Youmag.gr
Οι πληροφορίες είναι από ανάρτηση της ΑΝΙΜΑ – Σύλλογος Προστασίας και Περίθαλψης Άγριας Ζωής στο Facebook. (Επειδή πολλοί συμπολίτες μας ρωτούν τί πρέπει να κάνουν...

Οι πληροφορίες είναι από ανάρτηση της ΑΝΙΜΑ – Σύλλογος Προστασίας και Περίθαλψης Άγριας Ζωής στο Facebook.

(Επειδή πολλοί συμπολίτες μας ρωτούν τί πρέπει να κάνουν για να βοηθήσουν)

Από το 2007 , που κάηκε η Πάρνηθα και η Πελοπόννησος, μέχρι σήμερα, έχουμε πλέον αρκετή εμπειρία για το τί συμβαίνει με τα άγρια ζώα μετά τη φωτιά, και τί πρέπει να προσέξουμε για να τα υποστηρίξουμε.

Αυτό που πρέπει να εμπεδώσουμε είναι ότι έτσι που πάνε τα πράγματα, κάθε καλοκαίρι θα έχουμε μεγάλες και ακόμη μεγαλύτερες πυρκαγιές. Με θερμοκρασίες όπως αυτές των τελευταίων ημερών δεν υπάρχει περίπτωση να μην έχουμε μεγάλες φωτιές. Κάθε φορά θα έχουμε απώλειες σε ζωές πουλιών, ερπετών, θηλαστικών εντόμων, αλλα, αν συμπεριφερθούμε σωστά μετά, η άγρια ζωή θα ανακάμψει. Τουλάχιστον όσο οι καταστροφές θα συνεχίσουν να είναι της κλίμακας αυτών που ζούμε τα τελευταία χρόνια.

  • Πρέπει πρωτίστως να προστατεύσουμε ως κόρη οφθαλμού τους άκαυτους θύλακες εντός της καμένης περιοχής και μια περίμετρο ακτίνας δέκα πάνω κάτω χιλιομέτρων γύρω από τα καμένα. Άκαυτες ρεματιές, μικρές συστάδες θάμνων και δέντρων που γλύτωσαν από τις φλόγες, περιοχές που υπάρχει έστω και λίγο τρεχούμενο νερό έχουν τεράστια αξία τώρα. Τα άγρια ζώα εκεί θα βρουν καταφύγιο και χρειάζονται συνθήκες ηρεμίας.
  • Από την προηγούμενη εμπειρία μας ξέρουμε ότι όταν γίνεται πυρκαγιά αυξάνονται τα τροχαία, επειδή τα ζώα είναι σοκαρισμένα και εκτός της επικράτειάς τους, μέσα στην οποία ξέρουν να κινούνται. Οι οδηγοί πρέπει να προσέχουν, να οδηγούν αργά, ιδίως τη νύχτα. Παρατηρείται βέβαια και αύξηση των περιστατικών ηλεκτροπληξίας σε καλώδια, αλλά δύσκολα μπορεί να γίνει κάτι γι’ αυτό σε συνθήκες κρίσης.
  • Τα άγρια ζώα θα πλησιάσουν κατοικημένες περιοχές, που είναι συνήθως άκαυτες, ζητώντας κρυψώνες και νερό. Τα κατοικίδιά μας, οι σκύλοι και οι γάτες μας, είναι συχνά θύματα της φωτιάς, αλλά και θύτες. Tα κρατάμε όσο γίνεται περιορισμένα, γιατί ιδίως τα εξαντλημένα πουλάκια και τα ερπετά, φίδια και σαύρες, αποδεκατίζονται από τις συμπαθείς γατούλες μας.
  • Και να βάζουμε νερά. Κάτι που μπορούν να φροντίσουν δήμοι, σύλλογοι αλλά και ιδιώτες.

Προσοχή: Οσο η φωτιά είναι σε εξέλιξη και επιχειρεί η Πυροσβεστική, είναι πολύ επικίνδυνο να προσεγγίζουμε για να διασώσουμε άγρια ζώα (για τα κατοικίδια είναι αλλιώς, αλλά και πάλι χρειάζεται προσοχή και συνεννόηση με την Πυροσβεστική)