Youmag.gr
Τα κράτη θα έπρεπε να αυξήσουν τις δημόσιες δαπάνες στην εκπαίδευση Τα κράτη θα έπρεπε να αυξήσουν τις δημόσιες δαπάνες στην εκπαίδευση
Τα δημόσια πανεπιστήμια δημιουργήθηκαν για να προσφέρουν υψηλής ποιότητας εκπαίδευση με λογικό κόστος. Το επιτυγχάνουν; Το Πανεπιστήμιο του Michigan είναι ένα δημόσιο ίδρυμα που... Τα κράτη θα έπρεπε να αυξήσουν τις δημόσιες δαπάνες στην εκπαίδευση

Τα δημόσια πανεπιστήμια δημιουργήθηκαν για να προσφέρουν υψηλής ποιότητας εκπαίδευση με λογικό κόστος. Το επιτυγχάνουν; Το Πανεπιστήμιο του Michigan είναι ένα δημόσιο ίδρυμα που έχει εργαστεί για να μειώσει το καθαρό κόστος για τους μαθητές με χαμηλό εισόδημα.

Έχουν χάσει τα δημόσια πανεπιστήμια της Αμερικής την αρχική αποστολή τους για αύξηση της κοινωνικής κινητικότητας; Μια δυναμική έρευνα δείχνει ότι οι έντονες περικοπές της δημόσιας χρηματοδότησης κατά τη διάρκεια της μεγάλης ύφεσης απειλούν να υπονομεύσουν τον ιστορικό ρόλο των κρατικών σχολών ως κοινωνικοοικονομικές κλίμακες για τους σπουδαστές χαμηλού εισοδήματος.

Τα δημόσια πανεπιστήμια είχαν ως στόχο να προσφέρουν υψηλής ποιότητας εκπαίδευση με λογικό κόστος σε φοιτητές από οικογένειες με μέτρια ως χαμηλά εισοδήματα. Τα περισσότερα ξεκίνησαν ως σχολεία με επιχορηγήσεις, που δημιουργήθηκαν από κράτη για την προώθηση πρακτικών γνώσεων, συμπεριλαμβανομένης της γεωργικής επιστήμης και της μηχανικής, παράλληλα με τις παραδοσιακές φιλελεύθερες τέχνες.

Δυσκολεύονται τα χαμηλά εισοδήματα

Όμως, οι μαθητές με χαμηλό εισόδημα από οικογένειες χαμηλού εισοδήματος εξακολουθούν να είναι πολύ λιγότερο πιθανό να πάνε στο κολέγιο: το 2019, 58% των πρόσφατων αποφοίτων ήταν από οικογένειες με εισόδημα κάτω από 20.582 ευρώ, σε σύγκριση με 82 τοις εκατό από οικογένειες με εισοδήματα πάνω από 100.010 ευρώ.

allazorevma.gr – το μοναδικό site σύγκρισης τιμών ηλεκτρικού ρεύματος στην Ελλάδα

Η σπουδαιότητα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης είναι όλο και μεγαλύτερη: Σύμφωνα με μια μελέτη του Πανεπιστημίου του Georgetown, το ποσοστό των θέσεων εργασίας που απαιτούν τουλάχιστον κάποιο πτυχίο θα αυξηθεί από 59% το 2017 σε 2/3 το 2025.

Την τελευταία δεκαετία, 41 κράτη έχουν μειώσει το μερίδιο των θέσεων που κατέχουν οι φοιτητές στα πανεπιστήμια, πιέζοντας τους φοιτητές χαμηλού εισοδήματος να πάνε σε ιδιωτικά σχολεία ή να πάνε εκτός χώρας (αν δεν επιλέξουν απόλυτα την τριτοβάθμια εκπαίδευση) . Είτε έτσι είτε αλλιώς, πληρώνουν περισσότερα για την τριτοβάθμια εκπαίδευση και συχνά παίρνουν περισσότερο χρέος σε δάνεια ή συρρικνώνουν τα εισοδήματα των οικογενειών τους : Από το 2015, το μέσο ποσό του χρέους που υπέστησαν οι υποψήφιοι πτυχιούχοι σε δημόσια τετραετή σχολεία αυξήθηκε 26% στα 26.800 ευρώ.