Τα λεγόμενα “συμπληρώματα διατροφής” αποτελούν προϊόντα ιδιαίτερα δημοφιλή παγκοσμίως. Ερευνες αγοράς δείχνουν οτι περισσότερος από τον μισό ενήλικο πληθυσμό των Ηνωμένων Πολιτειών τα χρησιμοποιεί. Το 1996 καταναλώθηκαν περισσότερα από 6,5 δισεκατομμύρια δολλάρια σε συμπληρώματα διατροφής (σύμφωνα με την εταιρεία Packaged Facts Inc της Νέας Υόρκης που διεξήγαγε την σχετική έρευνα).
Ο όρος “συμπληρώματα διατροφής” αναφέρεται σε προϊόντα που αποτελούνται από ένα ή περισσότερα βασικά θρεπτικά συστατικά (βιταμίνες, μέταλλα, πρωτεϊνες). Τελικά όμως το φάσμα των συστατικών και προϊόντων που περιλαμβάνονται σε αυτό που λέμε “συμπληρώματα διατροφής” ολοένα και διευρύνεται, περιλαμβάνοντας προϊόντα που συμπληρώνουν την δίαιτά μας (βότανα, φυτικής προελεύσεως συστατικά, αμινοξέα, καθώς και παράγωγα αυτών).
Με κάθε νέα σύνδεση ρεύματος ή φυσικού αερίου κερδίζετε 50€ δωροκάρτα Shell
Τα ” συμπληρωματα διατροφης ” κυκλοφορούν σε ποικίλες μορφές, όπως ταμπλέτες, κάψουλες, σιρόπι, σκόνη κ.α.. Πωλούνται σε καταστήματα ειδών υγιεινής διατροφής, αλλά και σε πολλά άλλα καταστήματα. Προωθούνται με ποικίλους τρόπους (μέσα από την τηλεόραση, με τη μέθοδο “direct sales”, μέσα από το Internet κ.λπ.).
Τι ΔΕΝ είναι τα συμπληρώματα διατροφής
Δεν μπορούν να υποκαταστήσουν την κλασσική διατροφή. Ακόμη δεν αποτελούν “φάρμακα”, με την έννοια οτι φάρμακο είναι μια ουσία, που μπορεί μεν συχνά να έχει φυτική προέλευση, αλλά προορίζεται για τη διάγνωση, πρόληψη ή θεραπεία κάποιας νόσου (κάτι που δεν ισχύει για τα “συμπληρώματα διατροφής”).
Ακόμη, ένα φάρμακο πριν κυκλοφορήσει υφίσταται κλινικές μελέτες για να διασαφηνισθεί η αποτελεσματικότητά του, οι ανεπιθύμητες ενέργειες, η δοσολογία και οι τυχόν αλληλεπιδράσεις με άλλα φάρμακα. Κατόπιν ελέγχεται από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) για να πάρει έγκριση για να κυκλοφορήσει (κάτι που δεν συμβαίνει με τα “συμπληρώματα διατροφής”).
Με κάθε burger, δώρο αναψυκτικό 330ml!
Τελικά, είναι ασφαλή τα συμπληρώματα διατροφής; Πραγματοποιούν όσα υπόσχονται;
Για να δοθούν απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα, συστήθηκε το 1994 στις Ηνωμένες Πολιτείες το Dietary Supplement Health and Education Act, (DSHEAhttp://vm.cfsan.fda.gov/%7Edms/dietsupp.html) για να θέσει πλαίσιο κανόνων για την κυκλοφορία στην αγορά των συμπληρωμάτων διατροφής.
Ακόμη δημιουργήθηκε ένας οργανισμός στο National Institutes of Health (ΝΙΗ), το NIH Office of Dietary Supplements (ODS http://odp.od.nih.gov/ods/) με σκοπό να καθοδηγήσει την επιστημονική έρευνα πάνω στα συμπληρώματα διατροφής.
Από το Μάρτιο του 1999 προβλέπεται να εφαρμοσθούν ειδικές προδιαγραφές που θα επιβληθούν από το FDA στη συσκευασία των συμπληρωμάτων διατροφής, όπου θα πρέπει να αναγράφονται:
1. το είδος του συμπληρώματος (π.χ. “ginseng “)
2. περιεχόμενη ποσότητα (π.χ. “60 δισκία”)
3. η χημική δομή και η δράση του, καθώς και η διατύπωση “η δράση του δεν έχει αξιολογηθεί από από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) και το προϊόν δεν προορίζεται για τη διάγνωση, θεραπεία ή πρόληψη κάποιας νόσου”
4. οδηγίες χρήσης (π.χ. 1 δισκίο την ημέρα)
5. ιδιότητες και ποσότητα του ενεργού συστατικού
6. άλλα συστατικά που περιέχει
7. στοιχεία της εταιρείας που το παρασκευάζει ή το διανέμει, όπου θα μπορεί κανείς να ζητήσει περισσότερες πληροφορίες.
Συμπεράσματα
“Η πλειοψηφία των κατασκευαστών συμπληρωμάτων διατροφής είναι υπεύθυνοι και προσεκτικοί”, αναφέρει στέλεχος του FDA. “Αλλά, όπως με όλα τα προϊόντα που κυκλοφορούν στην αγορά, οι καταναλωτές πρέπει να είναι ενημερωμένοι και προσεκτικοί. Τόσο το FDA όσο και η σχετική βιομηχανία παραγωγής έχουν σημαντικούς ρόλους να παίξουν, αλλά και οι καταναλωτές πρέπει επίσης να δείξουν υπευθυνότητα”
Πριν ξεκινήσετε να παίρνετε ένα ‘συμπλήρωμα διατροφής’, σωστό θα ήταν να συμβουλευθείτε πρώτα το γιατρό σας. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για ορισμένες κατηγορίες ανθρώπων, όπως
*έγκυες ή γυναίκες που θηλάζουν
*χρονίως πάσχοντες
*ηλικιωμένους
*νέους κάτω των 18 ετών
*άτομα που παίρνουν φάρμακα σε χρόνια βάση
Χαμηλή Αυτοεκτίμηση και Εθισμός στο Ίντερνετ
Health Νοέ 19, 2024
Online εκπαίδευση και σεμινάρια υψηλής ποιότητας
Culture Νοέ 17, 2024