Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως ο Κανονισμός για την εκχώρηση domain names (ονόματα χώρου) με κατάληξη .ελ, μια κατάληξη που… μυρίζει Ελλάδα.
Όσοι δηλαδή έχουν ήδη ένα όνομα που καταλήγει σε .gr μπορούν να επισκεφτούν το Μητρώο της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων και να κατοχυρώσουν και την κατάληξη .ελ.
Όπως προβλέπει ο Κανονισμός, το κόστος για την εκχώρηση domain με κατάληξη .gr ανέρχεται σε 12,50 ευρώ, ενώ το κόστος για όνομα με κατάληξη .ελ είναι πιο φτηνό και φτάνει στα 7 ευρώ.
Την ίδια ώρα, η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων προχωρά σε μείωση του κόστους για το τέλος εκχώρησης ή ανανέωσης ονομάτων χώρου δύο χαρακτήρων. Συγκεκριμένα, το ποσό μειώνεται από 500 ευρώ σε 300 ευρώ. Επίσης, ένα τέλος 100 ευρώ ετησίως σε όλους τους καταχωρητές..
Η αλήθεια είναι ότι εκφράζεται δυσπιστία ως προς το κατά πόσο θα είναι εύχρηστο και λειτουργικό για έναν χρήστη να χρειάζεται να αλλάξει γλώσσα στο πληκτρολόγιό του όταν θέλει να χρησιμοποιήσει ένα domain με τέτοια κατάληξη.
Οι καταλήξεις
Εκτός όμως από το ελληνικότατο .ελ, τι σημαίνουν οι καταλήξεις domain που είναι μεν δημοφιλείς, αλλά δεν παραπέμπουν σε κάποια χώρα, όπως για παράδειγμα η κατάληξη .co.uk ή η κατάληξη .de; Πού παραπέμπουν;
Η πιο γνωστή κατάληξη παγκοσμίως είναι το .com, το οποίο αναφέρεται στον όρο commercial και οι εταιρίες την προτιμούν για ευνόητους λόγους.
Το .info είναι μια κατάληξη που επιλέγουν ιστότοποι οι οποίοι έχουν κυρίως και αποκλειστικά πληροφοριακό χαρακτήρα.
Το .net προέρχεται από τον όρο network και προτιμάται από εταιρίες που εξειδικεύονται στον τομέα της παροχής υπηρεσιών Ίντερνετ.
To .org είναι κατάληξη συνδεδεμένη με οργανισμούς μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, αλλά κυρίως κοινωνικού σκοπού.
Το .tv είναι ιδιαίτερα συχνό σε ιστότοπους που επεξεργάζονται περιεχόμενο σχετικό με την ψυχαγωγία.
Τελευταία, είναι άλλωστε ιδιαίτερα δημοφιλής και η κατάληξη .name, η οποία έχει σχεδιαστεί αποκλειστικά για προσωπικά blogs και ιστοσελίδες.