Youmag.gr
Η σύγχρονη αρχιτεκτονική επιτάσσει απόλυτο σεβασμό με το εξωτερικό περιβάλλον και οι ξενοδοχειακές μονάδες φροντίζουν να υιοθετούν οικολογικές πρακτικές. Με αυτό τον τρόπο, εναρμονίζονται...

Η σύγχρονη αρχιτεκτονική επιτάσσει απόλυτο σεβασμό με το εξωτερικό περιβάλλον και οι ξενοδοχειακές μονάδες φροντίζουν να υιοθετούν οικολογικές πρακτικές. Με αυτό τον τρόπο, εναρμονίζονται με το φυσικό περιβάλλον τριγύρω και προσφέρουν μια επιλογή διαμονής που δεν αντιτίθεται στη φύση.

Για να το επιτύχουν αυτό, φυσικά, απαιτούνται μελέτες και οι κατάλληλοι επαγγελματίες αποφαίνονται ως προς τις εναλλακτικές εξοικονόμησης ενέργειας. Ως αποτέλεσμα, το ξενοδοχείο μπορεί να εξοικονομήσει πόρους αναφορικά με την ύδρευση και την ηλεκτρική ενέργεια που καταναλώνει. Ας δούμε λοιπόν αναλυτικά ορισμένες από τις πιο συνηθισμένες οικολογικές πρακτικές, τις οποίες υιοθετούν οι σύγχρονες ξενοδοχειακές μονάδες στις μέρες μας.

Πρακτικές φιλικές προς το περιβάλλον

Πρώτα απ’ όλα, ένα ξενοδοχείο οφείλει να χρησιμοποιεί μεθόδους εξοικονόμησης ενέργειας στη λειτουργία του. Από τον κλιματισμό και τη θέρμανση έως την ηλεκτρική ενέργεια που απαιτείται για το φωτισμό και τη λειτουργία των ηλεκτρικών συσκευών, θα πρέπει όλα να είναι σε αρμονία με το περιβάλλον. Οι σπατάλες στους ενεργειακούς πόρους δε βλάπτουν μονάχα τον πλανήτη, προφανώς, αλλά και τον προϋπολογισμό της ξενοδοχειακής μονάδας.

Επιπρόσθετα, το ξενοδοχείο πρέπει να ανευρίσκει τρόπους εξοικονόμησης των υδάτινων πόρων του οικοσυστήματος. Κάτι τέτοιο μπορεί να επιτευχθεί μέσα από πρακτικές φιλτραρίσματος του νερού και αφαλάτωσής του. Ανάλογα με την συγκεκριμένη τοποθεσία της εκάστοτε ξενοδοχειακής μονάδας, επιλέγονται οι πρακτικές που υιοθετούνται. Σε ορισμένα μέρη, για παράδειγμα, οι βρόχινοι πόροι είναι πολύ σημαντικοί.

Τα φωτοβολταϊκά και οι ανεμογεννήτριες μπορούν να βοηθήσουν στον οικολογικό χαρακτήρα του ξενοδοχείου ακόμη περισσότερο. Ιδιαίτερα σε μέρη όπου φυσούν έντονοι και συχνοί άνεμοι, η εκμετάλλευση της αιολικής ενέργειας αποτελεί κύρια προτεραιότητα. Εκτός από όλα όσα αναφέρθηκαν, ωστόσο, δεν πρέπει να παραγνωρίζεται η σημασία της σωστής διαχείρισης των υπαρχόντων πόρων. Ως παράδειγμα τίθεται η επιλογή μεθόδων και προϊόντων καθαρισμού.

Το μέλλον στα οικολογικά ξενοδοχεία

Πέρα από την τεράστια βελτίωση στον τομέα της περιβαλλοντικής προστασίας, οι οικολογικές πρακτικές βοηθούν στη μείωση των περιττών εξόδων. Μάλιστα, οι ξενοδοχειακές μονάδες εκσυγχρονίζονται και λειτουργούν με τη βέλτιστη δυνατή αποδοτικότητά τους. Αυτό σημαίνει ότι τίποτε δεν πάει χαμένο. Τα έσοδα αυξάνονται για το ξενοδοχείο, ενώ παράλληλα τα έξοδα μειώνονται.

Είναι επομένως εξαιρετικά σημαντικό να διορθώνονται οι πεπαλαιωμένες, μη αποδοτικές πρακτικές και να αντικαθίστανται από νέες, εκσυγχρονισμένες τεχνικές. Ένα κτίριο αποτελεί έναν ζωντανό οργανισμό, καθώς βρίσκεται σε ένα ευρύτερο περιβάλλον όπου προσπαθεί να ταιριάξει απόλυτα. Γι’ αυτό και κρίνεται απαραίτητη η ανάπτυξη οικολογικών πρακτικών και μεθόδων, που θα μπορέσουν να εξομαλύνουν την προσαρμογή αυτή.

Προσφορά στο περιβάλλον

Η ποιότητα της διαμονής σε ένα ξενοδοχείο βρίσκεται σε απόλυτη ισορροπία με το αποτύπωμα που αφήνει στο περιβάλλον. Μια ξενοδοχειακή μονάδα που έχει δημιουργηθεί με βάση τις ανάγκες της κάθε περιοχής, που σέβεται τα ιδιαίτερα γνωρίσματα του τόπου και που φροντίζει να εξοικονομεί ενέργεια με κάθε τρόπο, αυτή είναι η ξενοδοχειακή μονάδα που κλέβει τις εντυπώσεις.

Το μέλλον στον ξενοδοχειακό κλάδο προβλέπεται ευοίωνο, ιδιαίτερα για όσα ξενοδοχεία υιοθετούν πράσινες, οικολογικές πρακτικές και δεν επαναπαύονται στην παλαιά, κεκτημένη γνώση. Προχωρώντας προς το αύριο, είναι ζωτικής σημασίας να μπορούν οι επαγγελματίες του τουριστικού κλάδου να συνειδητοποιούν τις σύγχρονες ανάγκες που θα καταστήσουν τα ξενοδοχεία τους ανταγωνιστικά και πάντοτε φιλικά προς το περιβάλλον!