Το πέμπτο σε έκταση και ενδέκατο σε πληθυσμό νησί του νομού Κυκλάδων. Βρίσκεται 12 μίλια ανατολικά του Σουνίου και έχει σχήμα αυγού. Το έδαφος είναι κρυσταλλικό και σχιστολιθικό. Σχηματίζει τους όρμους Οτζιάς (βόρεια), Αγίου Νικολάου και Κασίας (δυτικά) και Καλονυχίου (ανατολικά, καθώς επίσης και τα ακρωτήρια Αμίλιο, Περλεβος, Σκλάβος, Σιδέρο, Μακρυόπουντο κτλ. Το έδαφος του νησιού Κέα είναι ορεινό και σχηματίζει τις κορυφές : Προφήτης Ηλιας (568 μ) άγιος Παντελεήμων, άγιος Θεόδωρος, Αγιος Συμεών.
Κεα
Η οικονομική ζωή των κατοίκων στηρίζεται στη γεωργία (παράγουν δημητριακά, λαχανικά, εσπεριδοειδή και μέλι) την αλιεία και τον τουρισμό. Μετά από συνεχή μείωση του πληθυσμού για πολλές δεκαετίες, η Κέα πρόσφατα ανακαλύφθηκε εκ νέου από τους Αθηναίους ως ένα βολικό προορισμό για τα Σαββατοκύριακα και τις εκδρομές ιστιοπλοΐας. Τα ξενοδοχεια στην Κεα μπορούν να ικανοποιήσουν κάθε είδους επισκέπτη. Το νησί έχει ακτοπλοϊκή σύνδεση με τον Πειραιά, το Λαύριο και τα γύρω νησιά. Σπουδαιότερος οικισμός είναι η Κέα ( 693 κατ.)
Ιστορία
Προϊστορικά το νησί κατοικούταν από Λέλεγες, Κάρες, και Πελασγούς και αργότερα από Ίωνες.Είχε σπουδαίες αυτόνομες πόλεις , όπως την Ιουλίδα, την Ποιήεσσα, την Κορησσό και την Καρθαία. Το 1200-1000 π.Χ. εγκαταστάθηκαν άποικοι από την Λοκρίδα (αρχηγός ο Κέω). το νησί υποτάχτηκε διαδοχικά στους Σπαρτιάτες (404π.Χ.) , στους Μακεδόνες (200 π.Χ.) στους Ρωμαίους, στους Βυζαντινούς, στους Φράγκους (13ος αι.) και στους Τούρκους (1579). Το 1821 έπαιξε σημαντικό ρόλο στον απελευθερωτικό αγώνα. Η Τζιά στην αρχαιότητα αναφερόταν με τις ονομασίες Κέα, Κεώς, Κία, Υδρούσα, Ευξαντίδα, Σειρίη, ενώ τη σημερινή ονομασία την οφείλει στους Φράγκους. είναι πατρίδα των Σιμωνίδη, Βακχυλίδη, Αρκαμένη, Πρόδικου κ.α.
Αξιοθέατα Κεα
Σπουδαιότερα αξιοθέατα: τα ερείπια της αρχαίας Ιουλίδας (τείχ, ναός του Απόλλωνα) και της Ποιηέσσας (σημερινές Ποίσες), “ο λέων της Κέας”. ο ναός της Ευαγγελιστρίας κ.α.
Γιατί πέφτουν έξω οι δημοσκοπήσεις
Γιατί Νοέ 21, 2024
Χαμηλή Αυτοεκτίμηση και Εθισμός στο Ίντερνετ
Health Νοέ 19, 2024