Στις αρχές της δεκαετίας του 1980, ένας υπεραθλητής έρχεται στην Ελλάδα για λογαριασμό της ομάδας του Άρη Θεσσαλονίκης. Ακούει στο όνομα Νίκος Γκάλης και είναι αυτός που θα οδηγήσει ολόκληρο το άθλημα σε τρομερή ανάπτυξη. Ο συγκεκριμένος αθλητής είχε προταθεί και στην ομάδα του Παναθηναϊκού, όμως η απόκτησή του δεν προχώρησε ποτέ λόγω ύψους (κρίθηκε αρκετά κοντός).
Προερχόμενος από τον χώρο του Αμερικανικού κολλεγίου Σίτιν Χόλ, στο οποίο και είχε μεγαλουργήσει από το 1975 έως και το 1979 και έχοντας επιλεγεί από την ομάδα των Μπόστον Σέλτικς στο ΝΒΑ για την χρονιά που θα ακολουθούσε, ο Νίκος Γκάλης προτιμάει να έρθει να παίξει στην πατρίδα του την Ελλάδα. Εδώ δεν αργεί να δείξει τις εξαιρετικές του αρετές ,κυρίως στο σκοράρισμα. Την πρώτη χρονιά αναδεικνύεται 3ος σκορερ και από εκεί και πέρα και για διάρκεια 11 ετών είναι διαρκώς πρώτος σκορερ, οδηγώντας τον Άρη σε 8 πρωταθλήματα και 7 κύπελλα Ελλάδος.
Ο αγαπημένος τρόπος σκοραρίσματος είναι το λεγόμενο jump shoot, αλλά και το lay up με σπάσιμο της μέσης. Όμως ο συγκεκριμένος αθλητής κάνοντας προπόνηση για ώρες εκτός της καθιερωμένης είχε άπειρους τρόπους να βάλει την μπάλα στο καλάθι. Την ίδια στιγμή οι αντίπαλοι αμυντικοί στην προσπάθεια τους να τον σταματήσουν του έκαναν διαρκώς φάουλ και τον έστελναν στην γραμμή των ελευθέρων βολών, από την οποία σπανίως αστοχούσε (ποσοστά ευστοχίας άνω του 90%)
Στην Ευρώπη και το Κύπελλο Πρωταθλητριών οδηγεί μαζί με τον Παναγιώτη Γιαννάκη την ομάδα του Άρη σε τρία διαδοχικά Final Four από το 1988-1990. Σε ένα από αυτά, η ομάδα κατακτά την τρίτη θέση.
Όμως η χρονιά ορόσημο τόσο για τον ίδιο όσο και για ολόκληρο το Ελληνικό μπάσκετ είναι το 1987. Εκείνη τη χρονιά η Ελλάδα διοργανώνει το Ευρωμπάσκετ, το οποίο και κατακτά σε έναν συγκλονιστικό τελικό με την ομάδα της τότε παντοδύναμης Σοβιετικής Ένωσης με 103-101 στην παράταση και ενώ ο κανονικός αγώνας είχε λήξει 89-89.
Αυτό ήταν. Από την αμέσως επόμενη χρονιά αρχίζουν να μπαίνουν στα σχολεία όλης της χώρας μπασκέτες, για να αθλούνται οι μαθητές. Έτσι μπαίνουν στέρεες βάσεις για την άνθιση του αθλήματος και τη δημιουργία ακαδημιών. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα τα επόμενα 30 χρόνια έως και σήμερα να βγαίνουν διαρκώς νέα ταλέντα και να διατηρείται το άθλημα σε πάρα πολύ υψηλό επίπεδο. Νέες διακρίσεις έρχονται στη χώρα, όπως η κατάκτηση δεύτερου Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος το 1995 και η δεύτερη θέση στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα του 1996. Στο παγκόσμιο πρωτάθλημα μάλιστα έχουμε κερδίσει στον ημιτελικό την ομάδα των Ηνωμένων Πολιτειών σε ένα καταπληκτικό αγώνα με 101-95.
Η επιβράβευση του Νίκου Γκάλη έρχεται πολλά χρόνια μετά την αποχώρησή του από το χώρο του μπάσκετ το 1995. Συγκεκριμένα αυτό γίνεται το 2013 από την ομάδα του Άρη, που διοργανώνει εκδήλωση στο γήπεδό της προς τιμήν του και μετονομάζει το γήπεδο σε Nick Galis Hall. Ακολουθεί το 2016 η μετονομασία του ΟΑΚΑ σε Κλειστό Γυμναστήριο Νίκος Γκάλης. Αλλά οι διακρίσεις δεν σταματούν εδώ, αφού το 2017 μπαίνει στο Αμερικανικό HALL OF FAME και γίνεται ο πρώτος Έλληνας αθλητής που πετυχαίνει μια τέτοια διάκριση.
Ας ελπίσουμε τα επόμενα χρόνια να ξαναδούμε έναν τέτοιο υπεραθλητή στα Ελληνικά γήπεδα. Έναν αθλητή που δίδαξε επαγγελματισμό, ήθος και προήγαγε την σκληρή δουλειά για την επίτευξη τόσο των προσωπικών όσο και των ομαδικών στόχων.