Οι καιροί ως γνωστόν είναι πολύ δύσκολοι και γι’ αυτό ακόμη και οι επιχειρήσεις προσπαθούν να κάνουν μεγάλη οικονομία. Έτσι, όλο και περισσότεροι στρέφονται στη κατασκευή ιστοσελίδων δωρεάν για την διαδικτυακή παρουσία τους στο διαδίκτυο. Ο λόγος που το κάνουν αυτό είναι προφανής: το κόστος κατασκευής μιας επαγγελματικής ιστοσελίδας στις μέρες μας μπορεί να ξεφύγει αρκετά και να είναι απαγορευτικό για πολλές, ιδιαίτερα μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Με τη λογική «από το ολότελα, καλή και η Παναγιώταινα», πολλοί επιλέγουν τη χρήση δωρεάν υπηρεσιών και «αυτοσχεδιάζουν», με την λογική ότι ακόμη και αυτή η στοιχειώδης τους παρουσία στο διαδίκτυο θα είναι καλύτερη από τη παντελή απουσία τους. Συχνά όμως συμβαίνει το αντίθετο.
Μία πρόχειρα ή ακόμη και λάθος κατασκευασμένη ιστοσελίδα μπορεί να βλάψει ανεπανόρθωτα μία επιχείρηση. Όσο πιο άπειρος είναι ο δημιουργός της, τόσο περισσότερα θα είναι και τα κρίσιμα ή ακόμη και καταστροφικά λάθη που θα κάνει. Επιπλέον, η ίδια η φύση των δωρεάν αυτών υπηρεσιών, τις κάνει να υστερούν πάρα πολύ σε σχέση με τις επί πληρωμή.
Γιατί η κατασκευή ιστοσελίδων δωρεάν είναι κακή ιδέα:
Αργό φόρτωμα
Ένας επαγγελματίας designer και developer, θα φροντίσει ώστε η ιστοσελίδα σας να «φιλοξενηθεί» σε έναν ποιοτικό και γρήγορο host, έτσι ώστε να φορτώνει πολύ γρήγορα όταν θα την «ανοίγει» κάποιος επισκέπτης.
Οι υπηρεσίες που προσφέρουν δωρεάν κατασκευή και hosting σελίδων, συνήθως χρησιμοποιούν σχεδόν γεμάτους servers λόγω των πολλών «πελατών» τους, με αποτέλεσμα οι χρόνοι φορτώματος των ιστοσελίδων να είναι πολύ αργοί.
Ο χρόνος φορτώματος είναι στις μέρες μας ένας από τους κύριους παράγοντες που καθορίζουν τη θέση μίας ιστοσελίδας στα αποτελέσματα των μηχανών αναζήτησης και παίζει σημαντικό ρόλο για την επισκεψιμότητα της. Αν είναι αργός, απλά δεν θα έχει επισκέπτες.
Δεν είναι και τόσο δωρεάν
Πολλές από αυτές τις υπηρεσίες λένε ότι μπορούν να σας προσφέρουν όλα τα «βασικά» εργαλεία που θα χρειαστείτε για την κατασκευή της ιστοσελίδας σας, όπως το πιο πιθανό είναι ότι μόλις ξεκινήσετε να τα χρησιμοποιείτε, θα συνειδητοποιήσετέ ότι παραείναι βασικά. Τα πιο σύνθετα και κατά συνέπεια τα πιο χρήσιμα εργαλεία, θα πρέπει να τα πληρώσετε.
Με άλλα λόγια, αν θέλετε η ιστοσελίδα σας να έχει έστω και κάποια αμυδρή εικόνα επαγγελματισμού, θα πρέπει να πληρώσετε. Να σημειώσουμε ότι σίγουρα θα χρειαστεί να πληρώσετε για να αποκτήσετε περισσότερο bandwidth και γρηγορότερες ταχύτητες φορτώματος, οι οποίες είναι και απαραίτητες για ιστοσελίδες επιχειρήσεων.
Δημιουργούν άσχημη εικόνα για την επιχείρηση σας
Μπορεί οι υπηρεσίες αυτές να σας δείχνουν εικόνες πραγματικά όμορφων και λειτουργικών ιστοσελίδων που να κατασκευάστηκαν με τα εργαλεία τους, ωστόσο αυτές θα έχουν δημιουργηθεί από επαγγελματίες designers και μάλιστα με μεγάλη πείρα. Αν δεν είστε επαγγελματίας ή δεν έχετε κάποια εμπειρία στο design, να είστε σίγουροι ότι το αποτέλεσμα σας δε θα έχει καμία σχέση με αυτά που βλέπετε ως δείγματα των δυνατοτήτων της εφαρμογής. Οι περισσότεροι χρήστες του internet πλέον μπορούν να καταλάβουν τις «ερασιτεχνικές» ιστοσελίδες από μίλια μακριά. Μόνο τα blogs και οι προσωπικές ιστοσελίδες έχουν την πολυτέλεια να είναι ερασιτεχνικές, καθώς δεν αποβλέπουν στο κέρδος και τις πωλήσεις. Μία ερασιτεχνικά σχεδιασμένη ιστοσελίδα επιχείρησης, δίνει την εντύπωση ότι ο ιδιοκτήτης της είναι «τσίπης» και γενικά ότι δε σέβεται και πολύ τους χρήστες του διαδικτύου.
Δεν προσφέρουν προστασία
Οι περισσότερες δωρεάν ιστοσελίδες δεν έχουν σχεδόν ποτέ μέτρα προστασίας από χάκερς, ιούς και άλλες επιθέσεις. Αυτό σημαίνει ότι ένας χάκερ, ακόμη και κάποιος όχι ιδιαίτερα έμπειρος, θα μπορέσει να «χακέψει» την ιστοσελίδα σας και να κλέψει δεδομένα ή ακόμη και απλά να σας κάνει ζημιά «βανδαλίζοντας» τις σελίδες σας και σβήνοντας περιεχόμενο, το οποίο και μπορεί να χάσετε διά παντός καθώς οι δωρεάν hosts σπάνια προσφέρουν υπηρεσίες back up.
Μαζεύουν δεδομένα χωρίς να το ξέρετε
Κανείς δεν προσφέρει μία υπηρεσία δωρεάν «για τη ψυχή της μάνας του» στις μέρες μας. Πάντα έχει κάποιον απώτερο σκοπό. Όταν πρόκειται για δωρεάν κατασκευή και φιλοξενία ιστοσελίδας, αυτός ο σκοπός είναι συνήθως η συλλογή δεδομένων και πληροφοριών τόσο από τη σελίδα αυτή καθ’ αυτή, όσο και από τους επισκέπτες της. Τα δεδομένα αυτά (συνήθως στατιστικά στοιχεία, μην πάει ο νους σας στο κακό) στη συνέχεια μπορούν να πωληθούν σε τρίτους. Αν ψάξετε τους όρους που καλείστε να αποδεχθείτε, σίγουρα θα ανακαλύψετε «τέρατα».
Εν κατακλείδι, η δωρεάν λύσεις μόνο προβλήματα θα σας δημιουργήσουν. Εμπιστευθείτε έναν επαγγελματία για να κοιμάστε ήσυχοι!
Γιατί πέφτουν έξω οι δημοσκοπήσεις
Γιατί Νοέ 21, 2024
Χαμηλή Αυτοεκτίμηση και Εθισμός στο Ίντερνετ
Health Νοέ 19, 2024