Youmag.gr
Ετοιμάζεστε για ανακαίνιση στο σπίτι; Δείτε απλές συμβουλές για να την κάνετε σωστά Ετοιμάζεστε για ανακαίνιση στο σπίτι; Δείτε απλές συμβουλές για να την κάνετε σωστά
Αν έχετε δικό σας σπίτι και ζείτε σε αυτό αρκετά χρόνια, είναι σίγουρο ότι κάποια στιγμή θα χρειαστεί να κάνετε μια ανακαίνιση. Αυτό μπορεί... Ετοιμάζεστε για ανακαίνιση στο σπίτι; Δείτε απλές συμβουλές για να την κάνετε σωστά

Αν έχετε δικό σας σπίτι και ζείτε σε αυτό αρκετά χρόνια, είναι σίγουρο ότι κάποια στιγμή θα χρειαστεί να κάνετε μια ανακαίνιση. Αυτό μπορεί να συμβεί είτε γιατί απλά θέλετε να ανανεώσετε και να βελτιώσετε το σπίτι σας είτε απλά επειδή θα θελήσετε να επιδιορθώσετε κάποιες μικροζημιές και άλλες καταπονήσεις που έχει δεχτεί το σπίτι σας όλα αυτά χρόνια. Αυτό που πρέπει να γνωρίζετε όμως, είναι το γεγονός ότι είτε πρόκειται για μερική είτε για ολική ανακαίνιση στο σπίτι, θα πρέπει να αφιερώσετε αρκετό χρόνο στο σχεδιασμό της αλλά και να προσέξετε κάποια πράγματα κατά την πραγματοποίηση της.

Το πρόβλημα είναι ότι η ανακαίνιση είναι κάτι που δεν συμβαίνει και πολύ συχνά, οπότε οι περισσότεροι από εμάς απλά δεν έχουν κάποια «εμπειρία» στο συγκεκριμένο τομέα και σε αυτού του τύπου τις εργασίες και κατά συνέπεια, δεν ξέρουν και τι και πως πρέπει να προσέξουν. Ας δούμε λοιπόν ορισμένες απλές συμβουλές για να έχετε μία όσο το δυνατόν πιο άνετη αλλά και σωστή ανακαίνιση στο σπίτι.

Πίνακες ζωγραφικής σε καμβά, αυτοκόλλητα πόρτας, υφασμάτινα αυτοκόλλητα ψυγείου, αυτοκόλλητες ταπετσαρίες

anakainisi spitiou

Τα πάντα πρέπει να γίνουν βάσει σχεδίου

Αφού αποφασίσετε τι και ποιες εργασίες θέλετε να κάνετε και σε ποια δωμάτια, θα πρέπει αμέσως να μιλήσετε με τεχνικές εταιρείες για να στείλουν ειδικούς στο χώρο σας και να καταστρώσουν ένα σχέδιο και πλάνο των εργασιών που πρέπει να γίνουν. Κάτι που σε σας φαίνεται απλό, όπως ας πούμε η μετακίνηση μιας μπρίζας, μπορεί να είναι μια αρκετά πιο σύνθετη εργασία που να απαιτεί τη παρουσία όχι μόνο ενός αλλά διαφορετικών μαστόρων και διαφορετικών εργαλείων. Μόνο αν μιλήσετε με έναν ειδικό θα ξέρετε τι ΑΚΡΙΒΩΣ πρέπει να γίνει στο σπίτι σας για να γίνει όπως το θέλετε και το φανταστήκατε.

Να ακούτε τους ειδικούς

Συμβουλές για την ανακαίνιση

Όταν θα έρθουν οι ειδικοί από την τεχνική εταιρεία να επιθεωρήσουν το σπίτι σας είναι πολύ πιθανό να σας υποδείξουν και αυτοί κάποιες εργασίες που να πρέπει να γίνουν και τις οποίες πιθανότατα να μην γνωρίζατε. Μπορεί να σας πουν ας πούμε ότι οι σωλήνες στο μπάνιο σας είναι σε πολύ άσχημη κατάσταση και πρέπει να αλλαχτούν.

Καλό είναι να ακούσετε τις προτάσεις τους και να ακολουθήσετε τις συμβουλές τους. Μην αφήνετε για άλλη φορά ή άλλη ανακαίνιση εργασίες που σας λένε ότι ΠΡΕΠΕΙ να γίνουν τώρα, αλλιώς μπορεί να βρεθείτε αντιμέτωποι με πολύ σοβαρά προβλήματα η επίλυση των οποίων μπορεί να αποδειχθεί και πολύ κοστοβόρα.

Κρατήστε και μία «καβάτζα»

Να ξέρετε ότι είναι πολύ σπάνιο να μείνει το μπάτζετ μιας ανακαίνιση στο σπίτι, ΑΚΡΙΒΩΣ στα επίπεδα της εκτίμησης των ειδικών. Σχεδόν πάντα προκύπτουν μικροπροβλήματα και ζημιές κατά την διαδικασία της ανακαίνισης ενώ είναι πολύ πιθανό να παρουσιαστούν και αλλαγές στο χρονοδιάγραμμα των εργατών, άρα και στα μεροκάματα των εργατών. Καλό θα ήταν λοιπόν να έχετε ένα ποσό γύρω στο 10% του μπάτζετ της εκτίμησης στην άκρη για να καλύψετε τυχόν έκτακτα έξοδα.

Μην αλλάζετε συνέχεια γνώμη

Ένας λόγος που καθυστερούν αρκετές ανακαινίσεις να ολοκληρωθούν είναι οι συνεχείς αλλαγές που κάνουν στα σχέδια των εργασιών – και όχι μόνο – οι ιδιοκτήτες των σπιτιών. Μπορεί για παράδειγμα κάποιος ιδιοκτήτης να ζητήσει να γίνει επένδυση τοίχου με ξύλο και αφού ο ειδικός αφιερώσει χρόνο για να σχεδιάσει το έργο και τις εργασίες να του ανακοινώσει ο ιδιοκτήτης ότι άλλαξε γνώμη και τώρα θέλει να τοποθετήσει μία ταπετσαρία ή κάτι παρόμοιο. Φροντίστε να έχετε κατασταλάξει στα πράγματα που θέλετε να κάνετε για να μην ανοίγετε καινούργιες δουλειές και να διαταράσσετε το σχέδιο και το πρόγραμμα των τεχνικών. Έτσι και οι εργασίες θα τελειώσουν στην ώρα τους και δεν θα γίνουν περιττά έξοδα.

Μην δοκιμάσετε να αγοράσετε μόνοι σας τα υλικά

Ανακαίνιση και διακόσμηση

Πολλοί ιδιοκτήτες φοβούνται ότι οι τεχνικές εταιρείες ή οι μάστορες που θα αναλάβουν την ανακαίνιση τους θα τους βάλουν «καπέλο» στις τιμές των υλικών κι έτσι αποφασίζουν να τα αγοράσουν οι ίδιοι. Αυτό συνήθως αποδεικνύεται μία πολύ καλή ιδέα. Κατ’ αρχάς, αν δεν είστε σχετικοί με το χώρο και τις εργασίες, μπορεί να αγοράσετε υλικά χαμηλής ποιότητας ή υλικά ακατάλληλα για το σπίτι και τις εργασίες σας.

Επιπλέον, οι μάστορες δεν αγοράζουν σε τιμές λιανικής, οπότε ακόμη και να σας βάλουν και κάποιο καπέλο στο κόστος κάποιου υλικού, να είστε σίγουροι ότι πάλι θα σας κοστίσει φθηνότερα από το να το αγοράσετε οι ίδιοι από κάποιο πολυκατάστημα ή σιδηροπωλείο.