση που πρόκειται για μία επιχείρηση κ.λπ.

Φυσικά, υπάρχει πάντοτε ισχυρή πιθανότητα, τα χρήματα να μην σας επιστραφούν ποτέ… Γι’ αυτό φροντίστε να δανείσετε ένα ποσό που μπορείτε να αντέξετε, χωρίς να διακινδυνεύσετε τη δική σας οικονομική σταθερότητα και έχοντας στο μυαλό σας ότι μπορεί να τα χάσετε. Το πιο σημαντικό είναι να είστε ξεκάθαροι. Φτιάξτε ένα χρονοδιάγραμμα αποπληρωμής του δανείου και συζητήστε την περίπτωση που τα πράγματα δεν πάνε όπως τα υπολογίζετε.

Επειδή σίγουρα θα θέλετε να διατηρήσετε τη σχέση σας με το συγγενικό σας πρόσωπο, πρέπει να προετοιμαστείτε ψυχολογικά, ώστε να μην σας επηρεάσει η συμπεριφορά του. Τι θα συμβεί αν, για παράδειγμα, μάθετε πως προβαίνει σε «άσκοπες» αγορές, προτού ξεπληρώσει το χρέος του προς εσάς; Πρέπει να δείξετε ψυχραιμία και να περιμένετε να δείτε πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα.

Ο αστάθμητος παράγων «παρεξήγηση»

Ο καιρός περνάει, τα χρήματα δεν σας έχουν επιστραφεί και εσείς τα χρειάζεστε οπωσδήποτε. Κι όμως, δέχεστε συνεχείς πιέσεις από το υπόλοιπο οικογενειακό περιβάλλον να μην το κάνετε ζήτημα, με τη δικαιολογία ότι «είναι ντροπή να τα ζητήσεις» ή ότι «μπορεί να παρεξηγηθεί και ψυχρανθούν οι σχέσεις σας». Πώς αντιδράτε;

Οι τύψεις δεν βοηθούν καθόλου. Ξέρουμε πως αν δεν βρισκόσασταν κι εσείς σε δύσκολη οικονομική θέση, πιθανότατα δεν θα τα ζητούσατε ποτέ και θα αφήνατε το ζήτημα να ξεχαστεί.

Μήπως όμως και αυτό είναι λάθος; Στο κάτω κάτω πρόκειται για «δανεικά», όχι για δωρεά. Και επειδή οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους – και συγγενείς- ζητήστε τα με ευγένεια, εξηγώντας την ανάγκη που έχετε και εσείς. Άλλωστε, το χρέος σας το κάνατε και με το παραπάνω…