Youmag.gr
4 φήμες για το ανθρακούχο νερό 4 φήμες για το ανθρακούχο νερό
Φήμες λένε ότι το ανθρακούχο νερό ίσως να μην είναι τόσο ευεργετικό για την υγεία σου. Τις καταρρίπτουμε με επιχειρήματα. 1. H ΦΗΜΗ  / ... 4 φήμες για το ανθρακούχο νερό

Φήμες λένε ότι το ανθρακούχο νερό ίσως να μην είναι τόσο ευεργετικό για την υγεία σου. Τις καταρρίπτουμε με επιχειρήματα.

1. H ΦΗΜΗ  /   Το ανθρακούχο νερό δεν ενυδατώνει τόσο όσο το απλό.

Την τελευταία φορά που το δοκιμάσαμε, το νερό ήταν ακόμη υγρό. Οι φυσαλίδες προέρχονται από διοξείδιο του άνθρακα και η ίδια ουσία του προσφέρει και τη χαρακτηριστική οξύτητα – αλλά δεν σταματάει το σώμα σου από το να απορροφά την υγρασία, λέει η Susan Yeargin, Ph.D., ειδική στην ενυδάτωση στο Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνα. Για την ακρίβεια, μία μελέτη βρήκε ότι μετά από έντονη άσκηση, το ανθρακούχο νερό αναπλήρωσε εξίσου καλά τα σωματικά υγρά των συμμετεχόντων.

2. H ΦΗΜΗ  /   Είναι γουλιά και θερμίδα

Είναι γεγονός ότι αν πιεις το βάρος σου σε ανθρακούχο νερό, θα φουσκώσεις για λίγο – αλλά αυτό μακροπρόθεσμα κάνει καλό στη σχέση σου με τη ζυγαριά. Αλήθεια. Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι μπορεί να σε κάνει να νιώσεις λίγο πιο χορτάτη από το νερό της βρύσης, ειδικά αν το πιεις με άδειο στομάχι. Και όσο πιο χορτάτη νιώθεις, τόσο λιγότερο υποκύπτεις στο ανώφελο μασούλημα. Απλώς απόφυγε τις εκδοχές που είναι γεμάτες τεχνητά γλυκαντικά, οι οποίες μπορεί να αυξήσουν την επιθυμία σου για γλυκό αντί να τη μειώσουν.

Δείτε πως να πάτε στο supermarket, χωρίς να πάτε στο supermarket…e-Fresh.gr!

3. H ΦΗΜΗ  /   Κάνει κακό στα δόντια και τα κόκκαλα

Το ανθρακικό οξύ, το οποίο δημιουργείται από την ένωση του νερού με το διοξείδιο του άνθρακα, μπορεί να διαβρώσει το σμάλτο των δοντιών σε πολύ υψηλές συγκεντρώσεις. Αλλά, ηρέμησε και μην πιστεύεις ό,τι διαβάζεις στο Facebook. Από τη στιγμή που δεν πίνεις έξι κουτάκια την ημέρα (και εφ’ όσον η σόδα σου δεν είναι γεμάτη με ξινούς φρουτοχυμούς ή ζάχαρη), το χαμόγελό σου είναι ασφαλές. Και σε μία έρευνα που εξέτασε το κατά πόσον τα αναψυκτικά συνδέονται με τη μικρότερη πυκνότητα των οστών στις γυναίκες, κάθε είδος ανθρακούχου νερού βγήκε καθαρό.

4. H ΦΗΜΗ  /   Σου φέρνει ξινίλες

Οι ερευνητές κατέρριψαν την άποψη ότι το ανθρακικό αυξάνει τα οξέα του στομάχου. Παρ’ όλα αυτά, αν αντιμετωπίζεις ήδη προβλήματα με το στομάχι σου, ίσως θα ήταν καλύτερο να περιοριστείς στο απλό νερό, ιδίως την ώρα του φαγητού. Τα στοιχεία δείχνουν ότι οι φυσαλίδες μπορεί να ξυπνάνε προβλήματα όπως η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, χαλαρώνοντας το κάτω άνοιγμα του οισοφάγου σου και κάνοντας ευκολότερη τη διαδρομή των οξέων προς το λαιμό σου, λέει η Melina Jampolis, M.D., συγγραφέας του The Doctor on Demand Diet.

Ο Martin Riese, ο μοναδικός γευσιγνώστης νερού στην Αμερική, αναλύει τις… φούσκες.

ΣΟΔΑ: Νερό βρύσης με προσθήκη θείου και νατρίου (περίπου 75mg σε κάθε κουτάκι), για να θυμίζει περισσότερο τη γεύση του νερού από φυσικές πηγές. Τα μέταλλα δημιουργούν την τέλεια βάση για το αλκοόλ – γι’ αυτό και χρησιμοποιείται σε τόσα κοκτέιλ.
TONIC: Ανθρακούχο νερό εμπλουτισμένο με κινίνη – το γνωστό φάρμακο για την ελονοσία – που του χαρίζει την χαρακτηριστικά πικρή γεύση του.
ΑΝΘΡΑΚΟΥΧΟ ΜΕΤΑΛΛΙΚΟ ΝΕΡΟ: Πρόκειται για νερό από φυσικά ανθρακούχες πηγές (αν και κάποιες μάρκες προσθέτουν και λίγο ανθρακικό). Τα μέταλλα που περιέχει, όπως και η γεύση του, ποικίλλει ανάλογα με την πηγή από την οποία προέρχεται.