Με τα κρούσματα κυβερνοεπιθέσεων να αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο, το θέμα ασφάλεια στο διαδίκτυο και των ιστοσελίδων και κυρίως των ηλεκτρονικών καταστημάτων παραμένει στην πρώτη θέση του ενδιαφέροντος των επαγγελματιών του web design και του web development.
Οι αναφορές για χάκερς που «επιτίθενται» σε ιστοσελίδες κάθε είδους βρίσκονται πλέον στην ημερήσια διάταξη παγκοσμίως. Σε πάρα πολλές περιπτώσεις, οι… τρομοκράτες του Διαδικτύου δεν αποσκοπούν σε προσωπικό κέρδος, αλλά «υποκινούνται» και επηρεάζονται από κοινωνικά και πολιτικά γεγονότα που «τρέχουν» στην επικαιρότητα και επηρεάζουν το ευρύ κοινό.
Η Ελλάδα δεν θα μπορούσε να αποτελεί εξαίρεση σε αυτό το «παιχνίδι». Είναι χαρακτηριστικές οι κυβερνοεπιθέσεις που σημειώθηκαν σε βάρος ελληνικών ιστοσελίδων, ακόμη και αυτής του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων, από Τούρκους χάκερς, με αφορμή την ένταση που σημειώθηκε την άνοιξη του 2020 στις διμερείς σχέσεις των γειτονικών χωρών.
Ωστόσο, με δεδομένο ότι η ηθική δεν είναι μια έννοια που χαρακτηρίζει τους πάντες, είναι συχνές και οι επιθέσεις χάκερς με στόχο το προσωπικό τους όφελος. Έτσι, συχνά οι χρήστες του Διαδικτύου βρίσκονται αντιμέτωποι με κρούσματα κλοπής χρημάτων από τους λογαριασμούς τους στην τράπεζα ή από την πιστωτική τους κάρτα.
Όταν μάλιστα η ψηφιακή αυτή επίθεση γίνεται απευθείας σε κάποια ηλεκτρονική επιχείρηση, με στόχο τα οικονομικά προσωπικά στοιχεία των χρηστών της, τότε τα πράγματα γίνονται ακόμη πιο σοβαρά και αυτό που απειλείται είναι και η υπόσταση της ίδιας της επιχείρησης. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο δημοφιλείς ιστοσελίδες δημοπρασιών ή αγοραπωλησιών επενδύουν εκατομμύρια ευρώ στον τομέα της ασφάλειας.
Είναι ενδεικτική η επίθεση που δέχτηκε το 2017 το γραφείο συγκέντρωσης πιστώσεων Equifax, επίθεση που είχε ως αποτέλεσμα την κλοπή προσωπικών δεδομένων περίπου 145 εκατομμυρίων ανθρώπων!
Σοκαριστική ήταν επίσης η επίθεση που δέχτηκε η Verizon, η μητρική εταιρία της Yahoo, με την τέως γενική διευθύντρια Κλαρίσα Μάιερ να αποκαλύπτει ότι τρία δισεκατομμύρια λογαριασμοί παραβιάστηκαν το 2013 και η εταιρεία το ανακάλυψε το 2016.
Εάν τέτοιες εταιρίες κολοσσοί αποδείχτηκαν ευάλωτες στις ορέξεις των χάκερς, τότε τεράστιο είναι το ζήτημα στην ασφάλεια στο διαδίκτυο που προκύπτει για εταιρείες μικρότερου βεληνεκούς.