Youmag.gr
Η κοινωνία μας σήμερα Η κοινωνία μας σήμερα
Λένε πως αν θες να δεις τον πραγματικό χαρακτήρα κάποιου, πρέπει να τον δεις στα δύσκολα, γιατί στα εύκολα είμαστε όλοι καλοί και άνετοι.... Η κοινωνία μας σήμερα

Λένε πως αν θες να δεις τον πραγματικό χαρακτήρα κάποιου, πρέπει να τον δεις στα δύσκολα, γιατί στα εύκολα είμαστε όλοι καλοί και άνετοι. Συμφωνώ λοιπόν απόλυτα με αυτό το ρητό. Ο αληθινός εαυτός μας βγαίνει όταν δεν περνάμε καλά, όταν είμαστε σε δύσκολες καταστάσεις. Εκεί θα δούμε το κατά πόσο είμαστε εγωιστές ή όχι. Αν θα κοιτάξουμε πρώτα το τομάρι μας ή αν θα βοηθήσουμε και τους άλλους. Πιστεύω λοιπόν ότι το ίδιο ισχύει και για την ελληνική κοινωνία.

akropoli

Η ελληνική κοινωνία λοιπόν, πέρασε μία σχετικά μεγάλη περίοδο ευμάρειας. Μία περίοδο που δουλειές υπήρχαν άφθονες και οικονομικά είμασταν όλοι λίγο – πολύ καλά. Αυτή η εποχή όμως έφθασε στο τέλος της. Η ευμάρεια μας αποδείχθηκε πλαστή, τα χρήματα που ξαφνικά όλοι αποκτήσαμε και πολλοί από εμάς φάγαμε κατευθείαν και χωρίς δεύτερη σκέψη, αποδείχθηκαν όχι μόνο δανεικά, αλλά με πολύ μεγάλο τίμημα και «τόκο». Ήρθε λοιπόν η ώρα να πληρώσουμε το λογαριασμό κι έτσι η κοινωνία μας πλέον βιώνει μία πραγματικά πολύ μεγάλη και σοβαρή κρίση. Οι καιροί πλέον είναι πολύ δύσκολοι, σχεδόν για όλους μας.

Με κάθε νέα σύνδεση ρεύματος ή φυσικού αερίου κερδίζετε 50€ δωροκάρτα Shell

Η κρίση και οι Έλληνες

Η κρίση και οι συνέπειες της ήταν στην ουσία μία μεγάλη αλυσιδωτή αντίδραση, η οποία επηρέασε όλους τους Έλληνες, άλλους λιγότερο και άλλους περισσότερο. Κάποιοι χάσανε απλά μέρος από το εισόδημα τους. Άλλοι όμως έχασαν τη δουλειά και το σπίτι τους. Τα ποσοστά των ανέργων αλλά και των αστέγων ανέβηκαν κατακόρυφα Η ζημιά που δημιουργήθηκε στον λεγόμενο κοινωνικό ιστό, ήταν τεράστια σε όλη την ελληνική κοινωνία.

ellada

Προς μεγάλη μου έκπληξη όμως, είδα ότι αυτός ο ιστός δε διαλύθηκε. Μπορεί όλοι μας να χτυπηθήκαμε από τη κρίση, αλλά δεν παύσαμε να σκεφτόμαστε κι αυτούς που χτυπήθηκαν πιο πολύ. Αρκεί να κοιτάξει γύρω του κανείς και θα δει πάρα πολλές πράξει καλοσύνης και αλληλεγγύης. Έχετε δει ποτέ σακούλες με τρόφιμα έξω από τους κάδους; Πρόκειται για φαΐ που θα πετούσε κάποιος, αλλά το έβαλε έξω από τον κάδο για να το πάρει κάποιος που το έχει ανάγκη.

Ο ακτιβισμός και ο εθελοντισμός έχουν ανέβει σημαντικά σε όλη τη χώρα. Αυτό σημαίνει πως ξεπηδούν συνέχεια οργανώσεις και συλλογικότητες που προσπαθούν να κάνουν ότι μπορούν για να βοηθήσουν τους συνανθρώπους τους, από το να προσφέρουν στέγη και τροφή σε κάποιους άστεγους, μέχρι να μαζέψουν τρόφιμα και ρούχα ή να στήσουν «κοινωνικά» παντοπωλεία και φαρμακεία με τη βοήθεια των Δήμων.

Με κάθε burger, δώρο αναψυκτικό 330ml!

Τι στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές, η Ευρώπη ζει μία τεράστια μεταναστευτική κρίση, καθώς εκατομμύρια Σύριοι πρόσφυγες προσπαθούν να φθάσουν σε χώρες της Κεντρικής και Βόρειας Ευρώπης. Ο πρώτος τους σταθμός σε αυτό το επικίνδυνο ταξίδι είναι η Ελλάδα. Παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε, βλέπω ότι σχεδόν όλοι έχουμε ανοίξει τις αγκαλιές μας, ακόμη και τα σπίτια μας για τους πρόσφυγες. Κάθε μέρα διαβάζεις ιστορίες γι’ ανθρώπους που βοήθησαν τους πρόσφυγες, πολλές φορές παραπάνω κι από την ίδια τη Πολιτεία. Αυτό μου δίνει τεράστια ελπίδα για το μέλλον μας.

Η οργή και η εκμετάλλευση της

european-citizens

Δυστυχώς όμως, όπου υπάρχει κρίση, υπάρχει και οργή. Οργή προς τους υπαίτιους οι οποίοι για κάποιους είναι οι πολιτικοί και γι’ άλλους είναι όσοι είναι διαφορετικοί από αυτούς. Αυτή την οργή λοιπόν εκμεταλλεύεται η Χρυσή Αυγή, ένα καθαρό προϊόν της Κρίσης, μιας που τους καιρούς της ευμάρειας τα ποσοστά της στις εκλογές ήταν μηδαμινά. Θυμάστε που είπα ότι στις δυσκολίες φαίνεται ο πραγματικός εαυτός μας;

Το μόρφωμα αυτό λοιπόν, υπόσχεται στους οργισμένους ανθρώπους ότι θα «ξεβρωμίσει τον τόπο». Ότι θα φυλακίσει τους κλέφτες πολιτικούς και θα διώξει τους αλλοδαπούς στην Ελλάδα, δημιουργώντας μία Ελλάδα μόνο για τους Έλληνες, σύμφωνη με τις διδαχές και το όραμα που είχε για τη χώρα του ο Χίτλερ και οι Ναζί. Υπάρχουν λοιπόν κάποιοι, ευτυχώς λίγοι, συνάνθρωποι μας που δίνουν δύναμη σε αυτό το φασιστικό μόρφωμα. Ελπίζω πως όταν με το καλό περάσει η κρίση, θα τελειώσει και το φαινόμενο της Χρυσής Αυγής.