Όταν ήμασταν μικρότεροι, όλοι μας μάθαμε κάποια πράγματα –είτε από το σχολείο είτε από βιβλία και περιοδικά– που κουβαλάμε εδώ και χρόνια μέσα στο κεφάλι μας ως σταθερές και ανεπηρέαστες αλήθειες. Κι όμως! Για πολλά από αυτά που ξέραμε, η επιστήμη έχει δώσει εδώ και καιρό τις εξηγήσεις της.
Είναι, λοιπόν, καλό να αναθεωρούμε πού και πού αυτά που πιστεύουμε, μιας και η γνώση δεν είναι ποτέ στατική. Ορίστε 7 πολύ διαδεδομένες αντιλήψεις, που οι περισσότεροι έχουμε συναντήσει ή και ενστερνιστεί:
1. «Οι χαμαιλέοντες προσαρμόζονται πάντα στο περιβάλλον τους»
Αντίθετα με την ευρέως διαδεδομένη πεποίθηση, οι χαμαιλέοντες δεν μεταμορφώνονται κάθε φορά που βρίσκονται σε ένα νέο περιβάλλον. Η αλήθεια είναι ότι δεν έχουν την ικανότητα να ταιριάζουν με κάθε φόντο. Μπορούν να αλλάξουν το χρώμα του δέρματός τους, ώστε να ταιριάζει με ορισμένα περιβάλλοντα, αλλά οι επιλογές χρώματος είναι περιορισμένες.
Επιπλέον, όταν δεν προσπαθούν να «ενσωματωθούν» στο περιβάλλον τους, το χρώμα του δέρματός τους αλλάζει για να αντανακλά τη διάθεσή τους.
2. «Ο Χριστόφορος Κολόμβος ανακάλυψε την Αμερική»
Σε αντίθεση με όσα μάθαμε στο σχολείο, ο γνωστός εξερευνητής δεν ανακάλυψε την Αμερική, όταν έφτασε εκεί το 1492. Η ήπειρος αυτή είχε κατοικηθεί ήδη για αιώνες από ιθαγενείς, επομένως δεν ήταν ένα μέρος του κόσμου που δεν είχε ανακαλύψει ο άνθρωπος.
Εξάλλου, πολλοί μελετητές πιστεύουν ότι και άλλοι εξερευνητές από την Ευρώπη, την Ασία και την Αφρική είχαν ήδη φτάσει στην ήπειρο πολύ πριν από τον Κολόμβο.
3. «Ο Πλούτωνας είναι πλανήτης»
Αυτό δεν είναι ούτε τελείως λανθασμένο ούτε τελείως σωστό. Η ταξινόμηση του Πλούτωνα ως πλανήτη δεν είναι απόλυτα ακριβής. Από το 2006, ο Πλούτωνας δεν θεωρείται επισήμως πλανήτης, επειδή δεν έχει «καθαρίσει» τη γειτονιά γύρω από την τροχιά του από άλλα αντικείμενα. Ωστόσο, πληροί τα κριτήρια της Διεθνούς Αστρονομικής Ένωσης για να θεωρείται «πλανήτης νάνος»: ένα ουράνιο σώμα που περιφέρεται γύρω από τον Ήλιο, διαθέτει αρκετή μάζα και βαρύτητα ώστε να έχει σφαιρικό σχήμα και δεν είναι δορυφόρος άλλου πλανήτη.
Επομένως, σύμφωνοι, είναι πλανήτης· αλλά για να είμαστε πιο συγκεκριμένοι πρέπει να λέμε ότι είναι πλανήτης νάνος!
4. «Ο Νεύτωνας “ανακάλυψε” τη βαρύτητα όταν έπεσε στο κεφάλι του ένα μήλο»
Το περιστατικό με το μήλο που έπεσε στο κεφάλι του Ισαάκ Νεύτωνα δεν συνέβη στην πραγματικότητα, είναι όμως μια εξωραϊσμένη εκδοχή για κάτι που πραγματικά συνέβη. Σύμφωνα με τα απομνημονεύματα του ίδιου του Νεύτωνα, ξεκίνησε πράγματι να δουλεύει τη θεωρία του για τη βαρύτητα όταν είδε ένα μήλο να πέφτει από ένα δέντρο – όχι, όμως, στο κεφάλι του, αλλά στο έδαφος!
5. «Ο Αϊνστάιν ήταν πολύ κακός μαθητής και σκράπας στα μαθηματικά»
Αυτή η φήμη απέχει μακράν από την πραγματικότητα. Ίσως κιόλας να δημιουργήθηκε εσκεμμένα, για να προσφέρει κίνητρο στους κακούς μαθητές ή γενικότερα σε ανθρώπους που απογοητεύονται: «Ο Αϊνστάιν ήταν κακός μαθητής, αλλά με θέληση κι επιμονή δες πόσα κατάφερε!».
Η αλήθεια είναι ότι ο Άλμπερτ Αϊνστάιν ήταν εξαιρετικός στα μαθηματικά. Ο μύθος ότι απέτυχε στο μάθημα των μαθηματικών μπορεί να οφείλεται στο ότι απέτυχε στις εισαγωγικές εξετάσεις για το Πολυτεχνείο της Ζυρίχης. Βέβαια, τότε του έμεναν ακόμη δύο χρόνια για να αποφοιτήσει από το λύκειο, ενώ δεν μιλούσε και καλά γαλλικά – τη γλώσσα στην οποία δόθηκε η εξέταση.
Επιπλέον, ενώ πέρασε στα μαθηματικά, απέτυχε στη γλώσσα, στη βοτανική και σε κάποιους τομείς ζωολογίας.
6. «Το Σινικό Τείχος είναι η μόνη ανθρώπινη κατασκευή που φαίνεται από το διάστημα»
Πρώτα απ’ όλα, ας ξεκαθαρίσουμε κάτι: ενώ οι τεχνητές κατασκευές, όπως για παράδειγμα το Σινικό Τείχος, είναι ορατές από δορυφόρους σε τροχιά γύρω από τη Γη, δεν είναι καθόλου ορατές από το φεγγάρι ή ακόμη παραπέρα.
Έπειτα, το αν κάποιες δομές είναι ορατές εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τον καιρό και από το πόσο μακριά από τον πλανήτη μας βρισκόμαστε. Έτσι, εάν οι καιρικές συνθήκες δεν είναι οι κατάλληλες, είναι αδύνατον να διακρίνει κανείς το Σινικό Τείχος από το διάστημα. Εάν, όμως, οι συνθήκες είναι ιδανικές, τότε οι αστροναύτες π.χ. στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό μπορούν να δουν όχι μόνο το Σινικό Τείχος, αλλά και κάποιες πολύ μεγάλες πόλεις, τις Μεγάλες Πυραμίδες της Γκίζας και κάποιες μεγάλες γέφυρες.
7. «Χρησιμοποιούμε μόνο το 10% του εγκεφάλου μας»
Γιατί πέφτουν έξω οι δημοσκοπήσεις
Γιατί Νοέ 21, 2024
Χαμηλή Αυτοεκτίμηση και Εθισμός στο Ίντερνετ
Health Νοέ 19, 2024