Μια όμορφη έκπληξη θα βρουν όσοι περιηγηθούν στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://info.cern.ch/. Πρόκειται για την πρώτη ιστοσελίδα που δημιουργήθηκε παγκοσμίως και θεωρείται η απαρχή της ιστορίας του Ίντερνετ, αυτού του μαγευτικού και δαιδαλώδους κόσμου.
Και μη βιαστείτε να συμπεράνετε πως αυτό έγινε πολλές δεκαετίες πριν. Ήταν 1993 όταν το CERN ανακοίνωνε ότι πλέον θα είναι προσβάσιμα σε όλους τα πρωτόκολλα του Παγκόσμιου Ιστού, το περίφημο www (World Wide Web). Την ανακοίνωση αυτή έκανε ο επικεφαλής της ομάδας που ασχολούνταν τότε με το συγκεκριμένο project, ο Τιμ Μπέρνερς Λι, ο οποίος επισήμαινε συγκεκριμένα ότι το δίκτυο – πρόγραμμα που θα συνδέει μεταξύ τους όλους τους υπολογιστές του κόσμου θα είναι πλέον ελεύθερο. Και εγένετο το Ίντερνετ!
Με αφορμή τα 20 χρόνια από την ανακοίνωση αυτή, το CERN αποφάσισε να «αναβιώσει» την πρώτη ιστοσελίδα που εμφανίστηκε τότε σε όλους, με βάση όσα στοιχεία έχουν στη διάθεσή τους οι ερευνητές και δημιούργησε τον παραπάνω σύνδεσμο.
Ο πατέρας του Διαδικτύου
Πόσοι μάλιστα γνωρίζουν ότι ο «πατέρας» του Διαδικτύου, ο Τιμ Μπέρνερς Λι συνελήφθη κάποια στιγμή ως… χάκερ; Γεννημένος στο Λονδίνο το 1955, φοίτησε στο Queens College στην Οξφόρδη. Κατά τη διάρκεια των σπουδών του εκεί, στον τομέα της Φυσικής, κατασκεύασε τον πρώτο του υπολογιστή, χρησιμοποιώντας ένα κολλητήρια και κάποια χρησιμοποιημένα ηλεκτρονικά εξαρτήματα. Εκείνη την εποχή, συνελήφθη ως χάκερ.
Σήμερα ο Τιμ Μπέρνερς Λι έγινε Πρόεδρος του W3C Κονσόρτσιουμ του Παγκόσμιου Ιστού και φυσικά κατέχει τη θέση του ερευνητή στο ΜΙΤ. Οι διακρίσεις του διαδέχονται η μία την άλλη, όπως η απονομή του τίτλου του Ιππότη της Βρετανικής Αυτοκρατορίας από τη Βασίλισσα της Αγγλίας Ελισσάβετ. Μάλιστα, ο διεθνής Τύπος κάνει συχνές αναφορές στο όνομά του, με το γνωστό και έγκριτο περιοδικό Time να τον κατατάσσει στη λίστα των 100 πιο λαμπρών επιστημόνων του αιώνα.
Το σίγουρο είναι ότι η αγάπη του για αυτό με το οποίο καταπιάστηκε άνοιξε ένα τεράστιο παράθυρο στον κόσμο και έφερε επανάσταση στη γνώση, την επικοινωνία, την επιστήμη.