Είναι γεγονός πως η εποχή στην οποία ζούμε είναι βασισμένη κατά ένα πολύ μεγάλο βαθμό στην τεχνολογία. Και πώς να μην είναι, αφού κάθε μέρα που περνάει η ρομποτική και τα δεδομένα που σχετίζονται με αυτή ολοένα και εξελίσσονται. Ως αποτέλεσμα, τα πάντα γίνονται ηλεκτρονικά στο διαδίκτυο και μέσω συσκευών τεχνολογίας.
Έτσι λοιπόν και η εκπαίδευση δεν θα μπορούσε παρά να εξαρτάται ως ένα βαθμό και από την τεχνολογία. Στις μέρες μας μπορείς σερφάροντας στο διαδίκτυο να βρεις όλες τις απαραίτητες πληροφορίες που χρειάζεσαι γύρω από κάθε θέμα. Αυτό είναι απόρροια των διαφόρων μηχανών αναζήτησης, που καθημερινά αυξάνονται και αναδεικνύουν στο διαδίκτυο δεδομένα, άρθρα, μελέτες, πληροφορίες επί παντός επιστητού.
Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι να βάλεις τη σωστή λέξη ή φράση γι’ αυτό που ψάχνεις και πατώντας το κουμπί θα παρουσιαστεί μπροστά σου πληθώρα δεδομένων για να τα επεξεργαστείς. Η επεξεργασία των δεδομένων και η πηγή προέλευσής τους είναι πολύ σημαντικά, για να πάρεις τη σωστή και έγκυρη πληροφόρηση.
Τα παλαιότερα χρόνια ανατρέχαμε στις εγκυκλοπαίδειες για κάθε θέμα που θέλαμε να μελετήσουμε ή να κάνουμε εργασία γύρω από αυτό. Τώρα αυτή η εγκυκλοπαίδεια ονομάζεται Wikipedia και είναι στο διαδίκτυο. Ενημερώνεται καθημερινά και παρέχει σιγουριά ότι οι πληροφορίες που παίρνουμε είναι έγκυρες και έγκαιρες. Το βασικό πλεονέκτημα αυτής της μορφής αναζήτησης δεδομένων είναι πως κάθε εξέλιξη σε κάτι που θεωρούσαμε δεδομένο και που ο χρόνος το έχει τροποποιήσει ανεβαίνει άμεσα στο διαδίκτυο, ενώ φυσικά σε μια εγκυκλοπαίδεια έντυπη κάτι τέτοιο δεν μπορεί να συμβεί.
Επίσης, μπορείς να ανατρέξεις εύκολα στο κομμάτι αυτού που ερευνάς ή μελετάς πατώντας την λέξη κλειδί γι’ αυτή σου την αναζήτηση, ενώ μπορείς ανά πάσα στιγμή να ψάξεις αυτό που χρειάζεσαι, φτάνει να έχεις πρόσβαση σε ηλεκτρονικό υπολογιστή και στο διαδίκτυο.
Φυσικά για να μπορέσεις να αξιοποιήσεις το διαδίκτυο και τις μηχανές αναζήτησης που σου παρέχει αυτό και να βοηθηθείς στον τομέα της εκπαίδευσης, θα πρέπει πρώτα από όλα να έχεις μάθει πώς να το χρησιμοποιείς και τι πράγματα θα πρέπει να αποφεύγεις σε αυτό. Ως αποτέλεσμα, θα είναι πραγματική πηγή μόρφωσης και γνώσεων για εσένα και όχι κακόβουλων ενεργειών, που ως σκοπό έχουν να αποκομίσουν όφελος εις βάρος σου και να σε εξαπατήσουν.
Ένα καλός τρόπος αποφυγής αυτών των κακόβουλων ενεργειών είναι να έχεις πρόγραμμα διαδικτυακής προστασίας. Όσον αφορά στα άρθρα που θα διαβάσεις για να πάρεις τις απαραίτητες πληροφορίες που χρειάζεσαι θα πρέπει να βλέπεις την αξιοπιστία της πηγής προέλευσής τους και να διασταυρώνεις πάντοτε τις πληροφορίες αυτές και με άλλα σχετικά άρθρα και μελέτες.
Δεν είναι τυχαίο πως στο σχολείο πλέον ακόμα και στις μικρές ηλικίες των παιδιών του Δημοτικού διδάσκεται το μάθημα των υπολογιστών. Για τα παιδιά, η μάθηση μέσω του υπολογιστή γίνεται πιο ευχάριστη διαδικασία, αφού τους είναι πολύ πιο εύκολο και πιο ενδιαφέρον να χειρίζονται συσκευή τεχνολογίας παρά τα βιβλία, που ανέκαθεν αποτελούσαν ψυχολογικό αρνητικό παράγοντα στο μυαλό τους για να τα διαβάσουν και να πάρουν τις απαραίτητες γι αυτά γνώσεις.
Άλλωστε, ακόμα και βιβλία ολόκληρα είναι αναρτημένα στο διαδίκτυο και μπορεί ο καθένας πλέον αν θέλει να τα διαβάσει.