Από τους πιο γνωστούς και ισχυρούς ανθρώπους του καιρού μας, ο Τζορτζ Σορος, Αμερικανός Ουγγρικής καταγωγής, έχει καταφέρει να βγάλει δισεκατομμύρια μέσω της επενδυτικής εταιρείας του το Quantum Fund. Τις τελευταίες δεκαετίες ο Σορος έχει απομακρυνθεί από τις επενδύσεις και ασχολείται με το φιλανθρωπικό του ίδρυμα που κάνει δωρεές ύψους 500 εκατ. δολάρια το χρόνο. Το πλέον εντυπωσιακό χαρακτηριστικό του Σορος είναι ότι θεωρεί τον εαυτό του φιλόσοφο πάνω από όλα και πιστεύει πως μέσω των επενδύσεων του κατάφερε να αναπτύξει και να εξετάσει διάφορες θεωρίες του για τους ανθρώπους.
Για όσους δεν γνωρίζουν πολλά για τον Τζορτζ Σορος, κατάφερε να φέρει την Βρετανική κυβέρνηση στα γόνατά της δίνοντας μάχη να κρατήσει τη λίρα σε υψηλές τιμές το 1992. Ο Σόρος είχε αναπτύξει μία τόσο ισχυρή θέση κατά τη λίρα που η τράπεζα της Αγγλίας δεν είχε τα χρήματα για να σώσει το νόμισμά της και οδηγήθηκε στην υποτίμηση.
Πιο πρόσφατα, ως φιλάνθρωπος πια το 2009, είχε προβλέψει τη κρίση της Ευρωζώνης και είχε συναντηθεί με Ευρωπαϊκούς αξιωματούχους προτείνοντάς τους να αναπτύξουν κάποιο μηχανισμό στήριξης για τα κράτη που θα έχουν πρόβλημα χρέους για να αποφύγουν μια ισχυρή μάχη με τις αγορές. Δεν τον άκουσαν και δημιουργήθηκε τελικά ο μηχανισμός στήριξης αφού περάσαμε μια άσχημη μάχη με τις αγορές.
Η θεωρία που τον έκανε πλούσιο κατά την άποψη του είναι αυτή του “reflexivity”. Οι περισσότεροι οικονομολόγοι του καιρού του Σόρος πίστευαν πως η ελεύθερη αγορά αυτοδιορθώνεται και μετά καιρού πάντοτε καταλήγει στις σωστές τιμές. Ήταν αντίθετος με αυτή την ιδέα διότι δεν υπήρξε ποτέ μια αγορά που να λειτούργησε έτσι όπως προβλέπει αυτή η θεωρία. Πίστευε πως οι τιμές καθορίζονται από τους επενδυτές και τις απόψεις τους. Και οι απόψεις τους καθορίζονται από συγκεκριμένους συντελεστές που παρακολουθούν. Δηλαδή ο ανθρώπινος παράγοντας καθορίζει τις τιμές και για αυτό το λόγο οι τιμές περνούν περιόδους κρίσης και δημιουργούνται οι λεγόμενες φούσκες.
Το ενδιαφέρον του συγκεντρωνόταν στις αγορές που είχαν «συνθήκες φούσκας», δηλαδή όταν οι συντελεστές που παρακολουθούν οι επενδυτές επηρεάζονται θετικά από τις πράξεις τους. Π.χ. αν για τα τελευταία χρόνια ο χρυσός αποδίδει 10% κέρδος, θα φανεί ελκυστική επένδυση στους επενδυτές που στη συνέχεια θα αγοράσουν χρυσό προκαλώντας περαιτέρω άνοδο στη τιμή του χρυσού, και πάει λέγοντας. Αυτός ο κύκλος συνεχίζετε ως που οι τιμές ξεφεύγουν από κάθε πραγματικότητα και αρχίζουν να αμφισβητούνται. Η αμφισβητήσει οδηγεί σε πωλήσεις και πτώση της τιμής, που οδηγεί σε περισσότερες πωλήσεις… δηλαδή η αγορά περνάει κρίση. Αυτό που είναι δύσκολο, κατά τον Soros, είναι να γνωρίσει κανείς μια φούσκα και να προβλέψει το τέλος της. Ο ίδιος ο Τζορτζ Σορος έχει χάσει πολλά χρήματα από λανθασμένες προβλέψεις. Όμως έχει βγάλει πολλά περισσότερα από τις σωστές.
Περισσότερες πληροφορίες για το Τζορτζ Σορος μπορείτε να βρείτε στο Wikipedia βεβαίως και σε κάθε ένα από τα 8 βιβλία του. Το πρώτο και πιο γνωστό από τα βιβλία του είναι το “Alchemy of Finance” που περιέχει αφήγηση του για τις επενδυτικές του πρακτικές. Το βιβλίο αυτό θεωρείτε τόσο σημαντικό που χαρίζετε από πολλές γνωστές επενδυτικές τράπεζες στους νέους υπαλλήλους.