Youmag.gr
Παιδιά και δημιουργική απασχόληση Παιδιά και δημιουργική απασχόληση
Το καλοκαίρι που τελειώνουν τα σχολεία, είναι βραχνάς για όλους τους γονείς η επιλογή του σωστού τρόπου απασχόλησης των παιδιών. Πολλές ώρες μένουν συχνά... Παιδιά και δημιουργική απασχόληση

Το καλοκαίρι που τελειώνουν τα σχολεία, είναι βραχνάς για όλους τους γονείς η επιλογή του σωστού τρόπου απασχόλησης των παιδιών. Πολλές ώρες μένουν συχνά ανεκμετάλλευτες, καθώς τα παιδιά επιλέγουν να περάσουν χρόνο μπροστά στην τηλεόραση ή τον ηλεκτρονικό υπολογιστή. Κι ο καιρός περνά, χωρίς πραγματικά να προσφέρει στα παιδιά τη γνώση και τη δημιουργική απασχόληση που τους χρειάζεται.

Γι’ αυτό λοιπόν το λόγο, έχουν δημιουργηθεί μαθήματα που έρχονται να καλύψουν το κενό αυτό. Αντί οι γονείς να αναζητούν την ιδανική μορφή απασχόλησης για τα παιδιά τους, τώρα πλέον μπορούν να εμπιστευθούν κάποιο από τα προγράμματα δημιουργικής απασχόλησης και να είναι σίγουροι για το αποτέλεσμα. Το καλύτερο όλων; Τα παιδιά θα λατρέψουν την ενασχόλησή τους αυτή και θα ζητούν κι άλλο!

Τι Περιλαμβάνει η Δημιουργική Απασχόληση;

Υπάρχουν πολλές εναλλακτικές ως προς τη δομή και το περιεχόμενο της δημιουργικής απασχόλησης. Παιδιά από την ηλικία των 5 ετών ή και λιγότερο μπορούν να λάβουν μέρος σε δραστηριότητες που ακονίζουν το πνεύμα τους, ενισχύουν τη φαντασία τους και τα βοηθούν να κοινωνικοποιηθούν.

Οι δραστηριότητες ποικίλλουν, ανάλογα με την ηλικία αλλά και τα ενδιαφέροντα των παιδιών. Συχνά θα παρατηρήσετε ότι σε τέτοια προγράμματα ξεχωρίζουν οι μουσικοκινητικές δραστηριότητες. Τα παιδιά ενθαρρύνονται να εκφραστούν μέσα από το θεατρικό παιχνίδι και το χορό, να κάνουν κατασκευές αλλά και να συμμετάσχουν σε ομαδικές εργασίες. Η επίλυση ενός γρίφου ή το κυνήγι ενός κρυμμένου θησαυρού, τα παζλ και τα σταυρόλεξα, τα παιχνίδια λέξεων και τα επιτραπέζια παιχνίδια, όλα αυτά απασχολούν δημιουργικά το παιδί και το διασκεδάζουν.

Μέσα από τη ζωγραφική και τα κολάζ, τα παιδιά μαθαίνουν να εκτιμούν την τέχνη σε κάθε της μορφή. Έρχονται σε επαφή με ερεθίσματα, τα οποία ενδέχεται να σταθούν το έναυσμα για την ανάπτυξη των καλλιτεχνικών τους δεξιοτήτων. Η επαφή με την τέχνη είναι πολύ σημαντική, ενώ βοηθά στην καλλιέργεια του ατόμου και την αρμονική νοητική και πνευματική του ανάπτυξη.

Μήπως το Παιδί Κουραστεί;

Προς αποφυγήν της υπερκόπωσης και της επερχόμενης αντίδρασης εκ μέρους του παιδιού, καλό είναι να του δίνεται ο λόγος. Μαζί με τους γονείς, μπορεί ένα παιδί να επιλέξει το πρόγραμμα δημιουργικής απασχόλησης που πραγματικά του αρέσει. Εάν κάποιο παιδί είναι πολύ δραστήριο, προτιμότερο είναι να επιλεχθεί ένα πρόγραμμα δημιουργικής απασχόλησης με εξωτερικές δράσεις και με την ευκαιρία να συνδυαστεί η κίνηση με την καλλιέργεια του πνεύματος.

Κάποιο παιδί με ιδιαίτερες μαθησιακές ανάγκες μπορεί επίσης να απασχοληθεί δημιουργικά. Πρέπει ωστόσο να τηρούνται ορισμένες προϋποθέσεις, που θα βοηθήσουν το παιδί να συμμετέχει χωρίς να νιώθει απομονωμένο. Γι’ αυτό και κρίνεται ζωτικής σημασίας η σωστή αξιολόγηση των ικανοτήτων του παιδιού και του γνωστικού του επιπέδου. Αυτό είναι το πρώτο βήμα, το οποίο θα δώσει τη δυνατότητα στους εκπαιδευτικούς να εκμεταλλευτούν στο έπακρο αυτές τις ικανότητες και να τις αναπτύξουν.

Οικονομικές Επιλογές

Στην εποχή μας, τα πάντα αξιολογούνται ως προς το κόστος τους. Ευτυχώς, υπάρχουν αρκετές οικονομικές επιλογές για να καλύψουν τις ανάγκες της κάθε οικογένειας. Μάλιστα, πολλοί δήμοι έχουν πάρει πρωτοβουλίες για να απασχολήσουν δημιουργικά τα παιδιά κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Αξίζει να αναζητήσετε τα προγράμματα που βρίσκονται κοντά σας και σας συμφέρουν, τόσο οικονομικά όσο και ποιοτικά.