Youmag.gr
Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τα Startups και τους συμβούλους επιχειρήσεων στην Ελλάδα Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τα Startups και τους συμβούλους επιχειρήσεων στην Ελλάδα
Τα περίφημα startups είναι ένα από τα σημαντικότερα επιχειρηματικά φαινόμενα της εποχής. Δεν είναι τυχαίο ότι οι νέοι κι επίδοξοι επιχειρηματίες πασχίζουν για τη... Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τα Startups και τους συμβούλους επιχειρήσεων στην Ελλάδα

Τα περίφημα startups είναι ένα από τα σημαντικότερα επιχειρηματικά φαινόμενα της εποχής. Δεν είναι τυχαίο ότι οι νέοι κι επίδοξοι επιχειρηματίες πασχίζουν για τη δημιουργία μιας τέτοιου είδους επιχείρησης ή ότι όλο και περισσότεροι καταξιωμένοι επιχειρηματίες έχουν πάντα τα μάτια και τα αυτιά τους ανοιχτά για τα πιο υποσχόμενα startups. Είμαι σίγουρος ότι θα έχετε ακούσει ή θα έχετε διαβάσει για τις λεγόμενες νεοφυείς επιχειρήσεις (η απόδοση του startup στα ελληνικά), ξέρετε όμως τι είναι ή τι χρειάζεται για να ξεκινήσετε μία; Ας δούμε τις απαντήσεις σε μερικές από τις συχνότερες ερωτήσεις σχετικά με αυτές τις επιχειρήσεις, ξεκινώντας από τα βασικά.

Τι είναι startup;

Είπαμε παραπάνω ότι ο όρος αυτός σημαίνει «νεοφυής επιχείρηση», άρα κάθε νέα επιχείρηση μπορεί να θεωρηθεί startup; Όχι, βέβαια. Μία εταιρεία startup δραστηριοποιείται γύρο από ένα καινοτόμο προϊόν ή υπηρεσία με στόχο τη μεγάλη απήχηση στο κοινό και την όσο το δυνατόν πιο γρήγορη και μεγάλη ανάπτυξη. Με άλλα λόγια, μια εταιρεία startup, θα πρέπει να προσφέρει ένα καινούργιο προϊόν ή υπηρεσία ή μία βελτιωμένη εκδοχή ήδη υπάρχοντών προϊόντων και υπηρεσιών σε όσο το δυνατόν πιο μεγάλο κοινό.

Το insurancemarket.gr είναι η μεγαλύτερη και πιο αποτελεσματική πλατφόρμα σύγκρισης ασφαλειών από την Νο1 εταιρεία online διαμεσολάβησης στην Ελλάδα

Τι χρειάζομαι για να ανοίξω μία startup;

Βασικά χρειάζονται τρία πράγματα: η ιδέα, η σωστή καθοδήγηση και η χρηματοδότηση. Ας τα δούμε λίγο πιο αναλυτικά.

Μία καλή και πρωτότυπη ιδέα.

Το παν για τη δημιουργία ενός επιτυχημένου startup είναι μία καλή και πρωτότυπη ιδέα. Δεν είναι ανάγκη να είναι ΤΕΛΕΙΩΣ πρωτότυπη, μπορεί απλά να είναι μία βελτιωμένη εκδοχή μιας ήδη δημοφιλούς ιδέας (π.χ: μία νέα ιδέα για eshop), αλλά θα πρέπει οπωσδήποτε να φέρνει κάτι καινούργιο στο τραπέζι. Ένα άλλο σημαντικό στοιχείο της ιδέας αυτής, ιδιαίτερα αν δεν είναι τελείως πρωτότυπη, είναι το πώς αυτή συγκρίνεται με τον ανταγωνισμό. Για να μπορέσει να προχωρήσει ένα startup θα πρέπει να προσφέρει κάτι που να είναι καλύτερο ή φθηνότερο από τον ανταγωνισμό, αν και όταν αυτός υπάρχει.

Αν δεν κάνετε κάτι ΤΕΛΕΙΩΣ πρωτότυπο, θα πρέπει οπωσδήποτε να κάνετε έναν έλεγχο του ανταγωνισμού και της αγοράς σας και να δείτε αν υπάρχει κάτι παρόμοιο με τη δική σας ιδέα και πως μπορείτε να τη βελτιώσετε για να πείσετε τον κόσμο ότι η δική σας ιδέα είναι καλύτερη από του ανταγωνισμού. Εννοείται πως καλό είναι να μιλήσετε και με κάποιον ειδικό πριν προχωρήσετε με την παρουσίαση της ιδέας σας για να σας πει αν είναι δυνατόν να εφαρμοστεί. Ακόμη και αν είστε εσείς ειδικός στον κλάδο τον οποίο αφορά η ιδέα σας, θα χρειαστεί μία δεύτερη και πιο ουδέτερη γνώμη.

Σωστή καθοδήγηση

Το στήσιμο μίας επιχείρησης και η πραγματοποίηση μιας ιδέας, σίγουρα δεν είναι απλή υπόθεση. Απαιτεί πολλές γνώσεις και σωστό σχεδιασμό. Ειδικά αν θα χρειαστείτε χρηματοδότηση για την επιχείρηση σας, ένα σωστό επιχειρηματικό σχέδιο είναι παραπάνω από απαραίτητο, καθώς δεν θα επενδύσει σε σας αν δεν ξέρει και δεν καταλαβαίνει την ιδέα σας και τις προοπτικές της. Στην Ελλάδα υπάρχουν πάρα πολλοί και καλοί σύμβουλοι επιχειρήσεων οι οποίοι μάλιστα ειδικεύονται στη δημιουργία startups. Αυτοί θα σας βοηθήσουν να συντάξετε ένα σωστό κι εμπεριστατωμένο σχέδιο αλλά και να βρείτε τους κατάλληλους συνεργάτες για την σωστή λειτουργία της επιχείρησης σας και την άριστη πραγματοποίηση της ιδέας σας. Ένας καλός σύμβουλος είναι απολύτως απαραίτητος για όσους είναι τελείως καινούργιοι στον χώρο των επιχειρήσεων ή δεν έχουν κάποιες σχετικές σπουδές.

Online Φαρμακείο – Super προσφορές σε προϊόντα αδυνατίσματος,καλλυντικά,βιταμίνες & βρεφικά είδη

Χρηματοδότηση

Χωρίς χρήματα, δεν μπορείτε να ξεκινήσετε μία startup. Πού θα τα βρείτε όμως; Αν έχετε μία πραγματική καλή ιδέα κι ένα σωστό κι ολοκληρωμένο σχέδιο, τότε η εξεύρεση πόρων σίγουρα θα είναι αρκετά εύκολη. Κατ’ αρχάς, υπάρχουν πάρα πολλά Ευρωπαϊκά κι Ελληνικά προγράμματα για τη δημιουργία και τη και τη λειτουργία startup, θα πρέπει απλά να κάνετε αίτηση στο σωστό, κάτι με το οποίο σίγουρα θα σας βοηθήσει ο σύμβουλος επιχειρήσεων σας. Μπορείτε πάντα να στραφείτε και σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα.

Αν θέλετε να εξασφαλίσει το startup σας ιδιωτικούς πόρους και να γλυτώσετε τη γραφειοκρατία των Κρατικών, θα πρέπει να μπορέσετε μέσω της παρουσίας και του σχεδίου σας να πείσετε τους υποψήφιους επενδυτές σας ότι η επένδυση τους θα είναι επικερδής και μάλιστα πολύ. Μία καλή επένδυση θα πρέπει να έχει μικρό κόστος εισόδου, μικρά ποσοστά κινδύνου, μεγάλη αγορά και πολύ καλές δυνατότητες κερδών. Ο σύμβουλος επιχειρήσεων σας μπορεί να σας φέρει σε επαφή με τους κατάλληλους ανθρώπους κι επιχειρήσεις για την εξασφάλιση ιδιωτικών πόρων.

Οποιοσδήποτε μπορεί στις μέρες μας να ξεκινήσει μία startup επιχείρηση, αρκεί να έχει μεράκι, χρόνο, υπομονή και μία πρωτότυπη ιδέα αλλά και τη βοήθεια ενός καλού κι έμπειρου συμβούλου επιχειρήσεων. Ποιος ξέρει, ίσως ο επόμενος Μαρκ Ζάγκεμπεργκ να είναι Έλληνας!