Youmag.gr
Οι φακοί επαφής έχουν πλέον μπει για τα καλά στη ζωή μας αφού όλο και περισσότεροι τους προτιμούν έναντι των «κλασικών» γυαλιών οράσεως. Ο...

Οι φακοί επαφής έχουν πλέον μπει για τα καλά στη ζωή μας αφού όλο και περισσότεροι τους προτιμούν έναντι των «κλασικών» γυαλιών οράσεως. Ο λόγος που συμβαίνει αυτό είναι το γεγονός ότι είναι πιο πρακτικοί από τα γυαλιά.

Για πολλούς βέβαια τίθεται και θέμα εμφάνισης αφού κρίνουν ότι τα γυαλιά δεν τους πάνε ή δεν ταιριάζουν με το στιλ τους.  Πλέον λοιπόν μπορούμε να πούμε ότι αν η όραση κάποιου χρειάζεται διόρθωση η πρώτη επιλογή θα είναι κάποιος φακός – γιατί όχι και κάποιος έγχρωμος για να αποκτήσει το χρώμα ματιών που πάντα επιθυμούσε – και όχι ένα γυαλί.

Αυτό ωστόσο που δεν γνωρίζουν πολύ, είναι ότι οι φακοί επαφής χρειάζονται ιδιαίτερη προσοχή και φροντίδα. Υπάρχουν πολλοί κανόνες υγιεινής και ασφάλειας τους οποίους πολλοί χρήστες φακών απλά τους αγνοούν ή επιλέγουν να μην τους τηρήσουν κυρίως επειδή τους θεωρούν σπατάλη χρημάτων και χρόνου. Για να μην βρεθείτε λοιπόν προ δυσάρεστων εκπλήξεων εξαιτίας των φακών σας, ας δούμε ορισμένα πράγματα που θα πρέπει να προσέχετε και να τηρείτε οπωσδήποτε.

Online Φαρμακείο – Super προσφορές σε προϊόντα αδυνατίσματος,καλλυντικά,βιταμίνες & βρεφικά είδη

Μιλήστε πάντα με τον οφθαλμίατρο σας πριν αγοράσετε φακούς

fakos epafis

Όταν ο γιατρός ανακοινώνει σε κάποιον ότι χρειάζεται γυαλιά, ο παραλήπτης της εν λόγω συνταγής είναι πολύ πιθανό να την δώσει απλά σε κάποιο κατάστημα οπτικών και να ζητήσει τους ανάλογους φακούς επαφής, χωρίς να έχει πρώτα μιλήσει με τον γιατρό του. Αυτό είναι μέγα λάθος.

Οι φακοί επαφής δεν αποτελούν τη λύση για όλα τα προβλήματα όρασης και σε κάποιες – ομολογουμένως λίγες – περιπτώσεις η χρήση τους είναι απλά απαγορευμένη. Ακόμη και αν δεν έχετε πρόβλημα όρασης και θέλετε τους φακούς απλά για αισθητικού λόγους, μιλήστε πρώτα με έναν οφθαλμίατρο.

Μην καθαρίζετε τους φακούς με νερό βρύσης

Είναι σίγουρο ότι από οποιοδήποτε κατάστημα αγοράσετε τους φακούς σας θα σας δώσουν δώρο ή θα σας προτείνουν να αγοράσετε και κάποιο ειδικό διάλυμα για τον καθαρισμό τους. Τα διαλύματα αυτά, είναι τα μόνα καθαριστικά μέσα που μπορούν να έρχονται σε επαφή με τους φακούς.

Το νερό περιέχει μικροοργανισμούς οι οποίοι μπορεί να αναπτυχθούν στους φακούς και να προκαλέσουν διάφορα προβλήματα. Φροντίστε λοιπόν να είστε πάντα εφοδιασμένοι με μπουκάλια με το ειδικό υγρό.

Προσοχή στις θήκες

Οι θήκες στις οποίες φυλάτε τους φακούς όταν δεν τους φοράτε εννοείται ότι θα πρέπει να είναι και αυτές πάντα πεντακάθαρες. Αυτό που ίσως να μην γνωρίζετε, είναι ότι πρέπει και αυτές να καθαρίζονται με το ειδικό διάλυμα των φακών και ποτέ με νερό για τους ίδιους λόγους που ισχύουν και για τους ίδιους τους φακούς.

Καλό θα είναι να περιμένετε να στεγνώσει η θήκη τελείως πριν να βάλετε μέσα τους φακούς σας. Επίσης, καλό είναι αλλάζετε τις θήκες ανά τακτά χρονικά διαστήματα – κάθε τρεις μήνες – και να μην χρησιμοποιείτε την ίδια για πολύ καιρό.

Προσοχή στις διάρκειες των φακών

Όσοι χρησιμοποιούν περιστασιακά μόνο τους φακούς επαφής – είτε γιατί προτιμούν να φορούν γυαλιά σε καθημερινή βάση και φακούς σε συγκεκριμένες περιστάσεις είτε γιατί τους φορούν μόνο για αισθητικούς λόγους – συχνά παρανοούν τις διάρκειες ζωής των φακών. Τι εννοώ με αυτό; Ότι είναι συχνό φαινόμενο να φοράει κάποιος έναν φακό τριάντα ημερών για μήνες.

Αυτό συμβαίνει γιατί πολλοί νομίζουν ότι οι τριάντα μέρες αφορούν χρόνο χρήσης και όχι διάρκειας. Με άλλα λόγια, ένας φακός 30 ημερών έχει διάρκεια ζωής τριάντα ημερολογιακές μέρες και όχι τριάντα μέρες χρήσης οι οποίες μπορούν να απλωθούν σε πολλούς μήνες.

Μην έχετε εμμονή με τους φακούς

Ακόμη και αν ο οφθαλμίατρος σας δώσει το ΟΚ για τους φακούς, είναι πιθανό οι φακοί επαφής απλά να μην είναι για σας. Μπορεί να μην σας βολεύουν ή ακόμη και να προκαλούν ενοχλήσεις στα μάτια σας. Αν συμβαίνει κάτι τέτοιο, μιλήστε πάλι με τον γιατρό σας και αρχίστε να συμβιβάζεστε με την ιδέα ότι οι φακοί απλά δεν είναι για σας. Ένα καλό και καλαίσθητο ζευγάρι γυαλιά σας περιμένει και αποτελεί πάντα την καλύτερη και πιο ασφαλή λύση.