Youmag.gr
Tα 8 πιο γνωστά είδη διατροφών Tα 8 πιο γνωστά είδη διατροφών
Υπάρχουν χιλιάδες δίαιτες & είδη διατροφής . Μερικοί είναι για την απώλεια βάρους, ενώ άλλοι για να κερδίσουν βάρος, να μειώσουν τη χοληστερόλη, να... Tα 8 πιο γνωστά είδη διατροφών

Υπάρχουν χιλιάδες δίαιτες & είδη διατροφής . Μερικοί είναι για την απώλεια βάρους, ενώ άλλοι για να κερδίσουν βάρος, να μειώσουν τη χοληστερόλη, να ζήσουν μια μακρά και υγιεινή ζωή και πολλούς άλλους λόγους.

1. Atkins

Η δίαιτα Atkins ή η διατροφική προσέγγιση του Atkins επικεντρώνεται στον έλεγχο των επιπέδων ινσουλίνης στο σώμα μέσω μιας διατροφής χαμηλής περιεκτικότητας σε υδατάνθρακες.

Εάν οι άνθρωποι καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες επεξεργασμένων υδατανθράκων, τα επίπεδα ινσουλίνης τους αυξάνονται και μειώνονται γρήγορα. Η αύξηση των επιπέδων ινσουλίνης πυροδοτεί το σώμα να αποθηκεύει ενέργεια από το φαγητό που καταναλώνεται, καθιστώντας λιγότερο πιθανό ότι το σώμα θα χρησιμοποιήσει το αποθηκευμένο λίπος ως πηγή ενέργειας.

Θέλεις να μειώσεις τον λογαριασμό του ρεύματός σου; Είναι απλό!

Ως εκ τούτου, οι άνθρωποι στη δίαιτα Atkins αποφεύγουν τους υδατάνθρακες, αλλά μπορούν να τρώνε τόσο πολύ πρωτεΐνες και λίπος όπως τους αρέσει.
Αν και δημοφιλής εδώ και αρκετό καιρό, η δίαιτα Atkins έρχεται με ορισμένους κινδύνους. Τα άτομα που εξετάζουν τη δίαιτα Atkins πρέπει να μιλούν με το γιατρό τους.

2. Zone Diet

Η zone diet στοχεύει σε μια διατροφική ισορροπία 40% υδατανθράκων, 30% λιπών και 30% πρωτεΐνης σε κάθε γεύμα. Η εστίαση είναι επίσης στον έλεγχο των επιπέδων ινσουλίνης, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε πιο επιτυχή απώλεια βάρους και έλεγχο σωματικού βάρους από άλλες προσεγγίσεις.

Η δίαιτα της ζώνης ενθαρρύνει την κατανάλωση υδατανθράκων υψηλής ποιότητας – μη επεξεργασμένων υδατανθράκων και λιπών, όπως το ελαιόλαδο, το αβοκάντο και τα καρύδια.

3. Keto

Η κετογενής διατροφή έχει χρησιμοποιηθεί εδώ και δεκαετίες ως θεραπεία για την επιληψία και επίσης διερευνάται για άλλες χρήσεις. Περιλαμβάνει τη μείωση της πρόσληψης υδατανθράκων και την αύξηση της πρόσληψης λίπους. Ακούγεται αντίθετα με την κοινή λογική, αλλά επιτρέπει στο σώμα να καίει το λίπος ως καύσιμο και όχι τους υδατάνθρακες.

Τα υγιή λίπη, όπως τα αβοκάντο, οι καρύδες, τα καρύδια Βραζιλίας, οι σπόροι, τα λιπαρά ψάρια και το ελαιόλαδο, προστίθενται ελευθέρως στη διατροφή για να διατηρηθεί η συνολική έμφαση στο λίπος.

Η δίαιτα προκαλεί τη διάσπαση των αποθεμάτων λίπους για καύσιμα και δημιουργεί ουσίες που ονομάζονται κετόνες μέσω μιας διαδικασίας που ονομάζεται κέτωση. Αυτή η δίαιτα παρουσιάζει κινδύνους, συμπεριλαμβανομένης της κετοξέωσης για άτομα με διαβήτη τύπου 1, ωστόσο, και μπορεί να οδηγήσει σε διαβητικό κώμα και θάνατο. Παρόλο που οι περισσότερες μελέτες είναι 2 ετών ή λιγότερες, υπάρχει κάποια ελπιδοφόρα έρευνα σε σχέση με τη διαχείριση του διαβήτη, την μεταβολική υγεία, την απώλεια βάρους και την αλλαγή της σύνθεσης του σώματος.

4. Δίαιτα Χορτοφάγων

Πολλοί άνθρωποι επιλέγουν μια χορτοφαγική διατροφή για ηθικούς λόγους, καθώς και την υγεία.
Υπάρχουν διάφοροι τύποι χορτοφαγικών: λακτο-χορτοφαγικός, φρουσιανός χορτοφάγος, χορτοφαγικός λακτο-οβός, ζωντανός διατροφικός χορτοφαγικός, ογκο-χορτοφαγικός, πεσσο-χορτοφαγικός και ημι-χορτοφαγικός.

Με κάθε burger, δώρο αναψυκτικό 330ml!

Η πλειοψηφία των χορτοφάγων είναι χορτοφάγοι γαλακτο-όβου, με άλλα λόγια, δεν τρώνε τρόφιμα ζωικής προέλευσης, εκτός από τα αυγά, τα γαλακτοκομικά και το μέλι.

Μελέτες τα τελευταία χρόνια έχουν δείξει ότι οι χορτοφάγοι έχουν χαμηλότερο σωματικό βάρος, υποφέρουν λιγότερο από ασθένειες και συνήθως έχουν μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής από ό, τι οι άνθρωποι που τρώνε κρέας.

5.Vegan διατροφή

Ο veganism είναι περισσότερο ένας τρόπος ζωής και μια φιλοσοφία παρά μια δίαιτα. Ένας vegan δεν τρώει τίποτα που βασίζεται στα ζώα, συμπεριλαμβανομένων των αυγών, των γαλακτοκομικών προϊόντων και του μελιού. Οι βέγκαν δεν υιοθετούν συνήθως veganism μόνο για λόγους υγείας, αλλά και για περιβαλλοντικούς, ηθικούς και συμπονετικούς λόγους.

Οι Vegans πιστεύουν ότι οι σύγχρονες μέθοδοι εντατικής καλλιέργειας είναι κακές για το περιβάλλον μας και μακροπρόθεσμα μη βιώσιμες. Εάν όλοι έτρωγαν φυτικά τρόφιμα, το περιβάλλον θα ωφελούσε, τα ζώα θα υποφέρουν λιγότερο, θα παράγονται περισσότερα τρόφιμα και οι άνθρωποι θα είχαν γενικά καλύτερη σωματική και ψυχική υγεία, λένε οι vegans.

6. Διατροφή South Beach

Η διατροφή South Beach ξεκίνησε από έναν καρδιολόγο, τον Dr. Agatston, και από έναν διατροφολόγο, Marie Almon. Επικεντρώνεται στον έλεγχο των επιπέδων ινσουλίνης και στα οφέλη των μη επεξεργασμένων αργών υδατανθράκων έναντι των γρήγορων υδατανθράκων. Ο Δρ. Agatston σχεδίασε τη διατροφή South Beach κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1990, επειδή απογοητεύτηκε από τη δίαιτα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά και υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες, υποστηριζόμενη από την American Heart Association. Πιστεύει ότι τα καθεστώτα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά δεν ήταν αποτελεσματικά μακροπρόθεσμα.

7. Διατροφή ωμών & ακατέργαστων τροφίμων

Η δίαιτα των ακατέργαστων τροφίμων ή ωμής τροφής συνεπάγεται την κατανάλωση τροφίμων και ποτών που δεν υποβάλλονται σε επεξεργασία, είναι απολύτως φυτικά και οργανικά ιδανικά, είναι άλλη μία από τα είδη διατροφής.

Οι πρώην επιστήμονες πιστεύουν ότι τουλάχιστον τα τρία τέταρτα της πρόσληψης τροφής ενός ατόμου πρέπει να συνίστανται σε άψητα τρόφιμα. Ένας σημαντικός αριθμός ακατέργαστων τροφίμων είναι επίσης vegans και δεν τρώνε ή πίνουν τίποτα που βασίζεται στα ζώα. Υπάρχουν τέσσερις κύριοι τύποι πρώτων ειδών διατροφής: χορτοφάγοι, ακατέργαστοι βέγκαν, ακατέργαστα παμφάγα και ωμά σαρκοφάγα.

8. Μεσογειακή διατροφή

Η μεσογειακή διατροφή είναι Νότιας Ευρώπης και ειδικότερα επικεντρώνεται στις διατροφικές συνήθειες των κατοίκων της Κρήτης, της Ελλάδας και της νότιας Ιταλίας. Σήμερα, περιλαμβάνονται επίσης η Ισπανία, η νότια Γαλλία και η Πορτογαλία, παρόλο που η Πορτογαλία δεν αγγίζει τη Μεσόγειο Θάλασσα.

Η έμφαση δίνεται σε πολλά φυτικά τρόφιμα, φρέσκα φρούτα όπως επιδόρπια, φασόλια, ξηροί καρποί, δημητριακά ολικής αλέσεως, σπόροι, ελαιόλαδο ως κύρια πηγή διατροφικών λιπών. Το τυρί και τα γιαούρτια είναι τα κύρια γαλακτοκομικά προϊόντα. Η διατροφή περιλαμβάνει επίσης μέτριες ποσότητες ψαριών και πουλερικών, μέχρι περίπου τέσσερα αυγά την εβδομάδα, μικρές ποσότητες κόκκινου κρέατος και χαμηλές έως μέτριες ποσότητες κρασιού.

Το ένα τρίτο της Μεσογειακής διατροφής αποτελείται από λίπος, με κορεσμένα λίπη που δεν υπερβαίνουν το 8% της πρόσληψης θερμίδων. Η μεσογειακή διατροφή είναι η πιο εκτεταμένη μελέτη μέχρι σήμερα, με αξιόπιστη έρευνα που υποστηρίζει τη χρήση της για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής ενός ατόμου και τη μείωση του κινδύνου ασθένειας.