Η Πρεβεζα ανήκει στον Δήμο και Νομό Πρεβέζης, ενώ αποτελεί την πόλη και το λιμάνι της Ηπείρου. Το 2011 οι κάτοικοι της πόλης ήταν 19,042 και ο συνολικός αριθμός της κοινότητας έφτανε τους 20,795. Βρίσκεται στο νότιο άκρο της περιφέρειας. Συνδέεται με τον Αμβρακικό κόλπο και το Ιόνιο πέλαγος. Στα 600 μέτρα βρίσκεται το ακρωτήριο του Ακτίου.
Ετυμολογικά υπάρχουν τρεις εκδοχές για την ονομασία της. Η πρώτη εκδοχή αναφέρει ότι προέρχεται από σλαβική λέξη που σημαίνει πέρασμα. Η δεύτερη σχετίζεται με την αλβανική λέξη που σημαίνει πέρασμα. Τέλος, η τρίτη αναφέρει ότι προέρχεται από ιταλική λέξη και σημαίνει προμήθεια.
Η ιστορία της πόλης ξεκινάει από την προϊστορική περίοδο. Υπάρχουν τα αρχαιολογικά ευρήματα που το αποδεικνύουν. Μερικά από αυτά είναι από την εποχή του χαλκού. Έπειτα, ακολουθούν οι αρχαίοι χρόνοι όταν η πόλη της Πρέβεζας δεν κατοικούταν. Στα Ελληνιστικά χρόνια αποτελούσε λιμάνι.
Ιστορία της Πρέβεζας
Οι αρχαίες πόλεις στο Νομό Πρέβεζας ήταν δέκα. Η αρχαία Κασσώπη πριν το 400 π.χ., η αρχαία Βερενίκη του 290 π.χ. και η αρχαία Πανδοσία που δεν έχουν γίνει ανασκαφές. Ακολουθούν το αρχαίο Βουχέτιον, η αρχαία Ελάτρεια, οι αρχαίες Βατίες. Τέλος η Ακρόπολη στο Τρίκαστρο, το αρχαίο Όρραον, η αρχαία Νικόπολη που χτίστηκε μετά το 31 π.χ. και η αρχαία Εφύρα.
Μετέπειτα υπήρξε η Ρωμαϊκή κατοχή και το 1292 η ίδρυση της Πρέβεζας. Λέγεται ότι η ίδρυσή της έγινε από Έλληνες και Βενετούς ψαράδες, αφού η Νικόπολη τελικά παρήκμασε. Η πόλη δεν έμεινε ανεπηρέαστη από απειλές, τόσο από Νορμανδούς, Βενετούς, Αλβανούς, Φράγκους όσο και από Τούρκους. Οι τελευταίοι μάλιστα την κατέλαβαν το 1449.
Ακολουθεί η Α΄ Οθωμανική περίοδος από τον 15ο μέχρι τις αρχές του 18ου αιώνα. Από το 1718 μέχρι το 1797 στην πόλη ήταν οι Ενετοί. Στην συνέχεια οι Γάλλοι για ένα χρόνο. Στις αρχές του 19ου αιώνα οι Ρώσοι και οι Οθωμανοί ξεκίνησαν τις συζητήσεις και ύστερα από συμφωνία σχηματίστηκε η Συμπολιτεία στο Ακρωτήριο. Μια συμπολιτεία μεταξύ της Πρέβεζας, της Βόνιτσας, της Πάργας και του Βουθρωτού. Αυτή η Συμπολιτεία, που είχε ως πρωτεύουσα την Πρέβεζα, είχε πολλά προνόμια και αυτονομία και ως εκπρόσωπός της ήταν ο Αβδουλάχ Μπέης. Μετά ήταν η Β΄ Οθωμανική περίοδος το πρώτο τέταρτο του 19ου αιώνα και η Γ΄ από το 1822 και έως το 1912.
Το 1912 μέχρι το 1940 ακολουθούν η απελευθέρωση και ο μεσοπόλεμος. Την περίοδο του μεσοπολέμου έγινε γνωστή η διαμονή του Κώστα Καρυωτάκη. Και φυσικά ακολούθησε το τραγικό γεγονός το 1929.
Το 1940 δέχθηκε την τρομερή επίθεση των Ιταλικών αεροπλάνων με συνεχείς βομβαρδισμούς. Σκοπός τους ήταν να σταματήσουν τον ανεφοδιασμό που γινόταν προς τα Ελληνοαλβανικά σύνορα. Τον Σεπτέμβριο του 1944 οι Γερμανοί έφυγαν από την πόλη, ενώ η περίοδος αυτή αμαυρώθηκε από το τραγικό γεγονός των εκτελέσεων ανάμεσα στους αντάρτες.
Στην μεταπολεμική περίοδο, η Πρεβεζα γνώρισε παρακμή από την μεγάλη αποκέντρωση. Η αστική τάξη κατευθύνθηκε προς την μεγάλη πρωτεύουσα της Αθήνας και το εξωτερικό. Και φυσικά η κατασκευή του οδικού δικτύου έδωσε την χαριστική βολή στην παρακμή του λιμανιού. Το 1983 εντάσσεται στο ενιαίο πολεοδομικό σχεδιασμό. Σήμερα δεν έχει σε τίποτα να ζηλέψει από αντίστοιχες μεγάλες πόλεις, αφού διαθέτει κοινωνικές και τεχνικές υποδομές και λειτουργούν σε αυτή νοσοκομεία, αθλητικές εγκαταστάσεις, λιμεναρχείο κλπ.
Γιατί πέφτουν έξω οι δημοσκοπήσεις
Γιατί Νοέ 21, 2024
Χαμηλή Αυτοεκτίμηση και Εθισμός στο Ίντερνετ
Health Νοέ 19, 2024