Youmag.gr
Εθισμένοι στα social media οι Έλληνες Εθισμένοι στα social media οι Έλληνες
Ένα νέο είδος εξάρτησης κάνει την εμφάνισή του στα κέντρα και τις Γραμμές Αυτοβοήθειας. Πρόκειται για την εξάρτηση από τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, την... Εθισμένοι στα social media οι Έλληνες

Ένα νέο είδος εξάρτησης κάνει την εμφάνισή του στα κέντρα και τις Γραμμές Αυτοβοήθειας. Πρόκειται για την εξάρτηση από τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, την οποία μάλιστα παραδέχονται πολύ λίγοι.

Σύμφωνα με στοιχεία της Γραμμής Βοήθειας Help-line, που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ασφαλούς Περιήγησης στο Διαδίκτυο, το ένα τρίτο των κλήσεων που δέχτηκε το Κέντρο μέσα σε διάστημα ενός έτους αφορούσε την εξάρτηση από το Διαδίκτυο και κυρίως από τη χρήση των social media, των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Μάλιστα, όπως τονίζουν οι υπεύθυνοι, περισσότερο εθισμένοι εμφανίζονται οι ίδιοι οι γονείς που τυπικά θα έπρεπε να λειτουργήσουν ως πρότυπο για να αποτρέπουν τα παιδιά από τη μανιώδη χρήση του Διαδικτύου.

Σύμφωνα άλλωστε με έρευνα του PEW Research Center, στη χώρα μας, το 66% των ενηλίκων απάντησαν ότι είναι χρήστες του Ίντερνετ, ο ένας στους δύο δηλώνει ότι κατέχει smartphone και το 45% δηλώνει ότι χρησιμοποιεί τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (παγκόσμιος μέσος όρος 53%).

Στις ηλικίες, όμως, από 18 έως 36 ετών, οι δείκτες είναι ακόμη πιο εντυπωσιακοί και για κάποιους απογοητευτικοί. Το ποσοστό αυτών που δηλώνουν ότι χρησιμοποιούν το Διαδίκτυο ή διαθέτουν και χειρίζονται smartphone αγγίζουν το θεαματικό 99%!

Έτσι, με βάση τα όσα καταγράφει το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου, οι γονείς που είναι οι ίδιοι χρήστες του Ίντερνετ επιτρέπουν χωρίς πρόβλημα και χρονικούς περιορισμούς στα παιδιά τους κάτω των 13 ετών να μπουν στα κοινωνικά δίκτυα σε ποσοστό 53%. Και πώς να μην τα αφήνουν, αφού οι ίδιοι δηλώνουν χρήστες του Διαδικτύου σε ακόμη μεγαλύτερο ποσοστό που φτάνει στο 60%.

Το μέτρο, ο αυτοπεριορισμός, η συνειδητοποίηση ότι «η ζωή είναι εκεί έξω» και όχι στην οθόνη ενός υπολογιστή ή ενός smartphone, είναι και σε αυτή την περίπτωση σωτήρια. Πρόκειται για μια νοοτροπία, που οφείλουν οι ενήλικες να «περάσουν» και στις νεότερες γενιές, δίνοντας οι ίδιοι το καλύτερο παράδειγμα.