Για ένα χρονικό διάστημα περίπου τεσσάρων δεκαετιών, ο παγκόσμιος τίτλος στο σκάκι άνηκε στους Σοβιετικούς. Μέχρι την ημέρα που εμφανίστηκε ο Αμερικανός θρύλος Μπόμπι Φίσερ. Σε μια εποχή όπου η νίκη στο σκάκι αποτελούσε μονόδρομο για τους αντιπάλους του Ψυχρού Πολέμου, ο Φίσερ έκανε το αδιανόητο. Έπρεπε λοιπόν να βρεθεί ένας Σοβιετικός να ανακόψει την ξέφρενη πορεία, αποκαθιστώντας με αυτό τον τρόπο την τιμή της χώρας.
Ο άνθρωπος αυτός ήταν ο Ανατόλι Καρπόφ. Αν και μόλις 24 ετών, κατάφερε να αναδειχθεί επάξια πρωταθλητής απέναντι στον σπουδαίο Βίκτορ Κορτσνόι, παίρνοντας έτσι το χρίσμα για την μάχη του 1975. Στην αναμέτρηση αυτή αντίπαλοι θα ήταν ο Καρπόφ και ο Φίσερ. Όμως ο Φίσερ, αντιδρώντας στην παγκόσμια ομοσπονδία για το σύστημα με το οποίο θα έβγαινε ο νικητής ,παραιτήθηκε από την υπεράσπιση του τίτλου.
Δείτε πως να πάτε στο supermarket, χωρίς να πάτε στο supermarket…e-Fresh.gr!
Συνεπώς, ο Καρπόφ γίνεται ο πρώτος σκακιστής που κατάφερε να φτάσει στην κορυφή χωρίς να κουνήσει τα πιόνια του. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα ο Καρπόφ να αναδεικνύεται ξανά και ξανά πρωταθλητής για εννιά συνεχόμενα χρόνια.
Το παγκόσμιο πρωτάθλημα του 1984 έκρυβε μια έκπληξη. Υπήρχε νέο σύστημα διεξαγωγής που διαρκούσε δύο χρόνια. Με αυτή την διαφοροποίηση κατάφερε ο άγνωστος μέχρι τότε Γκάρι Κασπάροφ να γίνει απόλυτος κυρίαρχος. Το 1980 ήταν παγκόσμιος πρωταθλητής εφήβων και μέχρι το 1982 σκαρφάλωσε στο νούμερο 2 της παγκόσμιας κατάταξης. Ήταν πίσω δηλαδή μόνο από τον Καρπόφ. Ως άπειρος παίκτης δεν είχε να ζηλέψει σε τίποτα, μιας και στους προκριματικούς αγώνες και στους αγώνες νοκ αουτ συνέτριψε τους αντιπάλους του. Πήρε με αυτό τον τρόπο το εισιτήριο για την τελική αναμέτρηση.
Η αναμέτρηση έγινε στις 10 Σεπτεμβρίου 1984, όπου αντίπαλοι ήταν ο Κασπάροφ και ο Καρπόφ. Ο νεαρός τότε Ανατόλι Καρπόφ είχε δώσει δείγματα της επιθετικότητάς του, της φαντασίας και των ρίσκων που έπαιρνε στο παιχνίδι του. Αντίθετα με τον αντίπαλό του, ο οποίος διακρινόταν για τους ψυχρούς υπολογισμούς στην τακτική του. Και ως χαρακτήρες ήταν άκρως αντίθετοι μεταξύ τους. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι ήταν το μαύρο και το άσπρο στην σκακιέρα της ζωής. Όσο αντισυμβατικός και εκρηκτικός ήταν ο Κασπάροφ, τόσο χαμηλών τόνων και διπλωμάτης φάνταζε ο Καρπόφ.
Νικητής στο παιχνίδι αυτό ήταν αυτός που θα κέρδιζε πρώτος έξι νίκες. Όση αξιοσημείωτη εξέλιξη και να είχε ο 21 ετών διεκδικητής, φάνταζε το μεγαλύτερο αουτσάιντερ απέναντι στον 33 ετών κάτοχο του τίτλου. Οι παρτίδες διαδέχονταν η μια την άλλη σε έναν αγώνα δίχως τερματισμό. Χρειάστηκαν 32 παρτίδες για να καταφέρει να πάρει μια νίκη ο διεκδικητής.
Πέραν των νικών και των ισοπαλιών, σε μια αναμέτρηση για γερά νεύρα οι παίκτες δεν ρίσκαραν ιδιαίτερα. Ήταν τέτοια η πνευματική και ψυχολογική φθορά που δεν έχει υπάρξει όμοια σε τέτοιο επίπεδο. Οι δύο παίκτες είχαν να αντιμετωπίσουν και την πίεση χρόνου. Είχαν σοβαρά προβλήματα υγείας κατά την διάρκεια αυτού του 5μηνου αγώνα, με πιο σοβαρά αυτά του Καρπόφ. Εισήχθη στο νοσοκομείο τρεις φορές και έχασε 9 κιλά. Γι’ αυτό η παγκόσμια ομοσπονδία αποφάσισε πως σημαντικότερο όλων είναι η υγεία των παικτών και διέταξε την οριστική διακοπή του αγώνα. Ο Κασπάροφ αντέδρασε οργισμένα, αλλά η μάχη μεταξύ γιγάντων έλαβε τέλος, 158 ημέρες μετά την έναρξή της και χωρίς να αναδείξει νικητή.