Youmag.gr
Tips για διδασκαλία κατ’οίκον Tips για διδασκαλία κατ’οίκον
Το πιο σημαντικό αυτή τη δύσκολη περίοδο είναι να καταφέρουμε να διατηρήσουμε μια ομαλότητα στο καθημερινό πρόγραμμα των παιδιών όλων των ηλικιών. Θεωρείται πολύ... Tips για διδασκαλία κατ’οίκον

Το πιο σημαντικό αυτή τη δύσκολη περίοδο είναι να καταφέρουμε να διατηρήσουμε μια ομαλότητα στο καθημερινό πρόγραμμα των παιδιών όλων των ηλικιών. Θεωρείται πολύ βοηθητικό τα παιδιά να έρχονται σε καθημερινή επαφή με τις σχολικές τους υποχρεώσεις. Κατά πάσα πιθανότητα η μητέρα καλείται να εφαρμόσει κάποιες από τις αρχές της διδασκαλίας κατ’οίκον, με απώτερο στόχο τα παιδιά να μην ξεσυνηθίσουν να ακολουθούν τη σχολική ρουτίνα.

Πιο συγκεκριμένα καθημερινά θα πρέπει το πρόγραμμα τους να περιλαμβάνει νμαθηματικά, ανάγνωση, γράψιμο, επιστήμες/τέχνες. Εάν τα παιδιά είναι προσχολικής ηλικίας οι δραστηριότητες προσαρμόζονται σε προ-γραφικές ασκήσεις, τραγούδια και θεατρικό παιχνίδι/κουκλοθέατρο.

Σε σχέση με την ανάγνωση μπορείτε για παράδειγμα να ξεκινήσετε την ημέρα σας διαβάζοντας κάποιες σελίδες από ένα εξωσχολικό βιβλίο φωναχτά στο παιδί.

Για τα μαθηματικά υπάρχουν πολλές δραστηριότητες στο διαδίκτυο ή μπορείτε να κατεβάσετε δωρεάν εκπαιδευτικά λογισμικά, τα οποία εστιάζουν στα μαθηματικά.

Αναφορικά με το γράψιμο έχει πολύ ενδιαφέρον να ζητήσετε από τα παιδιά να αναπτύξουν ένα θέμα με στόχο την ενίσχυση της φαντασίας τους, χωρίς να σας απασχολεί πόσες σειρές θα γράψουν. Για παράδειγμα «Αν μπορούσα να μιλήσω στα ζώα, τότε θα…» ή «Αν ήσουν μυρμήγκι πώς θα έβλεπες τον κόσμο;».

Κάθε μέρα μπορείτε να ρωτάτε τα παιδιά τι θα ήθελαν αυτά να μάθουν σε σχέση με τον κόσμο. Πως ανακαλύφθηκε το διαδίκτυο; Πόσους πίνακες ζωγράφισε ο Πικάσο; Πώς δημιουργείται το slime; Μπορείτε να βρίσκετε πληροφορίες και να τις συζητάτε παρέα. Επίσης, ευχάριστες δραστηριότητες με επιστημονικό χαρακτήρα είναι τα πειράματα φυσικής και χημείας, μέσω των οποίων μπορείτε να εξηγήσετε στα παιδιά τις αντίστοιχες έννοιες.

Οι παραπάνω δραστηριότητες δεν αντικαθιστούν την σχολική διδασκαλία και δεν καλύπτουν την σχολική ύλη, απλά βοηθούν τα παιδιά να κατανοήσουν πως δεν είναι σε διακοπές. Η ενασχόληση με κάθε δραστηριότητα δεν θα πρέπει να ξεπερνά τα 35-45 λεπτά, εννοείται αν χρειαστεί θα κάνετε διαλείμματα.

Συνολικός χρόνος της καθημερινής επαφής με τα σχολικά καθήκοντα δεν θα πρέπει να είναι παραπάνω από 4 ώρες. Στο τέλος κάθε ημέρας να επιβραβεύετε τα παιδιά για τη συνεργασία και την προσπάθεια με ότι εσείς επιθυμείτε, όπως αυτοκόλλητα, χαρτζιλίκι ή επιπλέον ώρα στην τηλεόραση.