Ο Γιάννης Τσιώρης, ο νεότερος «δράκος» του φετινού κύκλου του Dragon’s Den Greece, φιλοξενήθηκε το βράδυ της Τετάρτης (14/5) στην εκπομπή The 2Night Show με τον Γρηγόρη Αρναούτογλου.
Ο επιτυχημένος επιχειρηματίας μίλησε για την πορεία του από τα παιδικά του χρόνια στη Νέα Υόρκη και το Χαλάνδρι, τις σπουδές του στην Ελλάδα και το εξωτερικό, μέχρι την ίδρυση και την πώληση της startup του, InstaShop, για 360 εκατομμύρια δολάρια.
Από τη Νέα Υόρκη στο Ντουμπάι: Η διαδρομή του Γιάννη Τσιώρη
«Γεννήθηκα στη Νέα Υόρκη από Έλληνες μετανάστες, έζησα εκεί μέχρι τα 5 μου. Μεγάλωσα και πήγα σχολείο στο Χαλάνδρι. Πέρασα στο Πολυτεχνείο της Κρήτης. Δούλεψα εκεί για να μαζέψω κάποια χρήματα και πήγα στην Ολλανδία για μεταπτυχιακό. Κουράστηκα εκεί με τον καιρό και το φαγητό και ζήτησα μετάθεση στο Ντουμπάι. Τυχαία βρέθηκα εκεί», δήλωσε ο Τσιώρης, περιγράφοντας τα πρώτα βήματα της ζωής του.
Η μεταφορά του στο Ντουμπάι αποδείχθηκε καθοριστική. Εκεί, το 2015, ίδρυσε μαζί με τη συνεταίρο του, Ιωάννα Αγγελιδάκη, την InstaShop, μια εφαρμογή για online παραγγελίες ειδών σούπερ μάρκετ, σε μια αγορά που δεν διέθετε ακόμα αντίστοιχες υπηρεσίες. Η ιδέα προέκυψε από προσωπική ανάγκη: «Την περίοδο εκείνη, δούλευα ατελείωτες ώρες στο Vound και για να εξοικονομώ λίγο χρόνο, δεν πήγαινα ο ίδιος στο σούπερ μάρκετ αλλά παράγγελνα τα ψώνια μου τηλεφωνικά – μια αρκετά συνηθισμένη πρακτική στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Ωστόσο, η εμπειρία του ως πελάτης ήταν σχεδόν πάντα απογοητευτική. Κάποιες φορές έπρεπε να καλέσω περισσότερες από μία φορές, άλλες φορές μου έφερναν λάθος προϊόντα ή υπήρχαν μεγάλες καθυστερήσεις ή απλά η παραγγελία δεν ερχόταν ποτέ», ανέφερε.
Η γέννηση και η εκτόξευση της InstaShop
Η InstaShop ξεκίνησε με τον ίδιο τον Τσιώρη να κάνει τις παραδόσεις. «Όταν δημιουργήσαμε την εφαρμογή μας στο Ντουμπάι με την συνέταιρό μου, την Ιωάννα, δεν υπήρχε αντίστοιχη εφαρμογή εκεί. Μετά μας αντέγραψαν. Τον πρώτο μήνα είχαμε 100 παραγγελίες την ημέρα, γινόταν χαμός. Τις πήγαινα εγώ, δούλευα non stop καθημερινά. Συγκεντρώναμε τις παραγγελίες ανά ουρανοξύστη και τις πηγαίναμε μέσα σε 15 λεπτά», περιέγραψε χαρακτηριστικά.
Η εταιρεία αναπτύχθηκε ραγδαία, προσελκύοντας επενδύσεις. «Η πρώτη επένδυση που πήραμε ήταν μικρή, γύρω στις 300.000 δολάρια. Ξεχρεώσαμε τα δάνεια, μέσα από τους μισθούς στην πραγματικότητα. Η επόμενη επένδυση ήταν η Amazon, ένα ελληνικό και ένα ιορδανικό VC, με επένδυση επτά εκατομμύρια», σημείωσε. Μέχρι το 2018, η InstaShop είχε επεκταθεί σε Κατάρ, Αίγυπτο, Λίβανο και Μπαχρέιν, ενώ το 2020 εξαγοράστηκε από τη γερμανική Delivery Hero για 360 εκατομμύρια δολάρια, αποτελώντας το μεγαλύτερο exit ελληνικής startup.
Η πώληση και η προσωπική επιτυχία
«Πουλήσαμε το InstaShop στο 5ο έτος για 360 εκατομμύρια δολάρια. Δεν μετάνιωσα καθόλου που την πουλήσαμε. Για μένα δεν έχει αλλάξει τίποτα. Αυτό που άλλαξε είναι ότι δεν υπάρχει το οικονομικό άγχος και μπορώ να προσέξω την οικογένειά μου. Ήθελα να τα καταφέρω, επειδή έβλεπα τους γονείς μου να μοχθούν. Είχα την έγνοια να ηρεμήσουν και να ζήσουν λίγο τη ζωή τους. Είναι το παράσημό μου αυτό», δήλωσε ο Γιάννης Τσιώρης, αποκαλύπτοντας το προσωπικό του κίνητρο πίσω από την επιτυχία του.
Ο ίδιος τόνισε ότι η πώληση ήταν και θέμα χρονισμού: «Αν το πουλούσαμε σήμερα θα ήταν ακόμα καλύτερα. Δεν μετανιώνω που το πούλησα τότε, για εμένα ήταν θέμα και χρονισμού».
Από την InstaShop στο Dragon’s Den
Η συμμετοχή του στο Dragon’s Den προέκυψε μετά από πρόταση του παρουσιαστή Σάκη Τανιμανίδη. «Ο Σάκης Τανιμανίδης μού πρότεινε το Dragons’ Den», αποκάλυψε. Ως επενδυτής, ο Γιάννης Τσιώρης φέρνει την εμπειρία του από την InstaShop και την υποστήριξη σε πάνω από 30 startups παγκοσμίως. «Εδώ και χρόνια, έχω δει από πρώτο χέρι πώς το mentoring, η καθοδήγηση και η σωστή επένδυση μπορούν να μετατρέψουν τις startups σε ιστορίες επιτυχίας. Τώρα, έχω την ευκαιρία να το κάνω αυτό σε κλίμακα, υποστηρίζοντας τολμηρούς επιχειρηματίες με ιδέες που αλλάζουν τα δεδομένα», είχε δηλώσει σε ανάρτησή του στο LinkedIn.
Μια νέα αρχή με τη Revotech
Μετά την αποχώρησή του από τη θέση του CEO της InstaShop το 2023, ο Τσιώρης ίδρυσε τη Revotech, μια εταιρεία που επικεντρώνεται στην ανάπτυξη και εμπορική διάθεση λύσεων νέας γενιάς. Η παρουσία του στο Dragon’s Den αναμένεται να εμπνεύσει νέους επιχειρηματίες, ενώ η ιστορία του αποτελεί παράδειγμα επιμονής και καινοτομίας.
«Είναι δύσκολο να συλλάβεις την ταχύτητα, δεδομένων των πολύ περιορισμένων κεφαλαίων που είχαμε. Χτίσαμε μια εταιρεία από το μηδέν σε πέντε χρόνια, της οποίας η αξία εκτιμήθηκε στα 360 εκατομμύρια», είχε πει παλαιότερα, αναλογιζόμενος την πορεία της InstaShop.