Να ληφθούν υπόψη ελαφρυντικά κατά την επιβολή των ποινών, ζήτησαν οι συνήγοροι υπεράσπισης των 12 κατηγορουμένων, που κρίθηκαν ομόφωνα …ένοχοι από το δικαστήριο για την δολοφονία του Άλκη Καμπανού και τον τραυματισμό των φίλων του.
Οι συνήγοροι υπεράσπισης ζήτησαν να αναγνωριστεί το ελαφρυντικό της μετεφηβικής ηλικίας που, σύμφωνα με το άρθρο 133 του Ποινικού Κώδικα, η ηλικία 18-25 αποτελεί μεταβατικό στάδιο για την προσωπικότητα του δράστη και χρήζει επιεικέστερης μεταχείρισης.
Συγκεκριμένα, όπως μεταδίδει το thesstoday, αιτήθηκαν να αναγνωριστούν και τα ακόλουθα ελαφρυντικά για τον κάθε ένα, στο βαθμό που ισχύουν: το ότι τα εγκλήματα τελέστηκαν λόγω της νεαρής ηλικίας, ο πρότερος σύννομος βίος, η μεταμέλεια για τις πράξεις τους και η καλή διαγωγή τους στις φυλακές.
Δίκη για την δολοφονία του Άλκη: Σήμερα η απόφαση του δικαστηρίου – Κούγιας στο enikos.gr: «Οι γονείς περιμένουν μία δίκαιη κρίση»
Με το pigogo.gr παίρνεις λεφτά πίσω από τις online αγορές σου στα πιο γνωστά καταστήματα
Κατά τις εισηγήσεις τους, οι συνήγοροι υπεράσπισης χαρακτήρισαν τους 12 ως «παιδιά της γειτονιάς», κάτι που πυροδότησε τις αντιδράσεις του ακροατηρίου. Ορισμένοι από το ακροατήριο ξέσπασαν φωνάζοντας «και αυτός που πέθανε τι ήταν; Άκου παιδιά της γειτονιάς…», με την πρόεδρο να τους ζητάει να παραμείνουν ήσυχοι.
Η έδρα διέκοψε για να εξετάσει τα ελαφρυντικά.
Την οργή του για το αίτημα κατηγορουμένων να τους αναγνωριστούν συγκεκριμένα ελαφρυντικά εξέφρασε ο ένας εκ των δικηγόρων της οικογένειας του αδικοχαμένου Άλκη Καμπανού, Στέλιος Πουλτσίδης. Ο ίδιος έκανε λόγο για ηθική δικαίωση της οικογένειας του 19χρονου, μετά την απόφαση του δικαστηρίου που έκρινε ένοχους τους κατηγορουμένους. Ο συνήγορος ξεκαθάρισε πως πρόκειται για μια δύσκολη και πολύπλοκη δίκη σε ό,τι αφορά το νομικό πλαίσιο αλλά και τα πραγματικά περιστατικά.
Ο Στέλιος Πουλτζίδης επεσήμανε πως υπήρξε ευτελής χειρισμός από την πλευρά της υπεράσπισης, η οποία έφτασε στο σημείο να δημιουργεί την εντύπωση πως αντί για ανθρωποκτονία, σήμερα δικάζεται μια υπόθεση σωματικής βλάβης. «Όπως είναι εύκολα κατανοητό, θανατηφόρα σωματική βλάβη, έχουμε όταν ένα ή δυο τραύματα επιφέρουν θάνατο. Εδώ πέρα είχαμε ένα άψυχο σώμα με τριάντα χτυπήματα, ένα σώμα με είκοσι επτά χτυπήματα και ένα ακόμη σώμα με ένα βαθύ τραύμα εννέα εκατοστών στη γλουτιαία περιοχή. Μιλάμε για το αδίκημα της ανθρωποκτονίας έτσι ακριβώς όπως καταδικάστηκαν και οι υπόλοιποι κατηγορούμενοι» σημείωσε.
«Ήταν επίσης δύσκολο γιατί οι κατηγορούμενοι είχαν μια προσδοκία λέγοντας ότι θέλουν να έχουν μια δίκαιη κρίση και μια δίκαιη δίκη. Λες και καταδικάζονται στον Ιράν ή στο Πακιστάν. Το θέμα ήταν τι συνεισέφεραν αυτοί οι 12 στο να έχουν μια δίκαιη δίκη η οποία σε κάθε περίπτωση ήταν αυτονόητη. Ο ένας κάλυψε τον άλλον και κανένας δεν είπε τίποτα. Ψευδείς ομολογίες και όλα “δήθεν”.
Προσπάθησαν να εκμεταλλευτούν το αποδεικτικό υλικό υπεράσπισης τους προς όφελος τους όποτε το δικαστήριο βρέθηκε σε μια θέση να προσπαθήσει να κρίνει ποια από αυτά τα 12 άτομα είναι όντως εγκληματίες και ποιοι από αυτούς επέφεραν χτυπήματα στον Άλκη και στους δύο φίλους του και ποιοι ήταν σε ρόλο συνεργού. Στη θέση αυτή το δικαστήριο το έβαλαν οι 12. Το σθένος και η ψευτομαγκιά τους ήταν εκείνα τα σαράντα δευτερόλεπτα. Όταν θέλει θάρρος να ομολογήσεις κάτι το οποίο έχεις κάνει όπως αυτή τη μακροσκελή ακροαματική διαδικασία τα στόματα τους ήταν κλειστά» τόνισε ο συνήγορος της υποστήριξης κατηγορίας.
«Διατηρώ ηθική ικανοποίηση της οικογένειας του θύματος. Κάποιοι χαρακτηρίστηκαν συνεργοί εσφαλμένα για μένα αλλά δικαιολογημένα, γιατί οι ίδιοι δε βοήθησαν στο δικαστήριο. Άκουσα να κάνουν λόγο εκεί μέσα για κατηγορούμενους που σπουδάζουν και θα πρέπει να τους αναγνωριστούν συγκεκριμένα ελαφρυντικά και ότι οι φυλακές στις οποίες θα ζήσουν για πολλά χρόνια ακόμη είναι αποθήκες ψυχών. Μπορεί κάποιος να αναλογιστεί τη διαφορά κάποιου να ζει σε μια αποθήκη ψυχών σωφρονιστικού ιδρύματος και με κάποιον που ζει κάτω από το χώμα;» κατέληξε ο δικηγόρος.
Σημειώνεται πως έξω από το δικαστικό Μέγαρο φίλαθλοι και οπαδοί του Άρη, που ήταν συγκεντρωμένοι, φώναξαν συνθήματα στη μνήμη του Άλκη ζητώντας την ισόβια κάθειρξη και των 12 κατηγορουμένων…
enikos.gr