Στην αρχαιότητα μεγάλες φυσιογνωμίες ζούσαν στο νησί της Σάμου, όπως ο φιλόσοφος Επίκουρος, ο αστρονόμος Αρίσταρχος και ο πιο διάσημος απ’ όλους, ο μαθηματικός Πυθαγόρας τον οποίο μπορεί να τον θυμηθείτε από το Πυθαγόρειο θεώρημα κατά τις σχολικές σας ημέρες. Στη Σάμο έχετε την ευκαιρία να ταξιδέψετε στις σπηλιές όπου πιστεύεται ότι έζησε και δίδαξε κατά τη διάρκεια της αυτό εξορίας του τον 6ο αιώνα π.Χ. Εκτός από το νησί του Πυθαγόρα, η Σάμος είναι επίσης συνώνυμη με το γλυκό κρ@σί Μοσχάτο. Οπότε μπορείτε να χαλαρώσετε δοκιμάζοντας εκλεκτά τοπικά κr@σι@ και να διασκεδάσετε παίζοντας στο https://casino.netbet.gr/ μέχρι την εξόρμηση σας στις υπέροχες παραλίες του νησιού.
Ας εξερευνήσουμε τα καλύτερα πράγματα που πρέπει να επισκεφθείτε στη Σάμο :
Ηραίον της Σάμου
Αυτός ο ναός είναι ένα μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO μαζί με το Πυθαγόρειο, τα ερείπια της αρχαίας πόλης της Σάμου. Ξεκίνησε στα τέλη της Αρχαϊκής περιόδου τον 6ο αιώνα π.Χ. και ήταν ο πρώτος από τους μεγάλους ναούς της Αρχαίας Ελλάδας. Ήταν ο τρίτος που χτίστηκε σε αυτήν την τοποθεσία και η κατασκευή του συνεχίστηκε και στη Ρωμαϊκή περίοδο. Στους βυζαντινούς χρόνους διέλυσαν τον ναό καθώς θεωρήθηκε ως ειδωλολατρικός τόπος λατρείας και έστειλαν τα μάρμαρα του σε λατομείο.
Μόνο μία από τις 115 στήλες του παραμένει ανέπαφη, αλλά μπορείτε να δείτε τις βάσεις των υπολοίπων σε σχήμα δακτυλίου στο έδαφος. Επίσης υπάρχουν αρχιτεκτονικά στοιχεία όπως τα ιονικά κιονόκρανα, πέτρες από το γείσο και ένα σύνολο ακέφαλα αγάλματα, όλα επισημασμένα με πληροφοριακές πινακίδες.
Σήραγγα του Ευπαλίνου
Ο αρχαίος μηχανικός Ευπαλίνος ήταν ο εγκέφαλος πίσω από αυτήν τη σήραγγα στην πλαγιά του Κάστρου. Χτισμένη τον 6ο αιώνα π.Χ. η σήραγγα ήταν η πρώτη στον κόσμο που σκάφθηκε και από τα δύο άκρα χρησιμοποιώντας μαθηματικούς υπολογισμούς.
Χτίστηκε ως υδραγωγείο για να μεταφέρει νερό μέσω του όρους Κάστρου στο Αρχαίο Πυθαγόρειο, έτσι ώστε η πόλη να μπορεί να επιβιώσει σε περιόδους πολιορκίας. Το υδραγωγείο λειτούργησε για μια ολόκληρη χιλιετία και είναι εκπληκτικό, τόσο ως προς το μήκος του (πάνω από 1 χιλιόμετρο) όσο και όταν σκέφτεστε τους υπολογισμούς που έκαναν δυνατή την κατασκευή του.
Όταν έρθετε θα σας δοθεί ειδικός εξοπλισμός και μπορείτε να επιλέξετε ανάμεσα σε μία βασική επίσκεψη διάρκειας 20 λεπτών ή σε μία μεγαλύτερη επίσκεψη διάρκειας 1 ώρας.
Κοκκάρι
Το Κοκκάρι είναι ένα πολύ ωραίο χωριό που πρέπει να επισκεφθείτε. Το λιμάνι, αν και πλέον λίγοι ασχολούνται με το ψάρεμα, διατηρεί ακόμα μικρές ξύλινες βάρκες αγκυροβολημένες. Σήμερα περιβάλλεται από ταβέρνες και καφετέριες που έχουν βεράντες και γεμίζουν τις στενές προκυμαίες. Στα εστιατόρια το νερό σχεδόν χύνεται στα πόδια σας καθώς γευματίζετε και οι άνθρωποι κολυμπούν στη στενή παραλία με τα βότσαλα.
Εκκλησία της Παναγίας της Σπηλιανής
Περιτριγυρισμένο από κυπαρίσσια και με θέα προς την Ανατολία σε ύψος 125 μέτρων στο όρος Κάστρο, βρίσκεται ένα μοναστήρι με σπηλιά. Μια θεωρία υποδηλώνει ότι εκεί ο Πυθαγόρας κρύφτηκε από τον Τύραννο της Σάμου, τον Πολυκράτη τον 6ο αιώνα π.Χ. Εδώ θα δείτε το ιερό όπου φυλάσσεται το μαρμάρινο εικονίδιο της Παναγίας, και λίγο έξω είναι μια πηγή με αγιασμένο νερό από το οποίο έπιναν οι ψαράδες πριν ξεκινήσουν τα ταξίδια.
Καταρράκτες στο Ποτάμι
Κοντά στο Καρλόβασι υπάρχει ένας καταρράκτης που τροφοδοτεί ένα μακρύ και στενό φαράγγι. Για να φτάσετε στη βάση του πρώτου καταρράκτη πρέπει να περάσετε από τα νερά στην κοίτη του ποταμού. Για να το κάνετε αυτό θα χρειαστείτε αθλητικά παπούτσια ή ακόμη καλύτερα παπούτσια κολύμβησης καθώς θα περάσετε πολύ χρόνο στο νερό.
Τώρα, εάν είστε σε καλή κατάσταση και γνωρίζετε ένα ή δύο πράγματα για την αναρρίχηση, μπορείτε να σκαρφαλώσετε στον καταρράκτη με τη βοήθεια ενός σχοινιού. Αν όχι, μπορείτε να ανεβείτε μια ξύλινη σκάλα που θα σας οδηγήσει σε μια απομονωμένη ταβέρνα. Από εκεί μπορείτε να ακολουθήσετε ένα μονοπάτι για να βρείτε το ποτάμι σε υψηλότερο σημείο και με λίγη προσπάθεια θα φτάσετε σε έναν άλλο καταρράκτη ύψους πέντε μέτρων.
Αρχαιολογικό Μουσείο Πυθαγορείου
Αφού εξερευνήσετε το Ηραίο, μπορείτε να πάρετε μια μεγαλύτερη ιδέα της Αρχαίας Σάμου στο νεόκτιστο μουσείο της σύγχρονης πόλης.
Εκεί στεγάζονται ευρήματα από έναν νεολιθικό οικισμό πάνω από το όρος Κάστρο και τη Γεωμετρική νεκρόπολη της Σάμου (900 π.Χ. έως 700 π.Χ.). Ένα κομμάτι που σίγουρα θα σας τραβήξει την προσοχή είναι το μαρμάρινο άγαλμα του Αιάκη (540 π.Χ.), ο οποίος ήταν ο πατέρας του Τυράννου Πολυκράτη, με τον οποίο ο Πυθαγόρας διαφώνησε. Υπάρχει επίσης μια επιβλητική μαρμάρινη σαρκοφάγος από την ίδια περίπου περίοδο, φτιαγμένη σαν ναός. Το μουσείο είναι διαρρυθμισμένο χρονολογικά και στις ρωμαϊκές και βυζαντινές στοές υπάρχει ένα μεγαλύτερο άγαλμα του Τραϊανού, προτομές του Κλαύδιο και του Αυγούστου και μια στοίβα 300 βυζαντινών νομισμάτων από το 600 μ.Χ.
Σπήλαιο του Πυθαγόρα
Σε ένα από τα μονοπάτια για ανάβαση του όρους Κέρκης, είναι η πιθανή τοποθεσία του σπηλαίου όπου ο Πυθαγόρας, ο αρχαίος φιλόσοφος και μαθηματικός κρύφθηκε από τον Πολυκράτη τον 6ο αιώνα π.Χ. Υπάρχουν στην πραγματικότητα δύο σπήλαια με το μεγαλύτερο να χρησιμοποιείται ως πηγή πόσιμου νερού.
Στην είσοδο αυτού του σπηλαίου βρίσκεται το μικρό λευκό εκκλησάκι της Παναγίας της Σαραντασκαλιώτισσας. Την δυσκολότερη πρόσβαση στα δύο σπήλαια την έχει η κατοικία του Πυθαγόρα, στο τέλος ενός δύσκολου μονοπατιού που σημειώνεται με κόκκινα σημάδια και με μια συκιά που δεν απέχει πολύ από την είσοδο.
Σαμιακό κρ@σί
Στους κύκλους του κρ@σιού, η Σάμος είναι μια λέξη-κλειδί για το γλυκό κρ@σί Μοσχάτο. Οι καλύτερες συνθήκες για την καλλιέργεια αυτών των σταφυλιών είναι στις βόρειες πλαγιές, όπου οι αμπελώνες βρίσκονται στα 600 έως 1.000 μέτρα ύψος. Σε αυτό το υψόμετρο ο βόρειος άνεμος, όπως τα λέμε “μελτέμια” προστατεύει τους αμπελώνες από τον καυτό καλοκαιρινό ήλιο.
Περίπου το 95% του συνόλου του κρ@σιού που παράγεται στη Σάμο είναι Μοσχάτο και αν θέλετε να δείτε από πρώτο χέρι πώς παρασκευάζεται και να δοκιμάσετε μερικές ποικιλίες, υπάρχουν επισκέψιμα οινοποιεία στο Καρλόβασι.
( Πηγή: www.thecrazytourist.com )