Νέα έρευνα δείχνει ότι μια «ανεβαστηκή» playlist, δεν είναι απαραίτητα η λύση για μια κακή μέρα.
Την επόμενη φόρα που θα νιώθετε πεσμένοι, αντί να καταφύγετε σε χαρούμενα τραγούδια προτιμήστε μπαλάντες ή slow κομμάτια που ταιριάζουν με την μελαγχολική σας διάθεση.
Μελέτη που δημοσιεύθηκε τον προηγούμενο μήνα στο PLOS ONE, έδειξε ότι η μελαγχολική μουσική πραγματικά βοήθησε τους ακροατές της να δημιουργήσουν θετικά συναισθήματα. Ερευνητές στο Freie Universitat του Βερολίνου ρώτησαν πάνω από 770 ενήλικες για να μάθουν πόσο συχνά ακούν και σε ποιες καταστάσεις τους ωθεί, η συναισθηματική – μελαγχολική μουσική.
Στην ερώτηση των ερευνητών σχετικά με τα είδη των συναισθημάτων που προκαλεί η μελαγχολική μουσική, οι πιο δημοφιλείς απαντήσεις ήταν τρυφερότητα, γαλήνη, ή νοσταλγία.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν, ότι η πιο σημαντική ανταμοιβή της μελαγχολικής μουσικής, ήταν η δυνατότητα των ακροατών να αισθάνονται λύπη χωρίς τις επιπτώσεις της ‘πραγματικής ζωής’. Όπως απάντησαν οι συμμετέχοντες, όταν το τραγούδι τελειώνει, δεν συμβαίνει καμία πραγματική απώλεια ή αγωνία. Οι συμμετέχοντες επίσης επισήμαναν ότι ακούγοντας μελαγχολική μουσική παρουσιάζουν ισχυρά συναισθήματα ενσυναίσθησης και ταυτίζονται με τον τραγουδιστή.
Τα αποτελέσματα της έρευνας δείχνουν, όπως ήταν αναμενόμενο, ότι οι περισσότεροι άνθρωποι βρίσκουν την μελαγχολική μουσική ως παρηγοριά, όταν αντιμετωπίζουν προβλήματα στις προσωπικές τους σχέσεις, εξηγώντας έτσι τη δημοτικότητα των «break-up playlist». Στην πραγματικότητα, τα άτομα που συμμετείχαν στην έρευνα κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η slow μουσική τους βοηθά να ρυθμίσουν την κακή τους διάθεση. Αντίθετα, οι περισσότεροι συμμετέχοντες ισχυρίστηκαν ότι προτιμούν να ακούν χαρούμενη μουσική κατά τη διάρκεια ενός πάρτι ή ως μουσική υπόκρουση όταν ταξιδεύουν ή κάνουν κάποια δουλειά.
Ανεξάρτητα της ψυχολογικής κατάστασης στην οποία βρίσκονται οι άνθρωποι που επιλέγουν να ακούσουν μελαγχολική μουσική, καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι έχει θετική επίδραση στη διάθεση και την ευημερία τους.
Μια αντίστοιχη μελέτη που δημοσιεύθηκε πέρυσι στο Frontiers in Psychology διαπίστωσε ότι μελαγχολική μουσική προκαλεί ρομαντικά συναισθήματα και όχι αρνητικά ή δυσάρεστα.
Όπως οι ερευνητές εκείνης της μελέτης κατέληξαν “Αν η μελαγχολική μουσική προκαλούσε μόνο δυσάρεστα συναισθήματα, κανείς δεν θα την άκουγε.»
Χαμηλή Αυτοεκτίμηση και Εθισμός στο Ίντερνετ
Health Νοέ 19, 2024
Online εκπαίδευση και σεμινάρια υψηλής ποιότητας
Culture Νοέ 17, 2024
No comments so far.
Be first to leave comment below.