Πρόκειται για τη μαζική δολοφονία 22.000 Πολωνών αξιωματικών, αστυνομικών και πολιτικών αιχμαλώτων πολέμου από τη Σοβιετική NKVD. Η δολοφονία έγινε στις 5 Μαρτίου 1940 στο δάσος κοντά στο χωριό Κατύν της Ρωσίας αφού προηγουμένως είχε εγκριθεί από το Σοβιετικό συμβούλιο και τον ίδιο τον Στάλιν. Ταυτόχρονα με αυτή την μαζική δολοφονία, εκτελέσεις έγιναν την ίδια μέρα σε φυλακές στο Χάρκοβο, τη Μόσχα και άλλες πόλεις.
Κατά την εισβολή των Σοβιετικών στη Πολωνία στην αρχή του πολέμου, πάνω από 300.000 Πολωνοί έγιναν αιχμάλωτοι πολέμου. Από αυτούς, οι 125.000 παραδόθηκαν στη Σοβιετική μυστική υπηρεσία NKVD, από τους οποίους οι περισσότεροι ελευθερώθηκαν άμεσα καθώς υπηρετούσαν στον Πολωνικό στρατό αλλά ήταν άλλης εθνικότητας, ενώ κρατήθηκαν 43.000, αυτοί που ήταν γεννημένοι στη Πολωνία, οι οποίοι μεταφέρθηκαν σε στρατόπεδα αιχμαλώτων σε διάφορες περιοχές της Σοβιετικής Ένωσης
Δείτε πως να πάτε στο supermarket, χωρίς να πάτε στο supermarket…e-Fresh.gr!
Οι μαζικοί τάφοι ανακαλύφθηκαν και η ύπαρξή τους κοινοποιήθηκε από τους Γερμανούς το 1943, όταν Γερμανοί στρατιώτες ανακάλυψαν τον πρώτο μαζικό τάφο σε έναν λόφο του δάσους του Κατύν με 4.243 Πολωνούς. Οι Γερμανοί είχαν καταφέρει να αποκαλύψουν τη σκοτεινή πλευρά της Σοβιετικής κυβέρνησης και το στοιχείο αυτό χρησιμοποιήθηκε ως προπαγάνδα για να διαταραχθούν οι σχέσεις Πολωνών, Σοβιετικών και Συμμάχων. Η Σοβιετική Ένωση αρνήθηκε τη σχέση με το μακελειό και υποστήριξε οτι η εκτέλεση έγινε από τους Γερμανούς τον Αύγουστο του 1942 κατά την κατοχή της περιοχής από τους Γερμανούς. Ωστόσο, Γερμανοί ειδικοί και διεθνής επιτροπή που επισκέφτηκαν το Κατύν κατέληξαν πως το περιστατικό έγινε στην αρχή του 1940, όταν η περιοχή ήταν ακόμα στον έλεγχο των Σοβιετικών.
Δύσκολη ήταν επίσης η θέση των Συμμάχων καθώς αναγνώρισαν την ευθύνη των Σοβιετικών για το περιστατικό, αλλά σε καμία περίπτωση δεν ήθελαν να διαταράξουν τις σχέσεις τους με τον γίγαντα σύμμαχό τους, τη Σοβιετική Ένωση.
Η Σοβιετική Ένωση μέχρι το 1989 αρνούνταν την ευθύνη του μακελειού. Το 1989 Σοβιετικοί ερευνητές αποκάλυψαν οτι όντως ο Στάλιν είχε διατάξει το μακελειό. Την επόμενη χρονιά, το 1990, ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ παραδέχθηκε οτι ήταν έργο της NKVD και επιβεβαίωσε άλλα δύο σημεία μαζικών τάφων στο Mednoye και στο Πιατικάτκι. Η Σοβιετική Ένωση αποδέχτηκε επίσημα το γεγονός και εξέφρασε τη “βαθιά συγνώμη” της. Ωστόσο το περιστατικό δεν έχει δικαστεί ως έγκλημα πολέμου ή γενοκτονία μέχρι σήμερα.
To Μακελειό του Κατύν δεν πρέπει να συγχέεται με μια άλλη επίσης σφαγή που συνέβη στη Σοβιετική Ένωση το 1943, αυτή φορά από τους Ναζί. Πρόκειται για το περιστατικό του χωριού Κατύν στη Λευκορωσία, όπου οι Γερμανοί έκαψαν το χωριό μαζί με τους κατοίκους του. Τα δύο ονόματα μοιάζουν ή/και προφέρονται το ίδιο σε μερικές γλώσσες, ωστόσο αφορούν διαφορετικά περιστατικά.
Τι είναι το Weatherstripping;
Τι Οκτ 29, 2024
Ήταν πάντα εκεί
Stories Οκτ 10, 2024