Youmag.gr
Γιατί πήρε την ονομασία αυτή ο Άρειος Πάγος; Γιατί πήρε την ονομασία αυτή ο Άρειος Πάγος;
Ο Άρειος Πάγος είναι το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο της πολιτικής και ποινικής δικαιοσύνης της Ελλάδας. Γιατί όμως ονομάστηκε έτσι. Ο Άρειος Πάγος πήρε το... Γιατί πήρε την ονομασία αυτή ο Άρειος Πάγος;

Ο Άρειος Πάγος είναι το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο της πολιτικής και ποινικής δικαιοσύνης της Ελλάδας. Γιατί όμως ονομάστηκε έτσι.

Ο Άρειος Πάγος πήρε το όνομά του από το πρώτο δικαστήριο εγκλημάτων φόνου (“ανδροφονιών”), που ιδρύθηκε κατά τους χρόνους της βασιλείας του Κέκροπα και του Θησέα. Έδρα του ήταν ο Άρειος Πάγος, ένας βραχώδης λόφος με ύψος περίπου 115 μ., που βρίσκεται βορειοδυτικά της Ακρόπολης.

Για την προέλευση του ονόματος του λόφου, η επικρατούσα άποψη πρεσβεύει ότι προέρχεται από το θεό Άρη, που κατά την ελληνική μυθολογία δικάστηκε εκεί από τους Θεούς του Ολύμπου για το φόνο του γιου του Ποσειδώνα, Αλιρρόθιου. Κατά μια άλλη άποψη, προέρχεται από τις “Αρές Ερινύες”, τις λεγόμενες και “Σεμνές”, που ήταν χθόνιες θεότητες της τιμωρίας και της εκδίκησης.

Στην αρχαιότητα, ο βράχος αυτός ήταν τόπος λειτουργίας της Βουλής του Αρείου Πάγου, οι αρμοδιότητες του οποίου ήταν η εκδίκαση υποθέσεων φόνων εκ προμελέτης, εμπρησμών και ιεροσυλιών. Παράλληλα, όμως, ήταν αφετέρου και τόπος με θρησκευτική σημασία, καθώς φιλοξενούσε αρκετά ιερά, σπουδαιότερο των οποίων ήταν το των Σεμνών θεαινών ή Ευμενίδων.

Περίπου το 51 μ.Χ., ο Απόστολος Παύλος κήρυξε στον Άρειο Πάγο για πρώτη φορά το Χριστιανισμό στους Αθηναίους, με τον λόγο του “περί αγνώστου Θεού”. Από το κήρυγμά του εκείνο φαίνεται να προσηλύτισε τον Διονύσιο Αρεοπαγίτη (σημερινό προστάτη Άγιο της Αθήνας), τον Ιερόθεο και μία γυναίκα, τη Δάμαρι.