Youmag.gr
Τι είναι τα μοτέρ ρολών και ποια η χρήση τους; Τι είναι τα μοτέρ ρολών και ποια η χρήση τους;
Αν κοιτάξετε σε κάποια επιχείρηση με ρολά ασφαλείας καταστημάτων και όχι μόνο, πέρα από τους διάφορους τύπους και σχέδια ρολών, είναι πολύ πιθανό ότι... Τι είναι τα μοτέρ ρολών και ποια η χρήση τους;

Αν κοιτάξετε σε κάποια επιχείρηση με ρολά ασφαλείας καταστημάτων και όχι μόνο, πέρα από τους διάφορους τύπους και σχέδια ρολών, είναι πολύ πιθανό ότι θα δείτε να πωλούνται και μοτέρ. Είναι λοιπόν λογικό να σκεφτούν κάποιοι «μα τι χρειάζεται το μοτέρ ένα ρολό καταστημάτων, αφού είναι μία πάρα πολύ απλή κατασκευή που δεν έχει μηχανικά μέρη». Το μοτέρ, όσο περίεργο και αν σας φαίνεται, είναι απολύτως απαραίτητο για μία πολύ συγκεκριμένη αλλά και πολύ δημοφιλή κατηγορία ρολών, τα περίφημα αυτόματα που τα βλέπουμε σε όλο και περισσότερα καταστήματα.

Πριν ξεκινήσουμε να μιλάμε για τα μοτέρ λοιπόν, ας δούμε τι ακριβώς είναι τα αυτόματα ρολά και γιατί είναι τόσο δημοφιλή. Με απλά λόγια, τα αυτόματα ρολά είναι ρολά καταστημάτων τα οποία ανοίγουν χωρίς κάποια φυσική προσπάθεια ή παρέμβαση από κάποιον χειριστή. Με άλλα λόγια, δεν χρειάζεται να τα σπρώξει κανείς για να ανοίξουν ή να τα τραβήξει – ενίοτε και με κάποιο ειδικό εργαλείο – για να κλείσουν. Στα αυτόματα ρολά λοιπόν, ο έλεγχος των ρολών γίνεται με κάποιο τηλεκοντρόλ ή με κάποιο κοντρόλ πάνελ τοποθετημένο σε ασφαλές σημείο.

Ο ρόλος των μοτέρ στα αυτόματα ρολά

Με πολύ απλά λόγια, χωρίς το ανάλογο μοτέρ ένα ρολό καταστημάτων δεν μπορεί να είναι αυτόματο. Το μοτέρ είναι στην ουσία η μηχανή η οποία κινεί τα ρολά και τα κάνει να ανοίγουν και να κλείνουν από μόνα τους. Τοποθετείται σε ειδικό σημείο ανάλογα με τον τύπο των ρολών και στην ουσία είναι ο κινητήρας του συστήματος. Την εντολή για άνοιγμα και κλείσιμο την λαμβάνει το μοτέρ είτε από κάποιο τηλεκοντρόλ όπως είπαμε πριν, είτε από κάποιο κοντρόλ πάνελ. Αυτό που πρέπει επίσης να γνωρίζετε είναι το γεγονός ότι ακόμη και αν δεν αγοράσετε αυτόματα ρολά, μπορείτε να μετατρέψετε τα συμβατικά ή χειροκίνητα ρολά σας σε αυτόματα με την τοποθέτηση του κατάλληλου μοτέρ ρολού.

Πως γίνεται η τοποθέτηση του μοτέρ

Αν τα ρολά αγοραστούν από την αρχή σαν αυτόματα, τότε η τοποθέτηση θα γίνει κατά την τοποθέτηση των ρολών από το εξειδικευμένο συνεργείο. Αν πρόκειται για ρολά που ήδη υπάρχουν, τότε ο ειδικός της επιχείρησης ρολών θα επισκεφτεί την επιχείρηση και θα ελέγξει τα ρολά, θα κάνει τις ανάλογες μελέτες και θα προτείνει τις επιλογές που έχει ο κάτοχος των ρολών στη διάθεση του. Το μοτέρ θα τοποθετηθεί συνήθως ψηλά και σε σημείο που δεν θα φαίνεται ώστε να μην χαλάει το αισθητικό σύνολο του εσωτερικού χώρου.

Πως δουλεύει το μοτέρ

Όπως είπαμε και πριν, το μοτέρ λαμβάνει σήματα ή εντολές κι εκτελεί τις διάφορες λειτουργίες για να γίνει αυτό συνδέεται με κάποιο κοντρόλ πάνελ ή κάποιο δέκτη ασύρματων σημάτων. Για να λειτουργήσουν όλα αυτά χρειάζεται πηγή ενέργειας η οποία σε αυτή τη περίπτωση είναι η ηλεκτρική. Το μοτέρ και τα παρελκόμενα του συνδέονται σε κάποια πρίζα που υπάρχει ήδη ή που θα τοποθετηθεί από κάποιον ηλεκτρολόγο. Τώρα όμως κάποιοι σίγουρα θα σκέφτεστε «τι γίνεται σε περίπτωση που κοπεί το ρεύμα για κάποιο λόγο;». Σε αυτή τη περίπτωση θα γίνει χρήση κάποιου εφεδρικού μέσου χειρισμού το οποίο μπορεί να είναι κάποιο UPS ή απλά κάποιος χειροκίνητος μηχανισμός ανοίγματος και κλεισίματος του ρολού. Είναι σίγουρο ότι κατά την τοποθέτηση των ρολών θα γίνει και η τοποθέτηση μιας ή και παραπάνω εφεδρείας για τέτοιες έκτακτες περιπτώσεις.

Συντήρηση – επισκευή

Τα μοτέρ ρολών καλό είναι να ελέγχονται τακτικά από κάποιον ειδικό ώστε να βεβαιώνεται η σωστή λειτουργία τους και να προλαμβάνονται μικρές δυσλειτουργίες που μπορεί να εξελιχθούν σε μεγάλες και πολύ σοβαρές βλάβες που μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο το άνοιγμα και το κλείσιμο των ρολών και κατά συνέπεια την ασφάλεια του χώρου. Σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να παρουσιαστεί κάποια βλάβη σε κάποιο μηχανικό ή ηλεκτρονικό μέρος του μοτέρ. Οι βλάβες αυτές μπορούν να επισκευαστούν πολύ σύντομα κι εύκολα.