Το κομπόστ είναι ένα άριστο φυσικό λίπασμα που παράγεται με την βοήθεια μικροοργανισμών, από την αποσύνθεση οργανικών υλικών του κήπου και της κουζίνας μας.
Περιέχει:
- Θρεπτικές ουσίες για τα φυτά,
- Αυξάνει τους ωφέλιμους μικροοργανισμούς στο έδαφος,
- Βελτιώνει την δομή του χώματος (γίνεται πιο αφράτο) και
- Συγκρατεί καλύτερα την απαραίτητη υγρασία.
Θέλεις να μειώσεις τον λογαριασμό του ρεύματός σου; Είναι απλό!
Τι χρειαζόμαστε:
- Έναν κάδο κομποστοποίησης (του εμπορίου ή αυτοσχέδια κατασκευή),
- Οργανικά υπολείμματα
- Εργαλείο για ανακάτεμα
- Γαιοσκώληκες (όχι απαραίτητα αλλά επιταχύνουν την διαδικασία)
- Χρόνο και υπομονή.
Υλικά κομποστοποίησης
Τα οργανικά υπολείμματα από τον κήπο και την κουζίνα, μαζί με υγρασία είναι η τροφή που προσφέρουμε στους μικροοργανισμούς για να επιβιώσουν, να πολλαπλασιαστούν και να μας δώσουν το πολύτιμο κομπόστ. Διακρίνονται σε ΚΑΦΕ που είναι πλούσια σε περιεκτικότητα άνθρακα και σε ΠΡΑΣΙΝΑ πλούσια σε αζώτο.
ΚΑΦΕ (Άνθρακας) | ΠΡΑΣΙΝΑ (Άζωτο) | ΑΠΑΓΟΡΕΥΜΕΝΑ |
Άχυρα | Γκαζόν – Τριφύλλι | Κόκαλα και υπολείμματα από κρέας και ψάρια |
Ροκανίδια – Πριονίδια | Χλωρά Φυτά | Λάδια, Λίπη, Λιπαρές ουσίες |
Ξερά φύλλα – χόρτα | Φρούτα και Λαχανικά | Υπολείμματα μαγειρεμένων τροφών |
Στάχτη | Υπολείμματα από αφέψημα, καφέ | Γαλακτοκομικά |
Ανακυκλώσιμο Χαρτί | Κλαδιά με πράσινα φύλλα. | Ψωμί, Ζυμαρικά. |
Κοπριά από Αγελάδες, Άλογα, Πουλερικά. | Πλαστικά, Μέταλλα, Γυαλί. | |
Άρρωστα φυτά – Σπόρους ζιζανίων. | ||
Απορρίμματα σαρκοφάγων ζώων. |
Πίνακας Οργανικών Υλικών που χρησιμοποιούμε στο κομπόστ.
Διαδικασία
Φτιάχνουμε την βάση του σωρού με καλά πατημένο χώμα, άμμο ή χαλίκι, δίνοντας και λίγη κλίση για να στραγγίζουν τα νερά.
Με κάθε burger, δώρο αναψυκτικό 330ml!
Στην συνέχεια τοποθετούμε στην βάση του σωρού μία στρώση απορροφητικών υλικών, όπως ξερά κλαδιά ή άχυρο, για να εξασφαλίσουμε καλό αερισμό από κάτω.
Συνεχίζουμε ρίχνοντας μια σειρά υλικών πλούσια σε άνθρακα, όπως ξερά φύλλα, χόρτα κλπ, ένα στρώμα χώματος ανακατεμένο με λίγη κατάλληλη κοπριά και τέλος μια στρώση υλικών με χαλασμένα φρούτα, λαχανικά, γρασίδι και χλωρά φύλλα.
Από εδώ και πέρα ανακατεύουμε το μίγμα περίπου μία φορά την εβδομάδα, συντηρούμε την υγρασία και προσθέτουμε υλικά σε κατάλληλες στρώσεις έτσι ώστε να μπορεί να κυκλοφορεί ανάμεσα ο αέρας.
Τέλος προστατεύουμε τον σωρό μας από βροχές, καλύπτοντας τον με ένα χοντρό νάιλον ή μουσαμά (οι κάδοι εμπορίου διαθέτουν καπάκι).
Μυστικά
- Το άριστο μέγεθος των υλικών για τον σωρό μας είναι περίπου από 2 έως 8 εκ.
- Καλό είναι το ύψος του σωρού να μην ξεπερνά το 1,5 με 2 μέτρα για να μπορούμε να τον ανακατεύσουμε πιο εύκολα.
- Ο σωρός θα πρέπει να είναι συνέχεια υγρός, αλλά να μην έχει πολύ νερό ώστε να τρέχει ή να μαζεύεται στη βάση του.
- Άσπρη ή γκριζωπή μούχλα μας δείχνει ότι η θερμοκρασία του σωρού είναι πολύ μεγάλη, οπότε ανακατεύουμε τον σωρό και ρίχνουμε νερό για να ψυχραθεί.
- Αν υπάρχει άσχημη μυρωδιά είναι μάλλον από κακό αερισμό, οπότε ανακατεύουμε τον σωρό και προσέχουμε τον αερισμό του.
- Τα σκουλήκια είναι σημάδι ότι όλα πάνε καλά.
Πώς να χρησιμοποιείτε το κομπόστ
Το κομπόστ είναι έτοιμο όταν έχει έντονο σκούρο χρώμα (σκούρο καφέ ή μαύρο) και μυρωδιά βρεγμένου χώματος (όχι δυσάρεστη). Μπορεί ακόμα να περιέχει και μερικά μικρά κομμάτια ξύλου, αλλά όχι πάρα πολλά.
Την άνοιξη και το φθινόπωρο προσθέτουμε 4-6 εκατοστά κομπόστ στην επιφάνεια του χώματός μας και το αναμειγνύουμε σε βάθος 10–15 εκατοστών.
ΠΡΟΣΟΧΗ χρησιμοποιούμε μόνο έτοιμο κομπόστ, διαφορετικά οι μικροοργανισμοί συνεχίζουν να αποσυνθέτουν το ατελές κομπόστ κλέβοντας θρεπτικά στοιχεία από τα φυτά μας.
Γιατί πέφτουν έξω οι δημοσκοπήσεις
Γιατί Νοέ 21, 2024
Χαμηλή Αυτοεκτίμηση και Εθισμός στο Ίντερνετ
Health Νοέ 19, 2024