Προς Τρίτη οδεύει το ραντεβού αγροτών – Μητσοτάκη
Επικαιροτητα 9 Φεβρουαρίου, 2024 admin
Δεν θα γίνει τη Δευτέρα η συνάντηση των αγροτών με τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου, όπως προανήγγειλε το μεσημέρι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, με βάση απογευματινές δηλώσεις του υπουργού Επικρατείας Μάκη Βορίδη…
Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ ο κ. Βορίδης είπε ότι η συνάντηση των αγροτών με τον πρωθυπουργό θα γίνει, αλλά όχι τη Δευτέρα, καθώς πρέπει να προσδιοριστεί η σύνθεση της αντιπροσωπείας και «να ωριμάσουν αυτά που σκεφτόμαστε για τους αγρότες».
«Νομίζω ότι δεν θα γίνει τη Δευτέρα. Δεν θα γίνει τη Δευτέρα. Θα δούμε, θα γίνει αλλά δεν θα γίνει τη Δευτέρα», είπε.
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «ορισμένα από τα αιτήματα των αγροτών δεν είναι δυνατόν να ικανοποιηθούν και ότι το ξέρουν και εκείνοι» όπως «οι αποζημιώσεις στο 100%, οι προκαταβολές κλπ θεωρώ ότι είναι μαξιμαλιστικό αίτημα».
Στη συνέχεια ανέφερε ότι υπάρχουν αιτήματα θεσμικά και πολιτικά, όπου υπάρχει συναντίληψη αλλά μένει να εξειδικευτούν, όπως οι παράνομες ελληνοποιήσεις και η επαναδιαπράγματευση της ΚΑΠ.
Όπως είπε πίεζαν για περικοπές οι σοσιαλιστές ,οι πράσινοι και η αριστερά καθώς ήθελαν να περάσουμε γρήγορα στην πράσινη μετάβαση. Πρόσθεσε ότι εμείς στο θέμα της μετάβασης της αγροτικής οικονομίας είμαστε πολύ πιο προσεκτικοί και υπογράμμισε ότι θεωρεί ότι υπάρχει υποκρισία από την πλευρά της Αριστεράς.
«Προϋπόθεση του διαλόγου με τους αγρότες είναι οι ανοιχτοί δρόμοι. Το ποτήρι είναι μισογεμάτο, όλοι θέλουμε να βρούμε λύσεις», σημείωσε πάντως.
Σχολιάζοντας τις αναφορές του Μάκη Βορίδη στην επικείμενη συνάντηση των αγροτών με τον πρωθυπουργό, κυβερνητικές πηγές σημείωσαν πως ο υπουγός Επικρατείας είπε πως το ραντεβού θα γίνει στις αρχές της εβδομάδας, αλλά όχι τη Δευτέρα, εννοώντας προφανώς ότι οι αγρότες μπορεί να μην είναι έτοιμοι.
Κυβερνητικές πηγές διευκρίνιζαν ακολούθως πως «αν δεν γίνει Δευτέρα απόγευμα, θα γίνει Τρίτη πρωί», καθώς και ότι στο Μαξίμου περιμένουν από τους αγρότες να ενημερώσουν για τη σύνθεση της Επιτροπής τους.
Οι αγρότες απέστειλαν χθες Τετάρτη στο Μαξίμου υπόμνημα 9 σημείων με τα αιτήματά τους και παράρτημα με τα αιτήματα για τους πληγέντες της Θεσσαλίας.
Ο Παύλος Μαρινάκης, έπειτα από σχετική ερώτηση στη σημερινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών δήλωσε: «Ελήφθη η επιστολή από εκπροσώπους των μπλόκων και ο πρωθυπουργός είναι διατεθειμένος να τους συναντήσει την Δευτέρα αλλά αναμένουμε να δούμε ποιους θα συναντήσει και ποιους θα εκπροσωπούν».
Τα αιτήματα των αγροτών
Οι αγρότες, που συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους έως ότου ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους, στο υπόμνημα που έχουν αποστείλει στον πρωθυπουργό έχουν συμπεριλάβει εννέα ζητήματα, κρίσιμα για την επιβίωση του κλάδου και την ανακούφισή τους από την ακρίβεια σε καύσιμα και κόστος παραγωγής. Η ανακοίνωση Μαρινάκη είναι το πρώτο βήμα από την πλευρά της κυβέρνησης, η οποία πάντως μέχρι στιγμής φαίνεται ανυποχώρητη στα αιτήματά τους.
Μάλιστα, ο πρωθυπουργός τους κατηγόρησε για «εκβιασμό του κοινωνικού συνόλου», λέγοντας ότι δεν πρέπει «να αισθάνεται κανείς ότι κάποια κοινωνική ομάδα μπορεί να έχει προνομιακή μεταχείριση επειδή μπορεί να φωνάζει περισσότερο και να διαδηλώνει πιο έντονα».
Οι αγρότες με το υπόμνημά τους ζητούν:
Θεσμοθέτηση αγροτικού αφορολόγητου πετρελαίου
Πλαφόν 7 λεπτά/Kwh στο αγροτοκτηνοτροφικό ρεύμα
Επιδότηση μέσων, εφοδίων και ζωοτροφών και κατάργηση του ΦΠΑ.
Να μην εφαρμοστεί και να επαναδιαπραγματευτεί η Νέα ΚΑΠ.
Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος σε καλλιέργειες που έχουν απώλεια παραγωγής η οποία δεν καλύπτεται από τον ΕΛΓΑ καθώς και σε προϊόντα φυτικής και ζωικής παραγωγής που πουλήθηκαν κάτω από το κόστος παραγωγής. Αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ για όλες τις ζημιές και νόσους στο 100% της πραγματικής ζημιάς και όχι της ασφαλιζόμενης αξίας.
Να παρθούν μέτρα και να γίνονται έλεγχοι από την Κυβέρνηση για να σταματήσουν οι «Ελληνοποιήσεις» προϊόντων φυτικής, ζωικής & μελισσοκομικής παραγωγής.
Τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής ώστε να έχουμε εισόδημα για τις βιοποριστικές και καλλιεργητικές ανάγκες μας.
Έργα υποδομής για την αντιπλημμυρική θωράκιση της χώρας
Επίσης, στο υπόμνημά τους υπάρχει και παράρτημα για τις καταστροφές στη Θεσσαλία, στο οποίο αναφέρουν τα εξής:
Θεωρούμε ως ξεχωριστό και επιτακτικής σημασίας ζήτημα να μας κοινοποιηθεί χρονοδιάγραμμα της αποστράγγισης των παρακαρλίων πλημμυρισμένων χωριών και χωραφιών. Χρονοδιάγραμμα της κατασκευής σήραγγας, απαραίτητη για την αντιπλημμυρική θωράκιση της ευρύτερης περιοχής, πρώτον για ενδεχόμενες θεομηνίες τύπου Daniel και δεύτερον για υγειονομικούς λόγους.
Ζητούμε να αποζημιώνονται οι πλημμυρισμένες εκτάσεις καθώς και τα κτήματα που δεν θα καλλιεργηθούν μέχρις ότου γίνουν παραγωγικά με ποσά που θα καλύπτουν τις βασικές βιοτικές ανάγκες των παραγωγών. Συγκεκριμένα για την Θεσσαλία και Β. Φθιώτιδα.
Πρέπει να καταβληθεί από την κρατική αρωγή άμεσα μια προκαταβολή της τάξεως του 50% για τον πάγιο εξοπλισμό και η εξόφληση του να γίνει αμέσως μετά τον έλεγχο. Οι τελικές αποζημιώσεις πρέπει να γίνουν στο 100% της αξίας του παγίου κεφαλαίου που καταστράφηκε. Επιπροσθέτως να χορηγηθεί άμεσα το έκτακτο βοήθημα των 6.600 Euro στους δικαιούχους που δεν δόθηκε και επίδομα ενοικίου σε αυτούς που αναγκάστηκαν να φύγουν από τα σπίτια τους και να νοικιάσουν άλλη κατοικία. Ταυτόχρονα να δοθεί η 1η αρωγή σε όσους δεν την πήραν. Ο αγρότης χρειάζεται τόνωση ρευστότητας ώστε να ανταποκριθεί στις βασικές βιοτικές ανάγκες.
Τελικές τιμές αποζημιώσεων για όλες τις καλλιέργειες που χτυπήθηκαν από την θεομηνία που θα καλύπτουν τουλάχιστον το πραγματικό κόστος καλλιέργειας (ΕΛΓΑ).
Αναστολή εφαρμογής της ΚΑΠ κατά παρέκκλιση των κανόνων της αιρεσιμότητας για όσα χρόνια δεν καλλιεργηθούν τα πλημμυρισμένα κτήματα, καθώς και για αυτά που είναι αδύνατον να καλλιεργηθούν ή να αρδευτούν.
Άμεση πληρωμή των συνδεδεμένων ενισχύσεων για λόγους ρευστότητας
Απαιτούμε άμεση αποκατάσταση με μέριμνα του ΓΟΕΒ, Δήμων, Περιφέρειας του οδικού δικτύου, αρδευτικού δικτύου (ΤΟΕΒ), ηλεκτρικού δικτύου (ΔΕΔΔΗΕ) και με κρατική ευθύνη να πραγματοποιηθεί μελέτη και υλοποίηση έργων αντιπλημμυρικής προστασίας και θωράκισης.
Απαιτούμε αναπλήρωση εισοδήματος των κτηνοτρόφων έως ότου αποκατασταθούν τα ζώα τους, οι σταβλικές εγκαταστάσεις τους και αποκτήσουν ένα εισόδημα επιβίωσης.