Youmag.gr
Το κομπόστ είναι ένα άριστο φυσικό λίπασμα που παράγεται με την βοήθεια μικροοργανισμών, από την αποσύνθεση οργανικών υλικών του κήπου και της κου­ζίνας μας....

Το κομπόστ είναι ένα άριστο φυσικό λίπασμα που παράγεται με την βοήθεια μικροοργανισμών, από την αποσύνθεση οργανικών υλικών του κήπου και της κου­ζίνας μας.

Περιέ­χει:

  • Θρε­πτι­κές ουσίες για τα φυτά,
  • Αυξάνει τους ωφέλιμους μικροοργανισμούς στο έδαφος,
  • Βελ­τιώ­νει την δομή του χώμα­τος (γίνεται πιο αφράτο) και
  • Συγκρατεί καλύτερα την απαραίτητη υγρασία.

Θέλεις να μειώσεις τον λογαριασμό του ρεύματός σου; Είναι απλό!

 Τι χρειαζόμαστε:

  • Έναν κάδο κομποστοποίησης (του εμπορίου ή αυτοσχέδια κατασκευή),
  • Οργανικά υπολείμματα
  • Εργαλείο για ανακάτεμα
  • Γαιοσκώληκες (όχι απαραίτητα αλλά επιταχύνουν την διαδικασία)
  • Χρόνο και υπομονή.

Υλικά κομποστοποίησης

Τα οργανικά υπολείμματα από τον κήπο και την κου­ζίνα, μαζί με υγρασία είναι η τροφή που προ­σφέ­ρουμε στους μικρο­ορ­γα­νι­σμούς για να επιβιώσουν, να πολλαπλασιαστούν και να μας δώσουν το πολύ­τιμο κομπόστ. Διακρίνονται σε ΚΑΦΕ που είναι πλούσια σε περιεκτικότητα άνθρακα και σε ΠΡΑΣΙΝΑ πλούσια σε αζώτο.

ΚΑΦΕ (Άνθρακας)ΠΡΑΣΙΝΑ (Άζωτο)ΑΠΑΓΟΡΕΥΜΕΝΑ
ΆχυραΓκαζόν – ΤριφύλλιΚόκαλα και υπολείμματα από κρέας και ψάρια
Ροκανίδια – ΠριονίδιαΧλωρά ΦυτάΛάδια, Λίπη, Λιπαρές ουσίες
Ξερά φύλλα – χόρταΦρούτα και ΛαχανικάΥπολείμματα μαγειρεμένων τροφών
ΣτάχτηΥπολείμματα από αφέψημα, καφέΓαλακτοκομικά
Ανακυκλώσιμο ΧαρτίΚλαδιά με πράσινα φύλλα.Ψωμί, Ζυμαρικά.
Κοπριά από Αγελάδες, Άλογα, Πουλερικά.Πλαστικά, Μέταλλα, Γυαλί.
Άρρωστα φυτά – Σπόρους ζιζανίων.
Απορρίμματα σαρκοφάγων ζώων.

Πίνακας Οργανικών Υλικών που χρησιμοποιούμε στο κομπόστ.

Διαδικασία

 Φτιάχνουμε την βάση του σωρού με καλά πατημένο χώμα, άμμο ή χαλίκι, δίνοντας και λίγη κλίση για να στραγγίζουν τα νερά.

Με κάθε burger, δώρο αναψυκτικό 330ml!

 Στην συνέχεια τοποθετούμε στην βάση του σωρού μία στρώση απορροφητικών υλικών, όπως ξερά κλαδιά ή άχυρο, για να εξασφαλίσουμε καλό αερισμό από κάτω.            

Συνεχίζουμε ρίχνοντας μια σειρά υλικών πλούσια σε άνθρακα, όπως ξερά φύλλα, χόρτα κλπ, ένα στρώμα χώματος ανακατεμένο με λίγη κατάλληλη κοπριά και τέλος μια στρώση υλικών με χαλασμένα φρούτα, λαχανικά, γρασίδι και χλωρά φύλλα.

 Από εδώ και πέρα ανακατεύουμε το μίγμα περίπου μία φορά την εβδομάδα, συντηρούμε την υγρασία και προσθέτουμε υλικά σε κατάλληλες στρώσεις έτσι ώστε να μπορεί να κυκλοφορεί ανάμεσα ο αέρας.

 Τέλος προστατεύουμε τον σωρό μας από βροχές, καλύπτοντας τον με ένα χοντρό νάιλον ή μουσαμά (οι κάδοι εμπορίου διαθέτουν καπάκι).

Μυστικά

  • Το άριστο μέγεθος των υλικών για τον σωρό μας είναι περίπου από 2 έως 8 εκ.
  • Καλό είναι το ύψος του σωρού να μην ξεπερνά το 1,5 με 2 μέτρα για να μπορούμε να τον ανακατεύσουμε πιο εύκολα.
  • Ο σωρός θα πρέπει να είναι συνέχεια υγρός, αλλά να μην έχει πολύ νερό ώστε να τρέχει ή να μαζεύεται στη βάση του.
  • Άσπρη ή γκριζωπή μούχλα μας δείχνει ότι η θερμοκρασία του σωρού είναι πολύ μεγάλη, οπότε ανακατεύουμε τον σωρό και ρίχνουμε νερό για να ψυχραθεί.
  • Αν υπάρχει άσχημη μυρωδιά είναι μάλλον από κακό αερισμό, οπότε ανακατεύουμε τον σωρό και προσέχουμε τον αερισμό του.
  • Τα σκουλήκια είναι σημάδι ότι όλα πάνε καλά.

Πώς να χρη­σι­μο­ποιείτε το κομπόστ

Το κομπόστ είναι έτοιμο όταν έχει έντονο σκούρο χρώμα (σκούρο καφέ ή μαύρο) και μυρωδιά βρεγμένου χώματος (όχι δυσάρεστη). Μπορεί ακόμα να περιέχει και μερικά μικρά κομμάτια ξύλου, αλλά όχι πάρα πολλά.

Την άνοιξη και το φθινόπωρο προ­σθέτουμε 4-6 εκα­το­στά κομπόστ στην επι­φά­νεια του χώμα­τός μας και το αναμειγνύουμε σε βάθος 10–15 εκα­το­στών.

ΠΡΟΣΟΧΗ χρη­σι­μο­ποιούμε μόνο έτοιμο κομπόστ, διαφορετικά οι μικρο­ορ­γα­νι­σμοί συνε­χί­ζουν να απο­συν­θέ­τουν το ατε­λές κομπόστ κλέ­βοντας θρε­πτικά στοι­χεία από τα φυτά μας.