Youmag.gr
Η ιστορία των προσκλητηρίων γάμου Η ιστορία των προσκλητηρίων γάμου
Μέχρι το μεσαίωνα και πολύ πριν την εφεύρεση της τυπογραφίας το 1447 το γεγονός του γάμου και κάθε είδους τελετή ανακοινώνονταν από έναν άντρα, που... Η ιστορία των προσκλητηρίων γάμου

Μέχρι το μεσαίωνα και πολύ πριν την εφεύρεση της τυπογραφίας το 1447 το γεγονός του γάμου και κάθε είδους τελετή ανακοινώνονταν από έναν άντρα, που ονομαζόταν ντελάλης, ο οποίος περνούσε από κάθε δρόμο και ανακοίνωνε  δυνατά το επερχόμενο γεγονός καθώς τα γραπτά κείμενα δεν υπήρχαν σαφώς πουθενά. Η εμφάνιση των γραπτών κειμένων παρατηρείται  με την εφεύρεση της τυπογραφίας, από τον «πατέρα» της τυπογραφίας, τον Ιωάννη Γουτεμβέργιο.

Καθώς την περίοδο του μεσαίωνα  επικρατούσε αναλφαβητισμός για τα κατώτερα κοινωνικά στρώματα, οι γραπτές προσκλήσεις ήταν προνόμοιο μονάχα για τα ανώτερα κοινωνικά στρώματα  οι οποίοι  κατείχαν τους τίτλους  των αριστοκρατών και ευγενών. Αυτοί συνήθιζαν να προσλαμβάνουν μοναχούς, που ήταν ειδικοί στην συγγραφή  των προσκλητηρίων γάμων. Ακόμα, στις περισσότερες περιπτώσεις τα  κείμενα των προσκλητηρίων συνοδεύονταν από το οικόσημο της οικογένειας και σφραγίζοταν με βουλοκέρι.

Το e-mpomponiera.gr προσφέρει μια μεγάλη ποικιλία σε μπομπονιέρες γάμου, αρραβώνα και βάπτισης.

Χειροποίητα προσκλητήρια

Δύο αιώνες αργότερα, περίπου δηλαδή το 1600 μ.Χ., η τυπογραφία ξαπλώθηκε  ραγδαία και παρουσίασε μεγάλη άνθιση καθώς αποτελούσε κάτι πρωτότυπο για εκείνη την εποχή, όμως οι τεχνικές τυπογραφίας που χρησιμοποιούνταν  προσδίδουν ένα οπτικά πτωχό αποτέλεσμα. Αυτό οδήγησε σιγά σιγά τους ανθρώπους στο χειροποίητα προσκλητήρια γάμου.  Πάντα γίνεται λόγος για τα στρώματα της υψηλής κοινωνίας καθώς ο απλός λαός εξακολουθούσε να μην έχει πρόσβαση στην εκπαίδευση. Την ίδια εποχή αρχίζει και η καθιερωμένη έως σήμερα συνήθεια της ανακοίνωσης του γεγονότος του γάμου στις εφημερίδες. Κάποια έθιμα παραμένουν αναλλοίωτα στο χρόνο!

Η βιομηχανική επανάσταση που έπεται επιτρέπει τις εκτυπώσεις μεγάλης ευκρίνειας χωρίς την ανάγκη της χάραξης. Έτσι μια νέα εποχή για την τυπογραφία ξεκίνησε. Η ανακάλυψη της λιθογραφίας το 1798 οδηγεί  στην μαζική παραγωγή προσκλητηρίων και την διανομή τους αναλάμβαναν οι αγγελιοφόροι (κατα την τότε εποχή ονομασία ) από σπίτι σε σπίτι. Όπως διαπιστώνεται, η παράδοση αυτή που συνεχίζεται ακόμα και στις ημέρες μας, (ταχυδρόμοι, κατά την σημερινή εποχή ονομασία) έχει τις ρίζες της σε αυτή την εποχή.

Το insurancemarket.gr είναι η μεγαλύτερη και πιο αποτελεσματική πλατφόρμα σύγκρισης ασφαλειών από την Νο1 εταιρεία online διαμεσολάβησης στην Ελλάδα

Ο ρόλος των προσκλητηρίων

Μετά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο παρατηρείται μια ραγδαία ανάπτυξη  τόσο σε οικονομικό  όσο και στον κοινωνικό επίπεδο. Η εξάλειψη του  αναλφαβητισμού με γρήγορους ρυθμούς και η εφεύρεση διαφόρων μορφών τυπογραφίας όπως όφσετ, λέιζερ εκτύπωση, ψηφιακή εκτύπωση κ.λ.π. σε συνδυασμό με την δημοκρατία  έδωσαν τη δυνατότητα και στη μεσαία τάξη να μοιράζει προσκλητήριο για το γάμο του. Ο ρόλος των προσκλητηρίων είναι σαφώς να ενημερώνει τους ανθρώπους για το επερχόμενο γεγονός.

Επίσης, αξιοσημείωτο  είναι το γεγονός ότι την εκτύπωση προσκλητηρίων γάμων και βάπτισης συμπληρώνει το έθιμο με τα προσκλητήρια γάμου και έχει ακριβώς τον ίδιο λόγο και την ίδια σημασία, δηλαδή το προσκλητήριο της βάπτισης προέκυψε στις ημέρες μας κατ’ αναλογία με το έθιμο του προσκλητηρίου γάμου. Πλέον, υπάρχει μια ποικιλομορφία που καλύπτει τις δυνατότητες όλων των κοινωνικών στρωμάτων, ξεκινώντας από τις πιο απλές και οικονομικές  μέχρι τις  πολύ πιο σύνθετες και ακριβές, ανάλογα δηλαδή  με την οικονομική κατάσταση και το γούστο του καθενός.