Youmag.gr
Στη σύγχρονη κοινωνία, οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν συνδυάσει την κατανάλωση με την αγορά προϊόντων από καταστήματα. Είτε πρόκειται για μια μεγάλη αλυσίδα σούπερ μάρκετ...

Στη σύγχρονη κοινωνία, οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν συνδυάσει την κατανάλωση με την αγορά προϊόντων από καταστήματα. Είτε πρόκειται για μια μεγάλη αλυσίδα σούπερ μάρκετ ή ένα τοπικό μπακάλικο, η διαδικασία είναι λίγο πολύ η ίδια. Ο καταναλωτής επισκέπτεται το κατάστημα και επιλέγει τα προϊόντα που θέλει να χρησιμοποιήσει. Στη συνέχεια, πληρώνει το χρηματικό αντίτιμο και παίρνει τα προϊόντα στο σπίτι του. Εκεί τα αποθηκεύει, μέχρι να έρθει η στιγμή εκείνη που θα τα χρησιμοποιήσει.

Τα παλαιότερα χρόνια, ωστόσο, η κατάσταση ήταν αρκετά διαφορετική. Δεν υπήρχαν άφθονα προϊόντα και η κάθε κοινωνία στηριζόταν κατά βάση στην αυτάρκεια. Με λίγα λόγια, φρόντιζε το κάθε νοικοκυριό να παράγει τα απαραίτητα προϊόντα, έτσι ώστε να επιβιώσει σε βάθος χρόνου με τις δικές του δυνάμεις. Φυσικά, κάποιες φορές τα νοικοκυριά αντάλλαζαν προϊόντα μεταξύ τους. Αλλά και χωρίς αυτά, θα μπορούσαν να επιβιώσουν ακόμη και κατά τη διάρκεια ενός δύσκολου και απαιτητικού χειμώνα.

Η αυτάρκεια στην καθημερινότητά μας

Τώρα η αυτάρκεια επανέρχεται στην καθημερινότητά μας. Ολοένα περισσότεροι άνθρωποι ενδιαφέρονται για την ποιότητα των προϊόντων που καταναλώνουν. Για να ελέγξουν αυτή την ποιότητα, επομένως, ο καλύτερος τρόπος είναι η παραγωγή των δικών τους προϊόντων. Αν και αρχικά κάτι τέτοιο μπορεί να ξενίζει τους πιο πολλούς, ειδικά όσους έχουν μεγαλώσει σε μεγαλουπόλεις, στην πραγματικότητα είναι απόλυτα εφικτό.

Αγορές με επιστροφή χρημάτων σε πάνω από 440 e-shops μέσω του Pigogo.gr.

Μπορεί ο καθένας να δημιουργήσει έναν μικρό κήπο ή ένα παρτέρι, ακόμη και σε ένα μπαλκόνι με ελάχιστη ηλιοφάνεια. Με αυτό τον τρόπο, θα έχει πάντοτε φρέσκα λαχανικά και μυρωδικά. Ανάλογα με το κλίμα και την εποχή, όμως, θα πρέπει να προσαρμόζει τον κήπο και να απολαμβάνει την εποχικότητα των προϊόντων.

Μετά την προμήθεια του απαραίτητου γάλακτος, μπορούν όλοι να μάθουν πώς να φτιάχνουν γιαούρτι ή και τυρί. Χρειάζεται υπομονή και επιμονή, όπως επίσης καλή πρώτη ύλη. Το ίδιο συμβαίνει με τους χυμούς φρούτων, τα γλυκά του κουταλιού και τις μαρμελάδες, τις κομπόστες και φυσικά τις σάλτσες. Φανταστείτε την αφθονία της τομάτας το καλοκαίρι. Όλες αυτές οι τομάτες με την απαιτούμενη επεξεργασία μπορούν να μας δώσουν ικανή ποσότητα σάλτσας τομάτας για ολόκληρο το χειμώνα.

Εποχικότητα προϊόντων

Η λογική χρήση των προϊόντων είναι επίσης σημαντική, έτσι ώστε να επιτευχθεί η επιζητούμενη αυτάρκεια. Για παράδειγμα, είναι ουτοπικό να ζητά κάποιος ροδάκινα μέσα στη μέση του χειμώνα. Ακόμη και αν τα βρει, όμως, οι πιθανότητες είναι η γεύση τους να μη θυμίζει σε τίποτε την πλούσια γεύση του ροδάκινου τον Ιούνιο. Ως εκ τούτου, η αυτάρκεια είναι στενά συνδεδεμένη με τις εποχές και πρέπει να συμμορφώνεται σε αυτές.

Είναι επίσης σπουδαία η τέχνη της μαγειρικής, στην προσπάθεια μείωσης του κόστους του φαγητού. Αν κάποιος επιθυμεί να πληρώνει λιγότερο και την ίδια στιγμή να φροντίζει την υγεία του μέσα από τη διατροφή, τότε είναι μονόδρομος το σπιτικό φαγητό. Αυτός είναι και ο κύριος λόγος, για τον οποίο αναβιώνουν τόσες πολλές παραδοσιακές συνταγές. Βασισμένες στη σοφία τόσων χρόνων, προσφέρουν πλούτο γεύσεων αλλά και γνώσεων για την αυτάρκεια.

Πειραματιστείτε στην κουζίνα και εξοικονομήστε χρήματα, βελτιώνοντας την ποιότητα ζωής και την υγεία σας. Η απλότητα είναι συχνά το κλειδί της επιτυχίας και το μυστικό για μια χαρούμενη, γεμάτη ζωή σε αρμονία με τη φύση!