Youmag.gr
Γνωριμία με την Ορθοδοντική για παιδιά και ενήλικες Γνωριμία με την Ορθοδοντική για παιδιά και ενήλικες
Ορθοδοντική ονομάζεται η ειδικότητα της οδοντιατρικής που έχει ως αντικείμενο την πρόληψη, διάγνωση και θεραπεία ανωμαλιών οι οποίες εντοπίζονται στο πρόσωπο και στο στόμα και... Γνωριμία με την Ορθοδοντική για παιδιά και ενήλικες

Ορθοδοντική ονομάζεται η ειδικότητα της οδοντιατρικής που έχει ως αντικείμενο την πρόληψη, διάγνωση και θεραπεία ανωμαλιών οι οποίες εντοπίζονται στο πρόσωπο και στο στόμα και οι οποίες προέρχονται από την ύπαρξη συνωστισμένων, στραβών ή προεχόντων δοντιών ή από γνάθους που δεν ταιριάζουν αρμονικά μεταξύ τους.

Μια ορθοδοντική θεραπεία μπορεί να έχει πολλαπλά οφέλη. Καταρχάς η σωστή στοματική υγιεινή είναι σχεδόν αδύνατο να επιτευχθεί όταν υπάρχουν στραβά δόντια, με συχνό αποτέλεσμα την εμφάνιση πλάκας και τερηδόνας, που ενδεχομένως να προκαλέσουν ουλίτιδα ή άλλες περιοδοντικές παθήσεις.

Online Φαρμακείο – Super προσφορές σε προϊόντα αδυνατίσματος,καλλυντικά,βιταμίνες & βρεφικά είδη.

Αντίθετα, με τη σωστή σύγκλειση που μπορούμε να επιτύχουμε μέσω της κατάλληλης ορθοδοντικής θεραπείας διασφαλίζεται:

 • Καλύτερη μάσηση & λιγότερες πεπτικές διαταραχές
 • Ομαλότερη λειτουργία της κροταφογναθικής άρθρωσης & αποτροπή υφίζησης των ούλων
 • Επίλυση τυχόν προβλημάτων άρθρωσης και ομιλίας που ενδεχομένως σχετίζονται με ορθοδοντικά προβλήματα
 • Βελτίωση της εμφάνισης & του χαμόγελου του ασθενούς

Το όμορφο χαμόγελο αποτελεί ένα ισχυρό εφόδιο για την κοινωνικοποίηση του ατόμου, ενώ τονώνει την ενεργοποίησή του σε θέματα υγείας, διατροφής και αυτοεικόνας.

ΓΙΑ ΠΟΙΟ ΛΟΓΟ ΚΑΙ ΠΟΤΕ;

Χάρη στις τεχνολογικές εξελίξεις της ορθοδοντικής τα τελευταία χρόνια, όλες οι ηλικίες είναι κατάλληλες για την έναρξη κάποιας θεραπείας. Την πιο αυξημένη προσέλευση παρουσιάζουν οι ασθενείς 20 – 40 ετών, αλλά και οι ασθενείς μεγαλύτερων ηλικιών.Αξίζει να σημειωθεί ότι η καταλληλότερη ηλικία για την πρώτη επίσκεψη σε ορθοδοντικό είναι τα 6 – 7 έτη. Οι περισσότεροι ασθενείς είναι έτοιμοι να ξεκινήσουν ορθοδοντική θεραπεία στην ηλικία μεταξύ 7 και 12 ετών.

Η ορθοδοντική χρησιμεύει για να διορθώσει:

 • τα δόντια που είναι σε μη ορθή θέση μέσα στο στόμα
 • την όχι καλή σχέση που έχουν μεταξύ τους οι δύο γνάθοι
 • τις λειτουργίες που πραγματοποιούνται δύσκολα, όπως η μάσηση, η κατάποση, η αναπνοή και η ομιλία

Στο www.cosmoteinsurance.gr, οι πελάτες μπορούν να συγκρίνουν τιμές και καλύψεις μέσα από μεγάλο εύρος ασφαλιστικών εταιριών

Έτσι λοιπόν πρέπει να:

 • καθιερώσει μια αρμονική διευθέτηση των δοντιών και ένα χαμόγελο αισθητικά όμορφο στον ασθενή
 • διατηρήσει και εξασφαλίσει τις σωστές λειτουργίες στην περιοχή του στόματος
 • πιστοποιήσει και να καταφέρει να λειτουργήσουν οι κροταφογναθικές αρθρώσεις ομαλά, χωρίς προβλήματα
 • εξασφαλίσει για πάντα την υγεία των δοντιών και των περιοδοντικών ιστών (ούλων)

Ορθοδοντική για παιδιά

Η ύπαρξη ορθοδοντικών προβλημάτων στα παιδιά –τα οποία συνήθως είναι οφθαλμοφανή στους γονείς που αποφασίζουν να επισκεφθούν το ορθοδοντικό ιατρείο- είναι συνήθως πιο περίπλοκα απ’ ότι νομίζουμε και δεν είναι μόνο αισθητικά.

Οι άνθρωποι συμβιβάζονται με την ιδέα ότι δεν μπορούν να είναι όλα τέλεια, αλλά όταν έρχονται στον ειδικό που τους εξηγεί ότι οι βασικές λειτουργίες του στόματος επηρεάζονται από την κακή θέση των δοντιών και την άσχημη σύγκλειση των γνάθων, τότε κατανοούν και καταλαβαίνουν ότι όλα έχουν σχέση μεταξύ τους: η φώνηση, η αναπνοή, η κατάποση ή η θέση που θα πάρουν τα δόντια και οι γνάθοι του ασθενούς, που θα υποβληθεί σε θεραπεία.

Καλό θα είναι οι ασθενείς να προσέρχονται και να ξεκινούν θεραπεία στην εύπλαστη ηλικία των 7-10 ετών, κατά την οποία οι ορθοδοντικοί μπορούν να επέμβουν στην ανάπτυξη των γνάθων. Γι’ αυτό χρησιμοποιούνται συγκεκριμένες μέθοδοι σε αυτήν την ηλικία (εξωστοματικές δυνάμεις που εφαρμόζονται τόσο στην πάνω όσο και στην κάτω γνάθο) για να μην χρειαστεί αργότερα στην εφηβεία να γίνουν εξαγωγές μονίμων δοντιών – συνήθως εξάγονται οι πρώτοι μόνιμοι προγόμφιοι της πάνω και της κάτω γνάθου- όταν έχουμε έντονο συνωστισμό.

Ορθοδοντική για ενήλικες

Στους ενήλικες τα αποτελέσματα είναι επίσης πολύ καλά, όταν είναι αποφασισμένοι να συνεργαστούν και να κάνουν μερικές θυσίες για κάποιο σχετικά μικρό χρονικό διάστημα. Βέβαια μερικές φορές δεν βοηθάει η κατάσταση των ουλών τους, ή κάποιες εξαγωγές ή εμφράξεις των δοντιών που ήδη έχουν γίνει.

Πάντως είναι σίγουρο ότι και σε μεγάλη ηλικία έχουμε πολύ καλά αποτελέσματα από πλευράς αισθητικής και επίτευξης σωστής σύγκλεισης των δοντιών. Πολλές φορές μπορούμε να έχουμε μία πολύ σημαντική βελτίωση και αυτό σίγουρα είναι μια επιτυχία.

Για τη διόρθωση των οδοντογναθικών ανωμαλιών χρησιμοποιούνται διάφορα υλικά, τα οποία προμηθευόμαστε από εταιρείες του εξωτερικού, όπου και κατασκευάζονται. Αυτά είναι τα brackets (οι βάσεις που προσκολλώνται στις επιφάνειες των δοντιών) και οι δακτύλιοι (κυρίως στους γόμφιους πίσω) αλλά και σύρματα εύκαμπτα ή άκαμπτα που προσαρμόζονται και περνιούνται μέσα στις βάσεις, βοηθώντας/επιτρέποντας τη μετακίνηση των δοντιών.