Τα οιστρογόνα, εκτός από ορμόνες υπεύθυνες για το φύλο και την αναπαραγωγή, παίζουν σημαντικό ρόλο και στις λειτουργίες του εγκεφάλου, όπου μεταξύ άλλων ενέχονται, και μάλιστα με 2 τρόπους, στην παραγωγή της σεροτονίνης, της «ορμόνης της χαράς», στην ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος, στον ύπνο και αλλού.
Έτσι, κάθε φορά που οι ορμόνες της αναπαραγωγής αυξομειώνονται στον οργανισμό, π.χ. στην περίοδο, αμέσως μετά τον τοκετό ή στην εμμηνόπαυση επηρεάζονται και πολλές εγκεφαλικές λειτουργίες όπως ο ύπνος και το συναίσθημά μας. Κάποιες γυναίκες, για λόγους που είναι αλήθεια πως δεν μας είναι απολύτως κατανοητοί, εμφανίζουν μια ιδιαίτερη ευαισθησία κατά τη διάρκεια αυτών των αυξομειώσεων που φτάνει μέχρι του σημείου εκδήλωσης επίσημης κατάθλιψης.
Online Φαρμακείο – Super προσφορές σε προϊόντα αδυνατίσματος,καλλυντικά,βιταμίνες & βρεφικά είδη
Η εμμηνόπαυση δεν είναι νόσος
Η εμμηνόπαυση είναι μια περίοδος μεγάλων ορμονικών αλλαγών, στις οποίες το σώμα μας προσπαθεί, και τελικά καταφέρνει να προσαρμοστεί. Δεδομένης όμως της εκτεταμένης επίδρασης των οιστρογόνων και της προγεστερόνης στο σύνολο του οργανισμού και όχι μόνο στο γεννητικό σύστημα, σε αυτή τη διαδικασία προσαρμογής εμφανίζονται πολλά συμπτώματα (εξάψεις, αϋπνία, μείωση της ερωτικής επιθυμίας, ξηρότητα στον κόλπο, αλλαγή της κατανομής του λίπους στο σώμα) κ.ά.
Ανάλογα με τον ορισμό της κατάθλιψης που χρησιμοποιήθηκε κάθε φορά, οι έρευνες υποστηρίζουν πως το 30-50% των γυναικών που διέρχονται την εμμηνόπαυση θα εμφανίσουν κατάθλιψη. Η κατάθλιψη εμφανίζεται συχνότερα στην πρώτη φάση της εμμηνόπαυσης, γνωστή ως κλιμακτήριο, ενώ μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας μείωσης των οιστρογόνων και την προσαρμογή του οργανισμού σε αυτά τα καινούργια δεδομένα, η συχνότητα της κατάθλιψης μειώνεται πάλι στα προεμμηνοπαυσιακά επίπεδα.
Ποιες γυναίκες κινδυνεύουν από κατάθλιψη στην εμμηνοπαυση
- Εκείνες με ακανόνιστο κύκλο ή προεμμηνορυσιακό σύνδρομο
- Οι άτεκνες
- Εκείνες που έκαναν τον τελευταίο τους τοκετό σε μεγάλη ηλικία
- Όσες υποβλήθηκαν σε ιατρογενή εμμηνόπαυση
- Εκείνες που εμφάνισαν πρώιμη εμμηνόπαυση
- Εκείνες που έχουν ιστορικό κατάθλιψης
- Όσες βίωσαν πρόσφατο στρες ή απώλεια το τελευταίο έτος
- Οι γυναίκες που δεν έχουν καλές σχέσεις με τον σύζυγό τους
- Οι γυναίκες που δεν έχουν καλό υποστηρικτικό δίκτυο (φίλες, συγγενείς)
- Εκείνες που πενθούν για την απώλεια της αναπαραγωγικής τους ικανότητας
- Εκείνες που έχουν αρνητικά συναισθήματα για τα γηρατειά και τον θάνατο (είτε αυτό τους είναι συνειδητό είτε πρόκειται για υποσυνείδητες προκαταλήψεις)
Η θεραπεία της κατάθλιψης στην εμμηνοπαυση
Ψυχοθεραπεία: η εμμηνόπαυση είναι περίοδος μεγάλων αλλαγών, όχι όμως μόνο οργανικών. Είναι επίσης η περίοδος όπου τα παιδιά φεύγουν από το σπίτι, οι υπερήλικες γονείς αρρωσταίνουν και θέλουν άλλου τύπου φροντίδα. Ταυτόχρονα, η γυναίκα πρέπει να διαχειριστεί και όλα όσα προαναφέραμε που έχουν να κάνουν με την απώλεια της αναπαραγωγικής της ικανότητας και της νεότητάς της, αλλά και με καθημερινά θέματα σχέσεων. Σε αυτό το φόντο, η ψυχοθεραπεία αποτελεί την λογική πρώτη επιλογή, ενώ άνετα μπορεί όπου χρειάζεται να συνοδεύεται και από φαρμακευτική θεραπεία
Αντικαταθλιπτικά: τα αντικαταθλιπτικά αποτελούν μια αποτελεσματική, οικονομική και ασφαλή θεραπεία για την κατάθλιψη στη διάρκεια της εμμηνόπαυσης. Ας σημειωθεί, όμως, πως λόγω της μείωσης των οιστρογόνων, κάποιες γυναίκες που σε παλιότερα επεισόδια κατάθλιψης είχαν πάει καλά με ένα αντικαταθλιπτικό της κατηγορίας των SSRI, αυτή τη φορά να μην απαντούν στο συγκεκριμένο φάρμακο. Στις περιπτώσεις αυτές ο γιατρός αλλάζει κατηγορία αντκαταθλιπτικού.
Δεδομένων των κινδύνων που εγκυμονεί η ορμονική θεραπεία υποκατάστασης, η ορμονοθεραπεία ως θεραπεία για την κατάθλιψη στην εμμηνόπαυση επιστρατεύεται μόνον στις σπάνιες περιπτώσεις όπου η ψυχοθεραπεία και τα αντικαταθλιπτικά δεν έχουν βοηθήσει τη γυναίκα.
Χαμηλή Αυτοεκτίμηση και Εθισμός στο Ίντερνετ
Health Νοέ 19, 2024
Online εκπαίδευση και σεμινάρια υψηλής ποιότητας
Culture Νοέ 17, 2024