Youmag.gr
Σχεδόν κάθε άνθρωπος από μικρή συνήθως ηλικία, μυείται στη μαγεία της μουσικής. Ανεξάρτητα από το μουσικό είδος στο οποίο δείχνουμε μεγαλύτερη προτίμηση, είναι κοινά...

Σχεδόν κάθε άνθρωπος από μικρή συνήθως ηλικία, μυείται στη μαγεία της μουσικής. Ανεξάρτητα από το μουσικό είδος στο οποίο δείχνουμε μεγαλύτερη προτίμηση, είναι κοινά παραδεκτό ότι η μουσική αποτελεί αναπόσπαστο συνοδό στη ζωή του ανθρώπου οικοδομώντας μια σχέση διαχρονική και άφθαρτη – κάτι πραγματικά ασυνήθιστο και αξιοθαύμαστο σαν φαινόμενο.

Οι λόγοι της ευχαρίστησης που προσφέρει το άκουσμα των αγαπημένων μας ήχων και μελωδιών χάνονται κάπου στα ενδότερα του εαυτού μας, με την επιστήμη να μοιάζει η αρμοδιότερη στην ερμηνεία της συναρπαστικής αυτής εμπειρίας. Η χημική ουσία ντοπαμίνη που απελευθερώνεται στον εγκέφαλο κατά το άκουσμα μουσικής είναι εν πολλοίς υπεύθυνη για το συγκεκριμένο αίσθημα, αλλά σίγουρα αξίζει να επεκτείνουμε τις γνώσεις μας γι’ αυτό το θέμα που μας αφορά όλους.

Όλο και συχνότερα κυκλοφορούν δημοσιεύσεις βασισμένες σε εμπεριστατωμένες έρευνες, που καταδεικνύουν την μεγάλη ποικιλία ευεργετικών δράσεων της μουσικής στον άνθρωπο. Πώς θα σας φαινόταν αν λόγου χάρη μαθαίνατε ότι η ακρόαση των αγαπημένων σας τραγουδιών μπορεί να σας βοηθήσει να ξεπεράσετε το στρες της καθημερινότητας και να αντιμετωπίσετε το άγχος; Ή ότι μπορεί να μας βοηθήσει να κοιμηθούμε καλύτερα και να χαλαρώσουμε μετά από μια δύσκολη και κουραστική μέρα στο γραφείο;

Και αν αυτά σας φαίνονται λίγο έως πολύ προβλέψιμα, τότε τι θα λέγατε για μερικές μουσικές ακροάσεις, αν αυτές θα σας βοηθούσαν να βελτιώσετε τη μνημονική σας ικανότητα και να γίνετε εξυπνότεροι; Με μια απλή έρευνα θα μάθουμε ότι πληθαίνουν οι μελέτες που υποδεικνύουν την σημασία της μουσικής εκπαίδευσης –ειδικά από μικρή ηλικία –στην αύξηση του δείκτη νοημοσύνης που συνεπάγεται καλύτερες επιδόσεις στις μαθητικές υποχρεώσεις του σχολείου και του Πανεπιστημίου αργότερα.

Άλλες μελέτες εστιάζουν στην καταπραϋντική δράση της μουσικής αναφορικά με τον φυσικό πόνο ορισμένων ασθενών, αλλά και στην επαναφορά μνημών ατόμων που πάσχουν από τη νόσο Alzheimer ή από άλλες ασθένειες της τρίτης ηλικίας. Όσοι γυμνάζονται σκληρά σίγουρα θα ενδιαφέρονται να μάθουν πως κατά καιρούς έχει επισημανθεί η σημασία της μουσικής στην βελτίωση της σωματικής αντοχής, αλλά και της γρηγορότερης επανάκαμψης του σώματος μετά από εξαντλητική άσκηση.

Επίσης, αν είστε οδηγός που χάνετε συχνά την ψυχραιμία σας στην άσφαλτο, η ακρόαση των αγαπημένων σας καλλιτεχνών μπορεί να περιορίσει τον θυμό και να σας δημιουργήσει θετικότερα συναισθήματα, κάτι που οπωσδήποτε οδηγεί σε ασφαλέστερη οδήγηση, άρα και σε μεγαλύτερη ασφάλεια για τους γύρω μας στους δρόμους.

Επιπλέον η μουσική και ειδικά τα αργά και χαλαρωτικά κομμάτια, έχει αποδειχθεί ότι συνδράμουν στην αντιμετώπιση των μυϊκών πόνων στην πλάτη, στο στομάχι, στους ώμους και στο λαιμό. Ακούγοντας αργόσυρτη, χαλαρωτική μουσική, η πίεση του αίματος και της καρδιάς χαλαρώνει με αποτέλεσμα να αναπνέουμε πιο αργά και κατ’ αυτόν τον τρόπο να μειώνεται η πίεση που ασκείται στους μύες των προαναφερθέντων σημείων του σώματος.

Την επόμενη φορά λοιπόν που θα πατήσετε το play στο στερεοφωνικό ή στο mp3 player σας, καλό είναι να γνωρίζετε ότι η εν λόγω δραστηριότητα δεν αποτελεί απλά ένα ευκαιριακό χόμπι που μας ανεβάζει τη διάθεση, αλλά και μια ξεχωριστή μέθοδο «θεραπευτικού» χαρακτήρα με ευεργετικές επιδράσεις σε μια σειρά δύσκολων και δυσάρεστων καταστάσεων.