Το ψωμί απαγορεύεται στη δίαιτα; Το λευκό ψωμί έχει περισσότερες θερμίδες από το μαύρο; Σίκαλης, ολικής άλεσης ή πολύσπορο; Τι είναι πιο υγιεινό; Η Κλινική Διαιτολόγος- διατροφολόγος, κυρία Εύα Σταυρίδη, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Άρτου (16/10), απαντά σε όλες μας τις απορίες, για το σημαντικότερο στοιχείο της διατροφής μας.
1. Το ψωμί παχαίνει;
Το ψωμί κατηγορείται συχνά πως είναι ένα τρόφιμο που μας προσθέτει βάρος. Στην πραγματικότητα όμως, η αύξηση του σωματικού βάρους οφείλεται στη συνολική πρόσληψη θερμίδων, από το σύνολο των τροφίμων και όχι στην υπερκατανάλωση ενός συγκεκριμένου τροφίμου. Όταν το ψωμί καταναλώνεται σε μεγάλες ποσότητες, συμβάλλει στην αύξηση του βάρους, όπως συμβαίνει με όλες τις τροφές.
Online Φαρμακείο – Super προσφορές σε προϊόντα αδυνατίσματος,καλλυντικά,βιταμίνες & βρεφικά είδη
2. Μπορώ να φάω ψωμί όταν κάνω δίαιτα;
Φυσικά. Υπάρχει η φήμη ότι αν κάποιος θέλει να χάσει βάρος, πρέπει να κάνει δίαιτα που να περιέχει ελάχιστο ή καθόλου ψωμί. Αυτό όμως είναι μύθος.
Το ψωμι ανήκει στην ομάδα των υδατανθράκων, μαζί με το ρύζι, τα μακαρόνια και τις πατάτες. Οι υδατάνθρακες αποτελούν τη βάση της διατροφής μας. Το 50% των θερμίδων που προσλαμβάνουμε καθημερινά πρέπει να προέρχεται από την ομάδα των δημητριακών. Άρα, ακόμη κι αν κάποιος ακολουθεί δίαιτα απώλειας βάρους, μπορεί να καταναλώσει ψωμί.
3. Το ψωμί αυξάνει την πίεση;
Η αλήθεια είναι πως για την παρασκευή του ψωμιού προστίθεται αλάτι, η κατανάλωση του οποίου προκαλεί αύξηση της αρτηριακής πίεσης. Οι υπερτασικοί επομένως, θα πρέπει να καταναλώνουν ψωμί με μέτρο, όπως κάνουν και με κάθε άλλο τρόφιμο που περιέχει νάτριο.
4. Πόσο… μαύρο είναι το μαύρο ψωμι;
Μαύρο ψωμί δεν σημαίνει πάντα ολικής αλέσεως!
Συχνά ως μαύρο αναφέρεται απλά το ψωμί που έχει σκούρα απόχρωση. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι είναι ολικής άλεσης.
Σε κάποιες περιπτώσεις, το σκούρο ψωμί δεν περιέχει ίχνος από αλεύρι ολικής αλέσεως και το χρώμα του οφείλεται σε χρωστικές (π.χ. καραμελόχρωμα), που χρησιμοποιούνται κατά την παρασκευή. Για να αποφύγετε τέτοιου είδους σύγχυση, διαβάστε καλύτερα την ετικέτα του τροφίμου ή ρωτήστε τον αρτοποιό σας τι είδος αλεύρου έχει χρησιμοποιηθεί.
5. Είναι το μαύρο ψωμί πιο υγιεινό;
Στο ψωμί ολικής αλέσεως, χρησιμοποιείται αλεύρι που περιέχει ολόκληρο το σπόρο του σίτου, κάτι που το κάνει πλουσιότερο σε θρεπτικά συστατικά. Περιέχει σημαντικές ποσότητες βιταμινών Β και Ε και ιχνοστοιχείων, όπως ο φώσφορος και το μαγνήσιο και είναι πιο πλούσιο σε φυτικές ίνες. Οι φυτικές ίνες του μαύρου ψωμιού συμβάλλουν στην ομαλή λειτουργία του εντέρου, βοηθώντας σημαντικά τα άτομα που υποφέρουν από δυσκοιλιότητα.
6. Έχει θέση στη διατροφή των διαβητικών;
Τα άτομα που πάσχουν από διαβήτη έχουν συχνά τη λανθασμένη εντύπωση ότι το ψωμί είναι από τα τρόφιμα που πρέπει να αποφεύγουν. Όλα τα τρόφιμα που περιέχουν υδατάνθρακες πρέπει να απασχολούν τους διαβητικούς, όχι μόνο το ψωμί. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να τα αποκλείσουν από τη διατροφή τους. Ανάλογα με τον τύπο του διαβήτη, το διαιτολόγιο του διαβητικού μπορεί να σχεδιαστεί κατάλληλα, περιέχοντας τρόφιμα όλων των κατηγοριών.
Οι πάσχοντες από διαβήτη τύπου 1, που λαμβάνουν ινσουλίνη, θα πρέπει να γνωρίζουν πόση ινσουλίνη χρειάζονται, ανάλογα με την ποσότητα του ψωμιού που θα καταναλώσουν. Για τον διαβήτη τύπου 2, συστήνονται μικρά και συχνά γεύματα και πρόσληψη σύνθετων υδατανθράκων που περιέχουν περισσότερες φυτικές ίνες.
Το ψωμί ολικής άλεσης είναι οπωσδήποτε προτιμότερο από το λευκό, καθώς οι φυτικές ίνες δεν επιτρέπουν την απότομη αύξηση του σακχάρου το αίμα.
7. Το λευκό ψωμί έχει περισσότερες θερμίδες από το μαύρο;
Πολύς κόσμος προτιμά το μαύρο ψωμί, αντί του άσπρου, γιατί θεωρεί ότι είναι διαίτης. Στην πραγματικότητα, μία φέτα άσπρου διαθέτει σχεδόν τις ίδιες θερμίδες με μια φέτα μαύρου ψωμιού. Όμως, το μαύρο ψωμί υπερέχει για άλλους λόγους. Λόγω του διαφορετικού αλεύρου που χρησιμοποιείται για την παρασκευή του, περιέχει περισσότερες φυτικές ίνες από το λευκό, και μας κρατά χορτάτους για περισσότερη ώρα.
Επιπλέον, το μαύρο ψωμι περιέχει περισσότερα θρεπτικά συστατικά από το άσπρο, όπως βιταμίνες και ιχνοστοιχεία.
Καλό θα ήταν λοιπόν να μην προτιμάμε ένα τρόφιμο μόνο από τις θερμίδες που περιέχει, αλλά να κοιτάμε και τα θρεπτικά συστατικά που μπορεί να μας προσφέρει.
8. Το ψωμι περιέχει σίδηρο;
Ναι! Ειδικά το ολικής αλέσεως είναι μια καλή πηγή φυτικού σιδήρου. Μάλιστα, στο εμπόριο κυκλοφορεί ψωμί εμπλουτισμένο με σίδηρο, που αποτελεί μια καλή λύση για όσους πάσχουν από σιδηροπενική αναιμία.
9. Πάσχω από κοιλιοκάκη. Μπορώ να καταναλώσω ψωμι;
Η κοιλιοκάκη είναι μια αυτοάνοση ασθένεια, η οποία προκαλεί δυσανεξία στη γλουτένη, μια πρωτεΐνη που περιέχεται σε διάφορα δημητριακά, όπως το σιτάρι, το κριθάρι και η σίκαλη. Οι πάσχοντες από κοιλιοκάκη, πρέπει να αποκλείσουν εντελώς από τη διατροφή τους τα τρόφιμα που περιέχουν αυτά τα δημητριακά, συμπεριλαμβανομένου και του ψωμιού. Ευτυχώς, στο εμπόριο κυκλοφορεί ψωμι ειδικά παρασκευασμένο για άτομα με κοιλιοκάκη, από αλεύρι καλαμποκιού ή ρυζιού, που δεν περιέχει γλουτένη.
10. Τι πρέπει να προσέχω στην ετικέτα των συσκευασμένων ψωμιών;
Στην περίπτωση του συσκευασμένου ψωμιού, είναι σημαντικό να ελέγξετε στην ετικέτα για το είδος του αλεύρου που έχει χρησιμοποιηθεί για την παρασκευή του.
Πολλές φορές, τα συσκευασμένα ψωμιά περιέχουν μεγάλη ποσότητα ζάχαρης και γάλακτος, βουτύρου ή λαδιού και είναι πλούσια σε θερμίδες και λιπαρά. Γι΄ αυτό ελέγξτε πριν αγοράσετε.
11. Σίκαλης, ολικής άλεσης ή πολύσπορο; Τι να προτιμήσω;
Και τα τρία έχουν σκούρο χρώμα και είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά. Η διαφορά τους έγκειται στα δημητριακά από τα οποία παρασκευάζονται. Το σίκαλης παρασκευάζεται από αλεύρι σίκαλης. Για το ολικής αλέσεως χρησιμοποιείται αλεύρι ολικής, που περιέχει αναποφλοίωτο τον σπόρο του σιταριού. Τέλος, το πολύσπορο παρασκευάζεται από πολλά και διαφορετικά είδη δημητριακών.
Και τα τρία αποτελούν άριστες επιλογές ψωμιού, καθώς είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, βιταμίνες και ιχνοστοιχεία. Δεν έχετε παρά να δοκιμάσετε και να αποφασίσετε ποιο σας ταιριάζει γευστικά!
Χαμηλή Αυτοεκτίμηση και Εθισμός στο Ίντερνετ
Health Νοέ 19, 2024
Online εκπαίδευση και σεμινάρια υψηλής ποιότητας
Culture Νοέ 17, 2024