Youmag.gr
ΧΑΠ: Πάθηση που…κόβει την ανάσα ΧΑΠ: Πάθηση που…κόβει την ανάσα
Μία από τις κυριότερες αιτίες νοσηρότητας και θνησιμότητας σε όλο τον κόσμο αποτελεί η Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ). Τι είναι όμως η ΧΑΠ, πώς... ΧΑΠ: Πάθηση που…κόβει την ανάσα

Μία από τις κυριότερες αιτίες νοσηρότητας και θνησιμότητας σε όλο τον κόσμο αποτελεί η Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ). Τι είναι όμως η ΧΑΠ, πώς διαγιγνώσκεται και πώς αντιμετωπίζεται;

Η Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ), είναι μια συχνή προλήψιμη και αντιμετωπίσιμη πάθηση, που χαρακτηρίζεται από επίμονο, προοδευτικό περιορισμό της ροής του αέρα, που συνδέεται με υπερβολική χρόνια φλεγμονώδη ανταπόκριση των αεραγωγών και των πνευμόνων σε βλαπτικά σωματίδια ή αέρια. Αποτελεί μία από τις κυριότερες αιτίες νοσηρότητας και θνησιμότητας σε όλο τον κόσμο.

Στη χρόνια βρογχίτιδα υπάρχει φλεγμονή, με παραγωγή βλέννας στους βρόγχους, με αποτέλεσμα ο ασθενής (ο οποίος συνήθως είναι καπνιστής), να εμφανίζει βήχα με απόχρεμψη για τις περισσότερες ημέρες, τριών συνεχόμενων μηνών και για δύο συνεχόμενα χρόνια.

Στο www.cosmoteinsurance.gr, οι πελάτες μπορούν να συγκρίνουν τιμές και καλύψεις μέσα από μεγάλο εύρος ασφαλιστικών εταιριών

Στο πνευμονικό εμφύσημα, η βλάβη αφορά τα τοιχώματα των κυψελίδων, τα οποία προοδευτικά καταστρέφονται, ενώ διαταράσσεται και η αρχιτεκτονική του πνεύμονα, με αποτέλεσμα στην εκπνοή η βρόγχοι να στενεύουν υπερβολικά και να εγκλωβίζουν αέρα, ο οποίος δεν προλαβαίνει να αποβληθεί.

Το κοινό χαρακτηριστικό που έχουν η χρόνια βρογχίτιδα και το πνευμονικό εμφύσημα είναι η απόφραξη των αεραγωγών (παρεμπόδιση της ροής του αέρα), με αποτέλεσμα τη δυσκολία στην αναπνοή.

Η σημαντικότερη αιτία της ΧΑΠ είναι το κάπνισμα. Όσο μεγαλύτερη είναι η έκθεση στον καπνό των τσιγάρων (ποσότητα τσιγάρων ημερησίως και χρόνια καπνίσματος), τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος για ανάπτυξη της νόσου. Επίσης, άνθρωποι που στα σπίτια τους έχουν βλαβερούς καπνούς και σκόνη (μαγκάλι, τζάκι) χωρίς καλό εξαερισμό εμφανίζουν συχνά την πάθηση. Το ίδιο συμβαίνει και σε ανθρώπους που δουλεύουν σε περιβάλλον με συνθήκες επιβαρυμένες σε καπνό και σκόνη (ορυχεία).

Πώς θα την αναγνωρίσετε;

Τα κύρια συμπτώματα της ΧΑΠ συνοψίζονται στα ακόλουθα:

 • Επίμονος βήχας για παραπάνω από έναν μήνα τον χρόνο και κυρίως κατά τις πρωινές ώρες.
 • Αύξηση της παραγωγής φλέματος.
 • Δυσκολία στην αναπνοή κατά την κόπωση και –σταδιακά- και στην ηρεμία.
 • Εκπνευστικός συριγμός.

Το insurancemarket.gr είναι η μεγαλύτερη και πιο αποτελεσματική πλατφόρμα σύγκρισης ασφαλειών από την Νο1 εταιρεία online διαμεσολάβησης στην Ελλάδα

Διάγνωση

Η διάγνωση της ΧΑΠ τίθεται συνήθως από τα ίδια τα συμπτώματα, ενώ επιβεβαιώνεται με τη σπιρομέτρηση. Όταν το πηλίκο FEV1 (βίαια εκπνεόμενος όγκος στο 1ο δευτερόλεπτο)/VC (ζωτική χωρητικότητα) είναι μικρότερο από 70% του προβλεπόμενου, σημαίνει ότι υπάρχει απόφραξη στους αεραγωγούς. Η βαρύτητα της νόσου καθορίζεται από την τιμή της FEV1:

 • Ήπια ΧΑΠ έχουμε όταν η τιμή FEV1≥80% της προβλεπόμενης. Ο ασθενής παρουσιάζει βήχα και φλέμα. Δυσκολεύεται να αναπνεύσει κατά τη βαριά άσκηση και στο πολύ γρήγορο περπάτημα, κάτι που δεν υπήρχε πριν.
 • Μέτρια ΧΑΠ έχουμε όταν η τιμή FEV1 είναι 80-50% της προβλεπόμενης. Ο ασθενής παρουσιάζει πολύ βήχα και φλέμα. Εμφανίζει δυσκολία στην ανάσα κατά τη βαριά άσκηση και στο πολύ γρήγορο περπάτημα, που δεν υπήρχε πριν. Επιπλέον, εμφανίζει δυσκολία στην ανάρρωση από ένα απλό κρύωμα που τελικά εμφανίζει περισσότερα συμπτώματα, κυρίως δύσπνοια και “περνάει” σε περισσότερο χρόνο.
 • Σοβαρή ΧΑΠ έχουμε τέλος, όταν η τιμή FEV1 είναι μικρότερη από το 50% της προβλεπόμενης. Ο ασθενής παρουσιάζει δυσλειτουργικότητα, δυσκολία να βγει από το σπίτι και δυσκολία να ανεβεί σκάλες. Επίσης, δυσκολεύεται να εργαστεί και τις περισσότερες φορές αναγκάζεται να εγκαταλείψει την εργασία του. Τέλος, παρουσιάζει δυσκολία στην αυτοεξυπηρέτηση και στη μετακίνησή του, ακόμη και μέσα στο σπίτι.

Θεραπεία

Η ΧΑΠ είναι μια χρόνια νόσος, μπορεί όμως να εμποδιστεί και να σταματήσει να εξελίσσεται υπό την κατάλληλη θεραπεία και παρακολούθηση, που ο εξειδικευμένος πνευμονολόγος μπορεί να προσφέρει. Πρέπει να παρακολουθούμαστε από τον πνευμονολόγο τουλάχιστον δύο φορές τον χρόνο αν η πάθηση βρίσκεται υπό έλεγχο και περισσότερες φορές, αν τα συμπτώματα χειροτερέψουν.

Η θεραπεία της ΧΑΠ μπορεί να είναι φαρμακευτική και μη φαρμακευτική. Η μη φαρμακευτική περιλαμβάνει:

 • Τη διακοπή του καπνίσματος
 • τη μείωση της ρύπανσης και της επαγγελματικής έκθεσης
 • τη σωματική άσκηση
 • την απώλεια βάρους σώματος (σε περίπτωση παχυσαρκίας)
 • τον αντιγριπικό και αντιπνευμονιοκοκκικό εμβολιασμό.

Η δε φαρμακευτική αντιμετώπιση περιλαμβάνει:

α. Βρογχοδιασταλτικά φάρμακα (εισπνεόμενα φάρμακα, θεοφυλλινούχα)

β. Κορτιζόνη (σε 3 μορφές: εισπνεόμενη, χάπι, ενέσιμη)

γ. Αναστολείς της φωσφοδιεστεράσης.

Επειδή η Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια και το βρογχικό άσθμα παρουσιάζουν ομοιότητες, θα πρέπει να διευκρινίσουμε ότι η απόφραξη που παρατηρείται στη ΧΑΠ είναι μόνιμη, σε αντίθεση με το βρογχικό άσθμα, όπου στα μεσοδιαστήματα των παροξυσμών οι ασθενείς είναι ελεύθεροι συμπτωμάτων και η σπιρομέτρησή τους φυσιολογική.

Επίσης, η ανταπόκριση στη βρογχοδιαστολή είναι σημαντική και αποτελεί τον κανόνα για εκείνους που πάσχουν από βρογχικό άσθμα.