Youmag.gr
Τι είναι το τόφου, το προϊόν που είναι ιδιαίτερα δημοφιλές στο χώρο των χορτοφάγων; Με απλά λόγια, το τόφου είναι ένα προϊόν, που δημιουργείται από το...

Τι είναι το τόφου, το προϊόν που είναι ιδιαίτερα δημοφιλές στο χώρο των χορτοφάγων;

Με απλά λόγια, το τόφου είναι ένα προϊόν, που δημιουργείται από το γάλα σόγιας και παρασκευάζεται περίπου με τον ίδιο τρόπο όπως το τυρί. Είναι περισσότερο δημοφιλές σε χώρες της Άπω Ανατολής (π.χ. Κίνα και Ιαπωνία), καθώς και στους κύκλους των χορτοφάγων και vegans.

Από πού κατάγεται το τόφου;

Προτού όμως δούμε ακριβώς τι είναι το τόφου, ας μάθουμε από πού μας ήρθε! Το τόφου, λοιπόν, κατάγεται από την Κίνα, όπου και καταναλώνεται για περισσότερα από 2.000 χρόνια. Είναι επίσης παραδοσιακό συστατικό της κουζίνας της Ινδονησίας, της Ιαπωνίας, της Κορέας, του Βιετνάμ, της Σιγκαπούρης, της Ταϊλάνδης, και των Φιλιππίνων.

Η πιο συνηθισμένη θεωρία για την προέλευση του τόφου υποστηρίζει ότι οφείλει την ύπαρξή του στον Liu An, έναν πρίγκιπα της δυναστείας των Χαν στην Κίνα. Ωστόσο, κάποιοι ερευνητές υποστηρίζουν ότι το τόφου κατά τη διάρκεια της δυναστείας των Χαν δεν είχε τη σφριγηλότητα και τη γεύση, για να θεωρηθεί ως τέτοιο. Όπως και να έχει, η έλλειψη αξιόπιστων πηγών για αυτήν την περίοδο δεν μας επιτρέπει να είμαστε σίγουροι.

Σύμφωνα με μια άλλη θεωρία, η μέθοδος παραγωγής του τόφου ανακαλύφθηκε κατά λάθος, όταν μια ποσότητα πολτού βρασμένης σόγιας αναμίχθηκε με “nigari” – το πλούσιο σε μέταλλα υγρό που απομένει όταν αφαιρείται το αλάτι από το θαλασσινό νερό.

Δείτε πως να πάτε στο supermarket, χωρίς να πάτε στο supermarket…e-Fresh.gr!

Τέλος, μια ομάδα θεωριών υποστηρίζει ότι οι αρχαίοι Κινέζοι έμαθαν τη μέθοδο για την πήξη του γάλακτος σόγιας μιμούμενοι τις τεχνικές των Μογγόλων ή των λαών που κατοικούσαν στην ανατολική Ινδία. Η πρωταρχική απόδειξη αυτής της θεωρίας είναι η ετυμολογική ομοιότητα μεταξύ του κινεζικού όρου rǔfǔ (乳腐), που κυριολεκτικά σημαίνει «γάλα που έχει πήξει», όρος που χρησιμοποιείται κατά τη δυναστεία Sui (581-618 μ.Χ.), για πιάτα όπως γιαούρτι ή μαλακό τυρί και τον όρο dòufu (豆腐, «φασόλια που έχουν πήξει») ή tofu.

Πώς φτιάχνεται το τόφου;

Η παρασκευή του τόφου μοιάζει με την αντίστοιχη του τυριού, ωστόσο έχει μια βασική διαφορά. Αντί για γάλα, χρησιμοποιείται παχύρρευστο υγρό που βγάζουν τα φασόλια της σόγιας, όταν μουλιάζουν στο νερό.

Η παρασκευή του αποτελείται από τα εξής:

  • Την προετοιμασία του γάλακτος σόγιας,
  • την πήξη του γάλακτος, για να σχηματιστεί το τυρόπηγμα, και
  • τη συμπίεση του πήγματος.

Οι πηκτικές ουσίες που παίζουν το ρόλο της «μαγιάς» χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: άλατα (π.χ. θειικό ασβέστιο, χλωρικό μαγνήσιο, χλωρικό ασβέστιο) και οξέα (γλυκονο-δ-λακτόνη ή αλλιώς GDL, ξίδι ή και κιτρικό οξύ).

Τι προσφέρει το τόφου;

Το τόφου έχει σχετικά υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες – περίπου 10,7% για το σκληρό τόφου και 5,3% για το μαλακό. Το μεγαλύτερο μέρος της μάζας του τόφου είναι νερό, συνήθως μεταξύ 76% και 91%.

Το 1995, μια έκθεση από το Πανεπιστήμιο του Κεντάκι συμπέρανε ότι η κατανάλωση πρωτεϊνών σόγιας σχετίζεται με σημαντικές μειώσεις της LDL («κακής χοληστερόλης») και των συγκεντρώσεων των τριγλυκεριδίων. Ωστόσο, η HDL (η «καλή χοληστερόλη») δεν αυξήθηκε. Η FDA (Υπηρεσία Ελέγχου Τροφίμων και Φαρμάκων της Αμερικής) δέχθηκε αυτόν τον ισχυρισμό για τη σόγια: «25 γραμμάρια πρωτεΐνης σόγιας την ημέρα, ως μέρος μιας δίαιτας χαμηλής περιεκτικότητας σε κορεσμένα λιπαρά και χοληστερόλης, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων».

Επιπλέον, το τόφου προσφέρει μαγγάνιο, ασβέστιο, σελήνιο, φώσφορο, μαγνήσιο, σίδηρο και ψευδάργυρο, χωρίς να «φορτώνει» τον οργανισμό με πολλές θερμίδες.

Προσοχή: Φυσικά, καθώς παράγεται από σόγια, δεν είναι ένα τρόφιμο που προτείνεται σε ανθρώπους με αλλεργία στα όσπρια!

Πώς μπορούμε να το καταναλώσουμε;

Υπάρχουν διάφορα είδη τόφου, ανάλογα με τη σκληρότητά τους.

Σε γενικές γραμμές, το «σκληρό» τόφου, που είναι πιο συμπαγές, διατηρεί ευκολότερα το σχήμα του όταν μαγειρεύεται. Αυτό το καθιστά κατάλληλο για ψήσιμο και τηγάνισμα. Αντίθετα, το μαλακό τόφου μπορεί να μπει σε φαγητά κατσαρόλας και σούπες. Το «μεταξωτό» tofu είναι καλύτερο για πουτίγκες και dips, ενώ μπορεί να αναμειχθεί και σε smoothies, για προσθήκη πρωτεΐνης.

Είναι σημαντικό προτού το μαγειρέψουμε να το τυλίξουμε με μια πετσέτα και να βάλουμε κάτι βαρύ από πάνω, ώστε να φύγουν τα πολλά υγρά του.

Όπως και να έχει, υπάρχουν πολλές συνταγές online που μπορούν να σας βοηθήσουν στα πρώτα σας βήματα… Όλα αυτά βέβαια, αν σας αρέσει η γεύση του, καθώς δεν έχει καμία σχέση με το τυρί, όσο και αν μοιάζουν στην όψη! Μην μπερδευτείτε, λοιπόν, και περιμένετε γεύση φέτας, καθώς η γεύση του είναι αρκετά ήπια.