Youmag.gr
Βάφετε το σπίτι σας; Δείτε αυτές τις έξυπνες και απλές τεχνοτροπίες Βάφετε το σπίτι σας; Δείτε αυτές τις έξυπνες και απλές τεχνοτροπίες
Το βάψιμο του σπιτιού μας είναι κάτι που όλοι κάποια στιγμή θα χρειαστεί να κάνουμε για να το ανανεώσουμε και γενικά για να το... Βάφετε το σπίτι σας; Δείτε αυτές τις έξυπνες και απλές τεχνοτροπίες

Το βάψιμο του σπιτιού μας είναι κάτι που όλοι κάποια στιγμή θα χρειαστεί να κάνουμε για να το ανανεώσουμε και γενικά για να το κάνουμε λίγο πιο όμορφο και να κρύψουμε λίγο το πέρασμα του χρόνου. Eπισης το βάψιμο του σπιτιού συνδυάζετε στο απόλυτο βαθμό όταν αποφασίσουμε να τοποθετήσουμε ταπετσαρίες σαν decor σε διάφορα δωμάτια. Συνήθως όταν μιλάμε για βάψιμο, εννοούμε τη μονοχρωμία ή τη διχρωμία σε τοίχους και χώρους γενικότερα.

Είμαι σίγουρος όμως ότι θα έχετε προσέξει τοίχους με πραγματικά εντυπωσιακή βαφή που είναι φανερό πως έχουν βαφεί με κάποια ειδική τεχνοτροπία ή από κάποιον πολύ καλό μπογιατζή. Πιθανόν λοιπόν να πιστεύετε ότι το να πετύχετε κι εσείς τα ίδια αποτελέσματα θα είναι κάτι που θα απαιτεί πολύ χρόνο, προσπάθεια αλλά και χρήμα. Η αλήθεια όμως είναι πραγματικά διαφορετική.

Πίνακες ζωγραφικής σε καμβά, αυτοκόλλητα πόρτας, υφασμάτινα αυτοκόλλητα ψυγείου, αυτοκόλλητες ταπετσαρίες

τεχνοτροπίες βαψίματος

Είτε το πιστεύετε είτε όχι, υπάρχουν πολλές εντυπωσιακές τεχνοτροπίες βαψίματος που δεν απαιτούν κάποιες ειδικές ικανότητες στο βάψιμο ή πολύ χρόνο και κόπο για να γίνουν. Για την ακρίβεια, το μόνο που χρειάζεται συνήθως είναι κάποιο αντικείμενο που έχουμε ήδη στο σπίτι μας!

Μια απλή εισαγωγή στις τεχνοτροπίες

Αυτό που πρέπει να καταλάβετε πριν αρχίσουμε να μιλάμε για τεχνοτροπίες, είναι ότι όλη η «μαγεία» συμβαίνει όταν περνάμε το δεύτερο χέρι βαψίματος. Πρώτα λοιπόν θα πρέπει να βάψουμε τον τοίχο μας με ένα στρώμα που θα αποτελεί τη βάση και στη συνέχεια θα περάσουμε ένα δεύτερο χέρι με άλλο χρώμα μπογιάς για να βγει η τεχνοτροπία μας. Στο δεύτερο χέρι αυτό, θα χρησιμοποιήσουμε χρώμα αναμεμειγμένο με ειδικό glaze βερνίκι, το οποίο είναι αυτό που θα δώσει το εφέ που θέλουμε.

Τεχνοτροπία με βούρτσα

διακόσμηση με βάψιμο τοίχου

Πρόκειται για τη πιο βασική αλλά και την πιο απλή νοοτροπία. Αφού λοιπόν περάσετε ένα χέρι βασικής βαφής τον τοίχο σας, περιμένετε μέχρι να στεγνώσει καλά η μπογιά και στη συνέχεια περνάτε ένα δεύτερο χέρι με άλλο χρώμα αναμεμειγμένο με glaze. Πριν αυτό αρχίσει να στεγνώνει, πάρτε μια σκληρή βούρτσα ή ακόμη και μια ψάθινη σκούπα και αρχίστε να τραβάτε οριζόντιες ή κάθετες γραμμές. Το τελικό αποτέλεσμα θα είναι εντυπωσιακό και θα δώσει μοναδική υφή στους τοίχους σας.

Τεχνοτροπία λινού υφάσματος

Με μια απλή παραλλαγή της παραπάνω τεχνοτροπίας, μπορείτε να κάνετε τους τοίχους σας να φαίνονται σαν να έχουν την υφή λινού υφάσματος. Επαναλάβετε τη διαδικασία με τις μπογιές που αναφέραμε παραπάνω αλλά αυτή τη φορά αντί για μόνο οριζόντιες ή κάθετες γραμμές, τραβήξτε αλληλεπικαλυπτόμενες οριζόντιες ΚΑΙ κάθετες γραμμές. Αν θέλετε ο τοίχος σας να μοιάζει καλυμμένος με τζιν ύφασμα, μπορείτε απλά να χρησιμοποιήσετε μια μπογιά σε απόχρωση του μπλε.

Τεχνοτροπία με το σφουγγάρι

Άλλη μία πολύ απλή αλλά αρκετά εντυπωσιακή τεχνοτροπία. Για άλλη μια φορά επιλέγετε ένα χρώμα βάσης, βάφετε κανονικά τον τοίχο με αυτό και το αφήνετε να στεγνώσει.

Στη συνέχεια περνάτε ένα δεύτερο χέρι με το χρώμα της αρεσκείας σας πάλι με το ειδικό glaze και προτού να στεγνώσει, πατάτε το δεύτερο χρώμα με ένα σφουγγάρι, κατά προτίμηση φυσικό.

Σχέδια με ειδικές βούρτσες

Αυτή είναι η μόνη τεχνική για την οποία θα χρειαστείτε κάποια ειδικά εργαλεία, αλλά είναι και μία από τις πιο απλές κι εύκολες. Αφού λοιπόν επιλέξετε χρώματα για το σαλόνι ή οποιοδήποτε άλλο δωμάτιο του σπιτιού σας, θα πρέπει να πάτε σε ένα μαγαζί με σιδηρικά και χρώματα και να προμηθευτείτε ένα ειδικό ρολό για σχέδια. Το ρολό αυτό μοιάζει ένα συνηθισμένο, αλλά έχει ανάγλυφο κάποιο μοτίβο σχημάτων και σχεδίων που αποτυπώνεται στον τοίχο όταν το κυλάτε σε αυτόν. Θα βάψετε λοιπόν πάλι τον τοίχο σας με κάποιο βασικό χρώμα, θα περιμένετε να στεγνώσει και στη συνέχεια θα βουτήξετε το ειδικό ρολό στο νέο χρώμα και θα περάσετε το μοτίβο σας με σταθερές οριζόντιες ή κάθετες κινήσεις. Να σημειώσουμε ότι κάποια πολύπλοκα μοτίβα απαιτούν ειδικές γνώσεις και πολύ σταθερό χέρι για να αποτυπωθούν σωστά, οπότε καλό θα ήταν να ρωτήσετε στο κατάστημα πριν να καταλήξετε σε κάποιο ρολό.

Το καλό με αυτές τις τεχνοτροπίες που αναφέραμε εδώ, είναι ότι η εκτέλεση τους είναι απλή και οικονομική είτε γίνει από εσάς είτε από κάποιο μπογιατζή. Αν λοιπόν φοβάστε να τις δοκιμάσετε μόνοι σας, μη διστάσετε να απευθυνθείτε σε κάποιον ειδικό.