Youmag.gr
Ανεργία και ΟΑΕΔ Ανεργία και ΟΑΕΔ
Η ανεργία είναι σίγουρα η μάστιγα της εποχής και το μεγαλύτερο πρόβλημα που έχει φέρει στη κοινωνία μας η διαβόητη Κρίση. Το χειρότερο βέβαια... Ανεργία και ΟΑΕΔ

Η ανεργία είναι σίγουρα η μάστιγα της εποχής και το μεγαλύτερο πρόβλημα που έχει φέρει στη κοινωνία μας η διαβόητη Κρίση. Το χειρότερο βέβαια είναι ότι πλήττει κυρίως τους νέους, καθώς στην ουσία δεν τους αφήνει να μπουν στην αγορά εργασίας έστω μέσω του ΟΑΕΔ. Από την άλλη, υπάρχουν και πάρα πολλοί άνθρωποι πιο προχωρημένων ηλικιών, οι οποίοι έχασαν τη δουλειά τους και η ηλικία, παρά την εμπειρία τους, κάνει την εύρεση δουλειάς πάρα πολύ δύσκολη. Αυτοί οι άνθρωποι συχνά μένουν χωρίς κάποιο εισόδημα και χωρίς πιθανότητες να βγουν στη σύνταξη. Το χειρότερο είναι πως συχνά πρόκειται και για οικογενειάρχες που το εισόδημα από τη δουλειά τους μπορεί να ήταν το μόνο ή το κύριο του σπιτικού τους.

Με κάθε νέα σύνδεση ρεύματος ή φυσικού αερίου κερδίζετε 50€ δωροκάρτα Shell

Τι προκαλεί την ανεργία;

Η απάντηση είναι πάρα πολύ απλή: η Κρίση! Ας γίνουμε όμως λίγο πιο συγκεκριμένοι. Οι νέοι φόροι, τα χαράτσια και οι μειώσεις μισθών σε ιδιωτικό και Δημόσιο τομές, μειώνουν την αγοραστική δύναμη του κόσμου. Αυτή η μείωση έχει άμεσο αντίκτυπο στο τζίρο των επιχειρήσεων, ο οποίος και μικραίνει, ενώ το κόστος της διατήρησης μίας επιχείρησης και των υπαλλήλων της, μεγαλώνει συνέχεια. Αυτό έχει σαν συνέπεια τις απολύσεις υπαλλήλων, τη μείωση θέσεων εργασίας και το τελειωτικό κλείσιμο επιχειρήσεων. Επιπλέον, το κόστος για ν’ ανοίξει κάποιος μια επιχείρηση ή να ξεκινήσει μία δουλειά σαν ελεύθερος επαγγελματίας είναι σχεδόν απαγορευτικό.

oaed-woman

Τι συνέπειες έχει η ανεργία;

Η ανεργία μειώνει κι’ άλλο την αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών και δημιουργεί χρέη. Επιπλέον, όσο λιγότεροι άνθρωποι δουλεύουν, τόσο πιο λίγοι είναι και αυτοί που συνεισφέρουν στα ταμεία. Στη Ελλάδα φθάνουμε στο σημείο να έχουμε περισσότερους συνταξιούχους από εργαζόμενους. Αυτό σημαίνει ότι η κατάρρευση των ταμείων είναι σχεδόν τελείως αναπόφευκτη. Η μόνη λύση αν δεν ανατραπεί αυτή η ανισορροπία, θα είναι είτε μία θεαματική αύξηση των εισφορών όσων δουλεύουν, είτε η μείωση των συντάξεων ή κι ένας συνδυασμός των παραπάνω μέτρων. Με άλλα λόγια, τα υψηλά ποσοστά ανεργίας δε βλάπτουν άμεσα μόνο τους ανέργους, αλλά όλο τον κοινωνικό και οικονομικό ιστό της χώρας.

Με κάθε burger, δώρο αναψυκτικό 330ml!

Τι κινήσεις γίνονται για τη καταπολέμηση της ανεργίας;

Δυστυχώς, παρόλο που το κράτος κάνει κάποιες κινήσεις για να μειώσει τον αριθμό των ανέργων, στη καλύτερη περίπτωση αυτές μπορεί να χαρακτηρισθούν ως ημίμετρα. Το Κράτος συνήθως προσφέρει στους άνεργους προσωρινές θέσεις εργασίας σε Δημόσιες Υπηρεσίες και επιχειρήσεις ή και σε ιδιωτικές επιχειρήσεις, μέσω του περίφημου προγράμματος Voucher. Τα προγράμματα αυτά φυσικά δεν είναι παρά «τσιρότα» για τους ανέργους, καθώς τους προσφέρουν λεφτά και δουλειά μόνο για λίγο καιρό, ενώ πολλές δεν τους προσφέρουν ένσημα και ασφάλιση. Στην ουσία αυτά τα προγράμματα βοηθούν περισσότερο τις επιχειρήσεις και το Δημόσιο, καθώς αποκτούν φθηνά και ικανά χέρια, λιγότερο απ’ ότι βοηθούν τους ανέργους.

Ο ΟΑΕΔ τι κάνει;

oaed

Δυστυχώς, ο κύριος ρόλος του ΟΑΕΔ φαίνεται πως είναι η καταγραφή των ανέργων. Τα επιδόματα ανεργίας και γενικά τα βοηθήματα που προσφέρει στους ανέργους, έχουν πάρα πολύ αυστηρά κριτήρια για τη παροχή τους, κι έτσι ο αριθμός των ανέργων που επωφελείται από αυτά είναι εξαιρετικά μικρός. Για την ακρίβεια, μόνο 2 στους 10 ανέργους παίρνουν κάποια βοήθεια από τον ΟΑΕΔ. Από κει και πέρα, ο ΟΑΕΔ έχει κάποιες ομάδες συμβούλων εργασίας, αλλά σχεδόν ποτέ δεν καταφέρνουν να βρουν δουλειά σε κάποιον και δεν κάνουν τίποτα ουσιαστικό για να βοηθήσουν τους ανέργους, όπως ας πούμε να παρέχουν οδηγίες και βοήθεια για τη σύνταξη ενός σωστού βιογραφικού.

Ίσως η καλύτερη λύση να ήταν να εξαρτώνται οι μισθοί και τα επιδόματα των συμβούλων εργασίας από τις επιτυχίες τους στην εύρεση δουλειάς σε ανέργους που είναι υπό την επίβλεψη τους, κάτι που συμβαίνει σε πολλές χώρες της Ευρώπης.

Η ανεργία είναι γενικά ο πιο δύσκολος γρίφος με τον οποίο έρχεται αντιμέτωπη η κάθε Κυβέρνηση της Κρίσης. Μέχρι στιγμής καμία δεν έχει καταφέρει να τον λύσει και αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, τότε σύντομα τα πράγματα θα γίνουν πολύ άσχημα για όλους μας.